Followers

Tuesday, 26 April 2011

EPOK EPOK KENTANG

Assalamualaikummm..dh ptg br nk muncull hehhe..td dok cbuk berborak dgn kwn yg dtg umah..kitaorg same2 laa buat epok2 ni haa, boring x buat ape kann..so kitaorg fikir2 n trus buatt..jom la kite tgk resepinya..

Bhn2 doh..
950 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
4 sdb marjerin*
1 sdb minyak sapi* - dcairkn
80 ml minyak masak
375 ml air suam + 1 sdk garam

Cara2nya..
1. Masukkn tepung gandum n tepung beras dlm bekas besar.
2. Tuang marjerin n minyak sapi yg telah dcairkn td bsama minyak masak n gaul sehingga rata.
3. Masukkn air yg dcampur dgn garam td sdkt demi sdkt n gaul biar sbati. Terus uli shinnga doh jd lembut.
4. Ketepikn doh, tutup n biarkn doh dlm 30 mnt.

Bhn2 inti - dkisar..
3 bj bwg merah besar
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 sdb udang kering - rendam air panas - toskn
10 bj cili kering - potong - rendam air panas - toskn
2 tangkai daun kari
1 cwn air
Bhn2 lain..
800 gm kentang - buang kulit - potong dadu kecil
250 gm daging - potong kecil - rebus - simpan air rebusan
4 sdb rempah kari - dbancuh bsama 1/2 cwn air
4 tangkai daun kari
Garam n gula scukupnya

Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis bhn2 kisar shingga naik bau.
2. Masukkn rempah kari yg dgaul bsama air td n masak lg shingga garing.
3. Masukkn daging yg drebus td bsama air rebusan daging n gaul sbntr.
4. Masukkn kentang, garamn gula n daun kari n masak shingga kentang empuk n kering. Siap.
5. Ambil adunan doh td sbyk 20 gm, bulat2kn n leperkn dgn kayu 'roll'.
6. Ambil 1 sdb inti n letakkn dlm adunan doh td, tutupkn inti dgn doh n kelimkn doh, buat sampai abis.
7. Gorengkn epok epok yg telah siap dbuat dgn api kecil. Siap dhdgkn.

No comments:

Post a Comment