Bhn2 utk brownise..
45 gm mentega
1 bj telur gred A
60 gm gula kastor
1/2 sdk esen vnla
50 gm tepung biasa*
1/2 sdk baking pwdr*
1 sdb serbuk koko* - *dgaul rata n ayak
Bhn2 utk mousse..
140 gm coklat masakan
1 sdb halal gelatin
100 ml air
2 bj putih telur
200 gm whipping cream
40 gm gula kastor
Cara2nya..
UNTUK BROWNISE
1. Pnskn oven pd suhu 190C. Lenser springform pan berukuran 8 inci dgn mentega. Ketepikn.
2. Pukul mentega, gula n vanila hingga putih.
3. Masukkn telur n terus memukul hingga kembang.
4. Perlahankn speed n masukkn tepung sdkt2 hingga habis, gaul rata.
5. Masukkn adunan ke dlm acuan n bakar dlm 15 mnt, bergantung pd oven msg2.
6. Sejukkn kek spenuhnya tp x perlu kuarkn kek dr acuan.
UNTUK MOUSSE
1. Masukkn gelatin dlm 100 ml air, kacau rata n biarkn 5 mnt.
2. Cairkn coklat masakn scara "double-boiler". Kacau hingga cair. Angkat dr periuk n masukkn gelatin td, kacau rata. Biarkn sejuk.
3. Smntara itu pukul putih telur hingga berbuih, masukkn gula kastor sdkt2 sambil terus memutar hingga kental.
4. Dlm mangkuk lain, pukul whipping cream hingga bkrim n jgn tlebih pukul nti jd cair.
5. Satukn coklat td bsama whipping cream n putih telur, gaul rata.
PENYEDIAAN CHOCO MOUSSE BROWNISE
1. Tuang adunan 2 td ke dlm tin kek yg berisi kek.
2. Smpn dlm peti sejuk selama 2 jam ato hingga mousse keras.
3. Kuarkn dr acuan n ayak srbk koko d atsnya sblm dhdgkn.
45 gm mentega
1 bj telur gred A
60 gm gula kastor
1/2 sdk esen vnla
50 gm tepung biasa*
1/2 sdk baking pwdr*
1 sdb serbuk koko* - *dgaul rata n ayak
Bhn2 utk mousse..
140 gm coklat masakan
1 sdb halal gelatin
100 ml air
2 bj putih telur
200 gm whipping cream
40 gm gula kastor
Cara2nya..
UNTUK BROWNISE
1. Pnskn oven pd suhu 190C. Lenser springform pan berukuran 8 inci dgn mentega. Ketepikn.
2. Pukul mentega, gula n vanila hingga putih.
3. Masukkn telur n terus memukul hingga kembang.
4. Perlahankn speed n masukkn tepung sdkt2 hingga habis, gaul rata.
5. Masukkn adunan ke dlm acuan n bakar dlm 15 mnt, bergantung pd oven msg2.
6. Sejukkn kek spenuhnya tp x perlu kuarkn kek dr acuan.
UNTUK MOUSSE
1. Masukkn gelatin dlm 100 ml air, kacau rata n biarkn 5 mnt.
2. Cairkn coklat masakn scara "double-boiler". Kacau hingga cair. Angkat dr periuk n masukkn gelatin td, kacau rata. Biarkn sejuk.
3. Smntara itu pukul putih telur hingga berbuih, masukkn gula kastor sdkt2 sambil terus memutar hingga kental.
4. Dlm mangkuk lain, pukul whipping cream hingga bkrim n jgn tlebih pukul nti jd cair.
5. Satukn coklat td bsama whipping cream n putih telur, gaul rata.
PENYEDIAAN CHOCO MOUSSE BROWNISE
1. Tuang adunan 2 td ke dlm tin kek yg berisi kek.
2. Smpn dlm peti sejuk selama 2 jam ato hingga mousse keras.
3. Kuarkn dr acuan n ayak srbk koko d atsnya sblm dhdgkn.
No comments:
Post a Comment