Followers

Thursday, 5 April 2012

CHOCOLATE MILLE CREPE CAKE

Assalamualaikummm..
Wahhhh lama sungguh kek nih berada dalam list i..akhirnya hari ini dengan pertama kalinya i mencuba resepi ini..alhamdulillahh..banyak lagi list2 kek yang tak terbuat lagi..resepi nih i ambil di rumah seseorang..skodeng skodeng skodeng..salin resepinya pastu i terus buatt..lepas dah buat..nak updated cari balik link tu..alamakkk dah hilang pulak..i pun x ingat gambarnya yang mana 1..nanti kalau i jumpa lagi i update balik yaa..crepenya memang lembutt sangat2..kalau makan macam tu aje x buat kek pun boleh..terima kasih pada tuan empunya blog tersebut di atas perkongsian resepi nih..tapi dalam resepi nih i ada buat sedikit perubahan mengikut kesenangan i yaa..jom tengokk..
occayyy..godek punyer godek i dah jumpe balik dimana i dapat resepi nih..kat SINI RUPANYAA.. jenuh gak nak carik balik blog nihh..


chocolate mille crepe..sedap jugakk..


jeng jeng jenggggg..i sukeee..


terpacak daun pudina kat atas kek tuu..hehehhe..

Bahan2 crepe..
3 sdb gula castor
4 biji telur A
500 gm susu segar
6 sdb F&N aiskrim soda
60 gm butter - cairkan
1 sdk esen vanilla
190 gm tepung gandum*
7 sdb serbuk koko HERSHEY* - *satukan dan ayak

Bahan2 buttercream..(pukul sebati semua bahan)
250 gm krimwell
100 gm shortening
50 gm butter
130 gm gula aising - ayakkan

Bahan2 ganache..
50 gm uht whipping cream
200 gm coklat compound - sagat halus

Cara2 ganache..
1. Panaskan whipping cream sehingga berbuih di tepi2 periuk. Tutup api.
2. Tuang dalam bekas coklat dan gaul sehingga coklat larut.

Cara2nya crepe..
1. Masukkan gula, telur, susu segar, aiskrim soda, butter dan esen vanilla, pukul sehingga sebati.
2. Tambahkan sedikit2 adunan tepung dan terus pukul sehingga tidak berketul.
3. Tapiskan dan sedia untuk di masak.
4. Sediakan 'frying pan', letak acuan cutter saiz 7 inci dalam 'frying pan' dan tuang 3/4 cawan adunan dan ratakan.
5. Bila sudah separuh masak, angkatkan cutter sambil kikis di tepi cutter, biar sehingga adunan masak di kedua2 bahagian.
6. Angkat dan sejukkan, buat sehingga selesai.
7. Letakkan 1 lapisan 'crepe' atas papan kek dan sapu buttercream.
8. Buat mengikut kaedah yang sama untuk lapisan yang seterusnya sehingga selesai.
9. Sapu buttercream pada keseluruhan 'crepe' dan dan masukkan dalam peti sejuk supaya buttercream keras.
10. Dengan menggunakan penghujung sudu, sudukan ganache kemudian celoreng celorengkan di atas kek atau bolehlah di hias mengikut kreativiti masing2.


adunan yang telah siap..


disebabkan 'frying pan' i besar..so i gunakan cutter untuk jadikan crepe tu sama bulat dengan yang lain2nya..


bila dah separuh masak, keluarkan cutter tu..kalu melekat kikis2 sikit yaa..gunakan tisu atau kain untuk keluarkan cutter, kang tak pasal2 melecur jarii..pastikan crepe masak di kedua2 belah bahagian..


crepe yang telah siap..


ikuti cara2 nombor 7..


buat sampaiii abiss..dapat laa dalam 15 keping..


dah sapu keseluruhan crepe dengan buttercream..sejukkan sehingga buttercream keras baru di celorengkan dengan ganache.


dah siap potonggg..


bule tahan sedap..

31 comments:

  1. So many layers, I bet your cakes are delicious!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis jennifer..
      yuppp..so many layer for dis crepe..hopefully delicious..

      Delete
  2. Replies
    1. insyaallah sedapp sis wann..mlm td rase jugak tp lidah nih dh xtau rasanya dah huhuu..

      Delete
  3. nmpk sgt sedap....
    =)
    kalau gna fresh cream utk ganti buttercream bole x kak?
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 sedap ygg nis blank..bule gantikan dgn ape2 cream pun ya ygg..

      Delete
    2. maceh ye kak utk info itu..
      hehe..
      nk sgt cuba buat...
      huhu..
      =)

      Delete
    3. sama2 kasih yaa..cuba yaa..

      Delete
  4. aduh, rajinnya buat satu2 tu...kalau saya mintak ampooonnnnnn....... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis cheq sue..kite keboringann laa xtau buat apee..sementara xde order..kite order la utk ank2 hehehhe..

      Delete
  5. Aslmkm. Boleh buat hidangan istimewa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis homekreation..mmg bule sgt kan sis..

      Delete
  6. Assallamualalikum sis..
    Wah...cantiknya bila dah dipotong... Sangat menarik la sis.. Tq for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis nadz..sama2 ya sis..

      Delete
  7. gigihnya..kut saya..pikir 100 kali nak buat kek mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jer nih sis..mcm buat lempeng hehehhe..

      Delete
  8. kak terima kasih berkongsi ilmu . saya nak cube la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kasih ya sis delisha..sila la cube..

      Delete
  9. salam..kak.. nk tanya krimwell tu klu ganti dgn benda lain x boleh? saya from kelantan..cari2 x jumpa pun.. =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..
      cream tu bule gunakan apa2 resepi buttercream..kalu xde krimwell bule guna butter aja pun xpe yaa..krimwell ade di jual di kedai jual bahan bakery..

      Delete
  10. Salam sis, mcm best je kek ni kan...lain dr yg lain sbb msk atas pan je. Mohon resipi nak cuba ya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      a'aa simple kan sis cuba laa..

      Delete
  11. bila la agaknya nak serajin akak ni???lapis2 cam ni, alamatnya, lambat ler....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sos cma..i pun xtau mcmane i bule terbuat kek nih hehehe..

      Delete
  12. wow...sedapnye..x sangke pulak yg lapis2 tu kene masak atas dapur...hehehehe...nak potong senang x

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sis zaza..masak mcm lempeng aje hehhe..potong senang aje ya..

      Delete
  13. wow...sedapnye..x sangke pulak yg lapis2 tu kene masak atas dapur...hehehehe...nak potong senang x

    ReplyDelete
  14. Salan kak, kalau crepe mcm nk jual dgn harga brape ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..biasanya i jual rm60 utk saiz 7 inci..

      Delete
  15. 1 lg nk tanya, akak buat ni pnah x tingkat2 nya tu menggelongsor senget atau jatuh

    ReplyDelete