Followers

Thursday, 14 April 2011

NASI AYAM BLACK PEPPER

RESEPI CHE KIAH + SHUHAIRI - KALU NK RESEPI ASAL CHE KIAH SILA KE KONGSI RESEPI

Penyediaan ayam..
1 ekor ayam
2 inci halia
1 btg serai - dketuk
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun pandan - simpulkn
Sdkt garam

Cara2nya..
1. Masak air scukupnya agr dpt mnutupi ayam.
2. Masukkn ayam, halia, serai, kulit kayu manis, bunga lwg, buah pelaga, bunga cengkih, daun pandan n garam sdkt, rebus slama 15 mnt.
3. Keluar n toskn. Smpn air rebusan ayam utk memasak nasi, sup, sos n kicap.

Bhn2 perap..
6 bj bwg merah - kisar halus
4 bj bwg putih - kisar halus
4 cm halia - kisar halus
5 sdb lada hitam - kisar halus
2 sdb kicap masin
2 sdb kicap manis
2 sdb sos tiram

Cara2nya..
1. Gaulkn ayam dgn bhn2 perap selama 1 jam.
2. Bakar ato goreng ayam shingga masak.

Note : Bhn2 d ats utk pyediaan seekor ayam sekiranya anda ingin sprh ato suku ayam anda selaraskan sukatannya.

Penyediaan nasi..
450 gm beras - dbersih n dtoskn
3 ulas bwg merah - hiris nipis
2 ulas bwg putih - hiris nipis
2 helai daun pandan - dsimpul
1 kiub pati ayam maggi
1 sdk pwrna kuning
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lwg
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Cara2nya..
1. Pnskn minyak dlm periuk. Tumis bwg putih, bwg merah, kulit kayu manis, bunga lwg, buah pelaga n bunga cengkih hingga kekuningan.
2. Masukkn beras n kacau rata. Pindahkn beras n masukkn ke dlm periuk nasi elektrik.
3. Tuangkan air rebusan ayam yg secukupnya. Masukkn simpulan daun pandan, pwrna kuning n kiub pati ayam.
4. Biarkn shingga nasi masak

Bhn2 sup..
Sebahagian air rebusan ayam td
1 bj bwg merah bsr - dtumbuk
2 ulas bwg putih - dtumbuk
2 inci halia - dtumbuk
1 bunjut sup bunjut
1 btg carrot - potong kecil
1 mangkuk cauliflower - potong kecil
10 bj taupok - belah 2
1 mangkuk daun sup - hiris halus
1 mangkuk daun bwg - hiris halus
Sdkt bwg goreng utk hiasan

Cara2nya..
1. Panaskn semula air rebusan ayam td.
2. Masukkn bwg merah, bwg putih n halia. Biar mdidih sbntr.
3. Masukkn sup bunjut, carrot, cauliflower, garam n gule secukup rasa.
4. Masukkn taupok, daun sup n daun bwg, kacau 1 mnt kemudian trus ttp api.
5. Bole dhdgkn n taburkn bwg goreng.

Bhn2 kicap..
2 ulas bwg putih - dtumbuk
4 sdb kicap masin
1 sdb gula
1 mangkuk air rebusan ayam
2 sdb sos tiram
1 sdb kicap pekat

Cara2nya..
1. Tumis bwg putih hingga kekuningan.
2. Masukkn air rebusan ayam, kicap masin, sos tiram, kicap pekat n gula.
3. Biar hingga sekali mdidih n tutup api.

Bhn2 sos cili..
5 bj cili merah besar yg masak - kisar halus
5 bj cili api hijau - kisar halus
3 ulas bwg putih - kisar halus
1 mangkuk air rebusan ayam
2 sdb sos tomato
2 sdb sos cili
1 sdk cuka
1 sdk gula

Cara2nya..
1. Msukkn sume bhn2 sos ke dlm periuk n masak dgn api yg plahan.
2. Kacau shingga sos mjd pekat.

Bhn2 hiasan..
1 bj timun - hiris bulat n nipis
2 bj tomato - hiris bulat n nipis
10 helai daun salad

Cara2nya
1. Masukkn 1 mangkuk nasi n hias sprti gambar dbwh.
nasi ayam black pepper..

No comments:

Post a Comment