Bhn2 A..
250 gm butter
100 gm gula perang
3 bj telur A
1 sdk esen vnla
250 ml susu segar
Bhn2 B.. ayak
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sdk coffee expresso
1 sdb baking pwdr
1/2 sdk soda bikarbonat
Cara2nya..
1. Butter n gula dpukul shingga kembang.
2. Masukkn telur satu persatu. Pukul lg n masukkn esen vnla.
3. Masukkn bhn2 B yg tlh d ayak bselang seli dgn susu segar.
4. Kacau rata dgn spatula.
5. Masukkn dlm loyang yg telah dlapik kertas mnyk n bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 170'C slama 45 mnt ato shingga masak.
6. Sejukkn n letak tepi sbntr.
Cream cheese..
125 gm cream cheese
90 gm butter
100 gula icing - ayak
1 sdk esn vnla
1 sdb serbuk koko - ayak
Cara2nya..
1. Pukul cream cheese n butter dgn mixer hingga kembang dgn kelajuan rendah.
2. Masukkn gula icing sdkt2 n esn vnla, pukul lg.
3. Siap n letak tepi sbntr.
Gancahe..
400 gm coklat putih
60 gm butter
Cara2nya..
1. Masukan bhn2 dlm periuk kecil n pnskn scara double boiler.
2. Sentiasa kacau supaya coklat larut. Ttp api, angkt n sejukkn sbntr.
Bhn2 pop cake..
100 btg plastik
2 keping kotak gabus
Rainbow rice
Chocolate pes
Cara2nya..
1. Masukkn kek yg siap dbakar dlm mixer n pukul sampai hancur.
2. Masukkn pula cream cheese td n pukul lg shingga sbati.
3. Buat bulat2 sberat 15 gm n susun ats loyang, buat sampai abis n sejukkn dlm fridge 15 mnt.
4. Ambil sbatang batang plastik, celupkn sdkt btg plastik pd ganache, cucukkn pd pop cake n susun secara tbalik pd loyang, buat shingga abis n sejukkn dlm fridge dlm 15 mnt.
5. Ambil pop cake, celupkn kseluruhan pop cake pd ganache, n jgn sampai ganache menitik n cucukkn pd kotak gabus.
6. Biarkn dlm 1 mnt n taburkn rainbow rice pg pop cake.
7. Kalu guna chocolate pes tgu ganache pd pop cake btol2 kering br zig zag kan chocolate pes pd pop cake.
8. Ato anda bole la mhias mgikut kreativiti msg2. Dh siap.
Note : Utk kek bole gunakn apa2 kek, kalu malas nk buat beli aje kt pasaraya ato kek2 yg x jd.
No comments:
Post a Comment