Followers

Thursday, 14 April 2011

TUTTY FRUITY CAKE


Bhn2 utk sponge cake..
200 gm tepung optima
2 bj telur gred A
50 gm butter - cairkn n sejukkn
50 ml susu segar
1 sdk esen vnla

Cara2nya..
1. Pnskn oven pd suhu 190C, lenser tin berukuran 8 inci dgn butter, alas dgn kertas mnyk.
2. Satukn sume bhn2 kecuali butter. Pukul dgn kelajuan plahan shingga sume bhn2 sbati. Putar pd kelajuan tinggi hngga adunan kembang n naik skali ganda.
3. Matikn mixer, tuang butter n gaul rata dgn spatula.
4. Tuang dlm tin td n bakar slama 30 mnt ato hingga masak.
5. Keluarkn dr oven, trus telangkupkn, biarkn dlm 10 mnt br dkeluarkn tinnya n sejukkn ats jaringan.

Bhn2 hiasan..
10 bj strawberry - belah 2
1 bj kiwi - buang kulit - potong bulat
1 tin buah peach - potong sama bentuk
Kepingan badam
500 ml whippng cream - suhu bilik - pukul sampai kental - angkat x jatuh

Bhn2 filling dcincang halus sume n gaul rata..
5 bj peach
5 bj kiwi
5 bj strawberry

Bhn2 jelly..
300 ml air
50 gm gula caster
10 gm srbk agar2

Cara2nya..
1. Pnskn air n gula ats api yg kecil, biar gula larut.
2. Masukkn srbk agar2, kacau sebati n mjd warna jernih. Angkt.

Cara2 mhias..
1. Potong 2 bahagian kek sponge td.
2. Letakkn potongan bwh kek pd papan kek, buang habuk2 kek.
3. Sapukn whipping cream yg telah dpukul pd kek potongan bwh shingga rata.
4. Taburkn bhn2 filling yg tlh dgaul td pd seluruh tmpat.
5. Tindihkn pula kek potongan ats.
6. Sapu seluruh bahagian kek dgn whipping cream, biar rata.
7. Susun pula bhn2 hiasan mgikut kreativiti msg2 ato spt gmbr dbwh.
8. Pasangkn 'ring cake' pd kek n ketatkn.
9. Sudukn jelly yg dmasak td pd buah d ats kek, buat perlahan2 n ratakn pd keseluruhan buah.
10. Masukkn dlm peti sejuk selama 2 jam.
11. Buka 'ring cake' n ratakn kseluruhan sisi kek dgn baki whipping cream td, kalu whipping cream dh kasar cmprkn sdkt whipping cream yg br, pukul sampai gebu semula.
12. Tampalkn kepingan badam pd kseluruhan sisi kek. Siap n sejukkn dlm peti sejuk.


dh siap potong..

No comments:

Post a Comment