Bhn2..
500 gm ubi keledek - rebus - toskn - lecek lumat
100 gm tepung gandum
1/2 sdk garam halus
1 sdb gula
(satukn semua bhn2, gaul sebati n ketepikn )
Bhn2 inti kelapa..
1 cwn kelapa parut muda - ambil putih shj
1 helai daun kunyit - hiris halus
10 ekor udang basah - buang kulit - potong kasar - cuci - gaul dgn 1 sdk serbuk jintan manis
Garam n gula secukupnya
100 gm tepung gandum
1/2 sdk garam halus
1 sdb gula
(satukn semua bhn2, gaul sebati n ketepikn )
Bhn2 inti kelapa..
1 cwn kelapa parut muda - ambil putih shj
1 helai daun kunyit - hiris halus
10 ekor udang basah - buang kulit - potong kasar - cuci - gaul dgn 1 sdk serbuk jintan manis
Garam n gula secukupnya
Bhn2 kisar..
10 tangkai cili kering - potong kecil - rendam air pns - toskn
1 cm kunyit hidup
1 bj bwg besar
2 ulas bwg putihb
1 btg serai
Segenggam udang kering
Cara2nya..
1. Pnskn mnyk n tumis bhn2 kisar, masak hingga harum n sdkt garing.
2. Masukkn udang basah n sdkt air n masak lg.
3. Masukkn kelapa parut bsama garam n gula secukup rasa, kacau sbati shingga kelapa masak n air kering.
4. Akhr skali masukkn hirisan daun kunyit, kacau n ttp api n biarkn sejuk sblm dgunakn.
Cara myediakn cucur badak..
Cara myediakn cucur badak..
1. Ambil adunan tepung yg dcmpr bsama keledek sbyk 30 gm, bulat2kn kemudian leperkn d ats tapak tangan.
2. Masukkn sesudu teh inti kelapa n tutup spya mjd bulat n leperkn. Buat hingga selesai.
3. Goreng dgn mnyk yg sdrhna panasnya shingga cucur badak kekuningan, angkat n sediakn utk dhdgkn.
No comments:
Post a Comment