Assalamualaikum n slmt tghr ya sumee..jumpe lg segmen yg pertama ni ha..kite ni kan ari ari laaa memasak kan..kdg2 tu sampai dh xtau nk masak ape..i ni dh berpuluh tahun dh mkn lauk ni hehhehe knp yer x jemu2 heheh..yer laa dh tekak melayu kan x bule buat ape..arini pg2 td pas buat bekpes trus siapkn utk lauk tghr..masak asam pedas jer la..lgpn smlm ank2 request nk asam pedas..katanye dh lame x mkn..alalalala lame tu mcm 1 bulan padahal 2 minggu lps br mkn asam pedas heheh..so moh la kite..
Bhn2..
1 ekor ikan merah sdrhana besar - potong 6 - rendam dgn air lemon - cuci - toskn
2 cwn air
1 sdb pati asam jawa
Garam n gula scukupnya
1 kuntum bunga kantan - belah dua
2 genggam daun kesom
10 bj bendi
2 bj tomato - belah empat
Bhn2 kisar..
2 bj bwg merah besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 btg serai
20 bj cili kering - potong - rendam air pns - toskn
Segenggam daun kesom
1 bj bunga kantan
2 inci belacan
Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis bhn2 kisar shingga naik bau n sdkt garing.
2. Masukkn air, asam jawa, garam n gula, biar mdidih dlm 15 mnt.
3. Masukkn bunga kantan n kacau lg.
4. Masukkn ikan merah, daun kesom, bendi n tomato, biar mereneh dlm 10 mnt.
5. Rasa kuah asam pedas n tmbhkn mane yg perlu. Siap.
No comments:
Post a Comment