Assalamualaikummm n salam tghr sumeee..arini kan mmg nk abiskn sumee stok2 dlm fridge, abiskn sume lauk2 biar x mbazir..so ptg nti br g pasar kan..tghr ni masak apeeee..haaa kite mkn sardine jer yer ank2 heheh..tp kan suami n ank2 mmg suke banget lauk sardine ni n masak pedas cket..tp suami x bule mkn byk2 nti sakit kepala..alaa ciann abg kan..ank2 pulak jgn ckp laa..pg ptg siang mlm pn xpe mkn sardine..jom la kite tgk resepi yg simple ni yerr..
Bhn2 kisar..
1 bj bwg merah besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
15 btg cili kering - potong halus - rendam air pns - toskn
Bhn2 lain..
1 tin besar sardine
1 cwn air
1 sdk puri asam jawa
10 bj cili api*
2 bj cili besar hijau - belah dua*
6 bj tomato baby*
1 bj kentang - potong 6 - goreng dulu*
1 bj bwg holland - belah bulat*
Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis bhn2 kisar hingga naik bau.
2. Masukkn sardine dlm tin, tuang air n kacau sbati.
3. Perasakn dgn asam jawa, garam n gula, kacau n biar mereneh sbntr.
4. Masukkn bhn2 yg bertanda *, gaul lg n biar sampai ikan masak. Siap n bole dhdgkn.
No comments:
Post a Comment