Bhn2..
Sponge cake..
125 gm gula kastor
10 gm ovalette
4 bj telur
120 gm tepung kek
1 sdk srbk penaik
40 gm air
60 gm butter dcairkn @ minyak zaitun
1 sdk esen vnla
Cara2..
1. Satukn gula, ovalette, telur, tepung kek n srbk penaik dlm mangkuk pengadun n pukul hngga kmbg dgn kelajuan mksima slama 5 mnt.
2. Satukn air n esen vnla n pukul lg hngga kmbng n gebu slama 5 mnt.
3. Masukkn minyak @ butter n gaul sebati.
4. Sediakn acuan bulat 8 inci. Lapik krts serap minyak, x perlu dgriskn.
5. Tuangkn adunan n bakar 45 mnt pd suhu 180 darjah celcius.
6. Keluarkn dr oven n telangkupkn ats redai slama 10 mnt agr pmukaannya tdk mendap.
7. Tbalikkn semula kpd asal n leretkn pisau sekeliling bekas kek n keluarkn kek. Sejukkn.
Bhn2 menghias kek..
10 bj ceri marashino - btangkai
1 mangkuk kecil inti blueberi
200 gm coklat masakan
1 liter whipping cream for topping
Chocolate rice utk hiasan
Papan kek bsaiz 10 inci
Cara2nya..
1. Letakkn kek span ats ppn kek.
2. Ambil pisau bgerigi n belahkn 3 bhgn.
3. Putar whipping cream hngga kmbng n gebu.
4. Ambil sdkt whipping cream n sapukn pd stiap lpsn.
5. Sapukn whipping cream myaluti seluruh kek.
6. Taburkn chocolate rice pd tepi kek. Buat corak rosette ats kek.
7. Hiaskn dgn ceri n coklat dparut.
Nota : Anda bole letak coklat hiris ato inti blueberi ats kek.
salam sis
ReplyDeletedulu ingt nk buat cake niih mustahil..tpi tngok ur recipes nmpk mudah plak..thnks for sharing...
hrp2 i dpt buat secantek urs..
sis rashidah..wslm sis..tp nih black forest biasa bukan german sis..
ReplyDelete