Bhn2..
½ cwn susu segar
½ cwn air
8 sdb butter
1 sdb gula caster
½ sdk garam
1 cwn tepung biasa
4 bj telur
Cara2..
1. Masukkn susu segar, air, butter, gula n garam dlm periuk n masak hingga sume bhn cair dgn api kecil.
2. Masukkn tepung, tutup api n kacau sebati.
3. Tuangkn adunan ke dlm mixer n pukul hingga rata, pekat.
4. Masukkn telur sbiji demi sbiji smbil dpukul terus.
5. Stlh itu masukkn adunan dlm piping bag dgn nozel bintang n paipkn ke ats dulang pbakar.
6. Bakar d dlm ketuhar yg telah dpanaskn dgn suhu 190C selama 15 mnt ato hingga kekuningan.
7. Stlh masak, sejukkn puff. Buat lubang kecil dbwh puff utk dpipekn filling, bole juga dbelah sprh, pilihan krim n pilihan potongan puff utk dpipekn mengikut citarasa msg2.
Bhn2 krim vanilla..
2 cwn susu segar
6 bj kuning telur
½ cwn gula caster
1/3 cwn tepung jagung - ayak
1 ½ sdk esen vnla
3 ½ sdb butter - suhu bilik
Cara2..
1. Pnskn susu segar dlm microwave.
2. Dlm periuk, kacau kuning telur, gula n tepung jagung sampai pekat n sbati, kacau tanpa henti.
3. Masukkn ¼ cwn susu yg dpnskn td n masukkn baki susu lg n trus kacau sampai btol2 sbati.
4. Pnskn kuali adunan dgn api yg kecil, kacau trus, jgn sampai melekat pd periuk.
5. Masukkn esen vnla n gaul lg, biarkn dlm 5 mnt br masukkn butter, kacau shingga butter sbati bsama adunan.
6. Tutup api n angkt, masukkn dlm mangkuk n sejukkn dluar sbntr n masukkn dlm peti ais slama 20 mnt.
Bhn2 krim coklat..
2 cwn susu segar
4 bj kuning telur
6 sdb gula caster
3 sdb tepung jagung - ayak
Sdkt garam
210 gm chocolate bar - cairkn
2 ½ sdb butter suhu bilik
Cara2..
1. Pnskn susu segar dlm microwave.
2. Dlm periuk, kacau kuning telur, gula n tepung jagung sampai pekat n sbati, kacau tanpa henti.
3. Masukkn ¼ cwn susu yg dpnskn td n masukkn baki susu td n garam n trus kacau sampai btol2 sbati.
4. Pnskn kuali adunan dgn api yg kecil, kacau trus, jgn sampai melekat pd periuk.
5. Masukkn coklat n gaul lg, biarkn dlm 5 mnt br masukkn butter, kacau shingga butter sbati bsama adunan.
6. Tutup api n angkt, masukkn dlm mangkuk n sejukkn dluar sbntr n masukkn dlm peti ais slama 20 mnt.
½ cwn susu segar
½ cwn air
8 sdb butter
1 sdb gula caster
½ sdk garam
1 cwn tepung biasa
4 bj telur
Cara2..
1. Masukkn susu segar, air, butter, gula n garam dlm periuk n masak hingga sume bhn cair dgn api kecil.
2. Masukkn tepung, tutup api n kacau sebati.
3. Tuangkn adunan ke dlm mixer n pukul hingga rata, pekat.
4. Masukkn telur sbiji demi sbiji smbil dpukul terus.
5. Stlh itu masukkn adunan dlm piping bag dgn nozel bintang n paipkn ke ats dulang pbakar.
6. Bakar d dlm ketuhar yg telah dpanaskn dgn suhu 190C selama 15 mnt ato hingga kekuningan.
7. Stlh masak, sejukkn puff. Buat lubang kecil dbwh puff utk dpipekn filling, bole juga dbelah sprh, pilihan krim n pilihan potongan puff utk dpipekn mengikut citarasa msg2.
Bhn2 krim vanilla..
2 cwn susu segar
6 bj kuning telur
½ cwn gula caster
1/3 cwn tepung jagung - ayak
1 ½ sdk esen vnla
3 ½ sdb butter - suhu bilik
Cara2..
1. Pnskn susu segar dlm microwave.
2. Dlm periuk, kacau kuning telur, gula n tepung jagung sampai pekat n sbati, kacau tanpa henti.
3. Masukkn ¼ cwn susu yg dpnskn td n masukkn baki susu lg n trus kacau sampai btol2 sbati.
4. Pnskn kuali adunan dgn api yg kecil, kacau trus, jgn sampai melekat pd periuk.
5. Masukkn esen vnla n gaul lg, biarkn dlm 5 mnt br masukkn butter, kacau shingga butter sbati bsama adunan.
6. Tutup api n angkt, masukkn dlm mangkuk n sejukkn dluar sbntr n masukkn dlm peti ais slama 20 mnt.
Bhn2 krim coklat..
2 cwn susu segar
4 bj kuning telur
6 sdb gula caster
3 sdb tepung jagung - ayak
Sdkt garam
210 gm chocolate bar - cairkn
2 ½ sdb butter suhu bilik
Cara2..
1. Pnskn susu segar dlm microwave.
2. Dlm periuk, kacau kuning telur, gula n tepung jagung sampai pekat n sbati, kacau tanpa henti.
3. Masukkn ¼ cwn susu yg dpnskn td n masukkn baki susu td n garam n trus kacau sampai btol2 sbati.
4. Pnskn kuali adunan dgn api yg kecil, kacau trus, jgn sampai melekat pd periuk.
5. Masukkn coklat n gaul lg, biarkn dlm 5 mnt br masukkn butter, kacau shingga butter sbati bsama adunan.
6. Tutup api n angkt, masukkn dlm mangkuk n sejukkn dluar sbntr n masukkn dlm peti ais slama 20 mnt.
sedapnya...teringin nak cuba...
ReplyDeleteinsyaallah sedap sis ani..cuba laa..
Deletesalam kak ,terima kasih atas perkongsian resipi akak yg menarik ni :) ,sy nak tanya smlm saya try buat tapi tak naik la adunan tu , knp yer ? kn pukul telur n bahan2 tu sampai pekat ke? yg saya buat smlm bahan2 tu jadi cair ... mohon tunjuk ajar ..from nini :)
ReplyDeletewslm wbt sis nur..
Deletebtol..pukul adunan sampai sedikit kental..baru dimasukkan dlm piping bag..
as-salam sis..i pun br lepas buat..cair..mesti i ade kesilapan masa i updated resepi nih dulu..harap maaf ya sis..i baru buat resepi yg baru dr chef alex goh..nti i updated ya..maaf sklai lg sis..
Deleteokey ,thank u kak ...yeeyyyy !!! :D
ReplyDeletesame2 yggg..semalam akak dh updated yg baru yaa..
DeleteSedap lahh , nak nak ! Heheh , nty nak suh mama kite buat laa <3
ReplyDeleteadik yanaa..kalu nk buat cream puff ikut resepi 1 lagi yaa..
Delete