Assalamualaikummmm n salam sejahtera..
arini kan xde buat ape2 tau..rsenyer dh 2 ari x baking..so arini buat lerr ni haa..blueberry tat, alaa prektis tuk raye nti..resepi ni amek kt cmg tp kite tmbhkn perasa blueberry..yerla dh namanye blueberry tat kan, mesti la tmbh blueberrynya..kalu x bkn blueberry yer x..
so xnk pnjg2 karangan ni..jom kite tgk apekah bhn2nya..amboii cam bce bite lak kan heheh..moh kite yeop..
Bhn2 doh..
150 gm butter
100 gm margerine
50 gm gula aising
2 kuning telur
1 sdk perasa blueberry
1/2 sdk pwrna ungu
Secubit garam
350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung* - *dgaul n ayak
300 gm inti blueberry
100 gm coklat putih + 1 sdb butter - double boilerkn - hiasan zigzag
Cara2nya..1. Pukul butter, margerine n gula aising hngga bkrim.
2. Masukkn kuning telur, esen blueberry, pwrna n garam, pukul lg.
3. Plahankn speed, masukkn tepung sdkt2 hingga hbs n adunan mjd doh yg lembut.
4. Ambil 8 gm adunan, bulat2kn, leperkn, isikn inti n bulat2kn semula. Buat smpi hbs.
5. Sapu loyang pbakar dgn sdkt butter n isikan adunan yg telah siap dbuat.
6. Bakar dlm oven yg tlh dpnskn pd suhu 175C slama 20 mnt ato shingga masak.
5. Sejukkn ats jaringan n zigzagkn coklat putih atas tart n smpn dlm bekas kedap udara.
ini lerr rhopenye tat blueberry ku..ok la yer..
No comments:
Post a Comment