Followers

Tuesday, 19 April 2011

CUCUR BADAK

Hiiiiiiiii sumeee..jumpee skali lg..kali ni dgn hdgn ptg..mmg sedap kuih nihh uuuu..dr dulu mmg nk buat, tp aritu bile nmpk puan kay buat maakk oooiii terangkat n terliur rsenyaa..td pg2 dh kuar pastu g cr keledek..akhrnya jumpe gak..ni br siap buat..resepi ni amek kt blog puan kay..kpd puan kay..sis u punyer resepi mmg mabeles!! meletopp!! lembuttttttttt gilerr puann..terbojeh (ayat puan kay suke hehhe) ii uu mkn cucur badak ni n tqtqtqtqvm sis ailebiu laaa..jom kite tgk resepi puan kay..


Bhn2..
500 gm ubi keledek - rebus - toskn - lecek lumat
100 gm tepung gandum
1/2 sdk garam halus
1 sdb gula
(satukn semua bhn2, gaul sebati n ketepikn )

Bhn2 inti kelapa..
1 cwn kelapa parut muda - ambil putih shj
1 helai daun kunyit - hiris halus
10 ekor udang basah - buang kulit - potong kasar - cuci - gaul dgn 1 sdk serbuk jintan manis
Garam n gula secukupnya


Bhn2 kisar..
10 tangkai cili kering - potong kecil - rendam air pns - toskn
1 cm kunyit hidup
1 bj bwg besar
2 ulas bwg putihb
1 btg serai
Segenggam udang kering

Cara2nya..
1. Pnskn mnyk n tumis bhn2 kisar, masak hingga harum n sdkt garing.
2. Masukkn udang basah n sdkt air n masak lg.
3. Masukkn kelapa parut bsama garam n gula secukup rasa, kacau sbati shingga kelapa masak n air kering.
4. Akhr skali masukkn hirisan daun kunyit, kacau n ttp api n biarkn sejuk sblm dgunakn.

Cara myediakn cucur badak..
1. Ambil adunan tepung yg dcmpr bsama keledek sbyk 30 gm, bulat2kn kemudian leperkn d ats tapak tangan.
2. Masukkn sesudu teh inti kelapa n tutup spya mjd bulat n leperkn. Buat hingga selesai.
3. Goreng dgn mnyk yg sdrhna panasnya shingga cucur badak kekuningan, angkat n sediakn utk dhdgkn.


No comments:

Post a Comment