Followers

Thursday, 14 April 2011

KEK PISANG BERCOKLAT


Bhn2.. 
250gm mentega/marjerin
3/4 cwn gula caster
2 cwn tepung naik sendiri
5 bj telur gred A
1 cwn pisang yg dlecek
1/2 sdk soda bikarbonat
1 sdk esn vnla
150gm coklat masakan - dparut mggunakn piller

Cara2nya..
1. Panaskn oven 180C. Griskn loyang dgn mentega/marjerin n taburkn tepung.
2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri bole juga dguna tepung gandum biasa n tambahkn 1 sdk baking powder.
3. Masukkn soda bikarbonat ke dlm pisang yg telah dlecek n gaul sebati.
4. Pukul mentega hngga putih n masukkn gula. Pukul lg hngga kembang n gula hancur.
5. Masukkn telur sbiji2 smbl terus memukul hngga habis n hingga adunan betul2 kembang. Masukkn esn vnla n pisang lecek. Pukul hngga sebati.
6. Masukkn tepung sikit2 hngga habis dgn kaedah kaup balik.
7. Masukkn coklat yg telah dparut n gaul tp jgn tlebih gaul nti coklatnya mjadi hancur.
8. Masukkn ke dlm loyang n bakar hngga masak, lbh krg 45 mnt.
9. Kek pisang lebih sedap dmkn ketika masih suam2 panas krn masa tu coklatnya msh lg cair n bhgn tepi/ats kek agk rangup.

No comments:

Post a Comment