FOLLOWERS

Saturday, 15 October 2011

HOT CHEESE CHOCOLATE CAKE


Assalamualaikumm n salam hujung minggu kepada sumee sahabat2ku..errmmmm dh seminggu kan i x updated ape2..4 hr lepas i ade buat seri muka, sedaapp n jadikk i buat heheh..tp mase tu datang penyakit malasss nk updated huhuhu..next time kalu i buat lg i share kt cni yaa..arini kan i cuba buat kek yang tgh fofularr skrg nih..hot cheese chocolate cakes..yerla nk dapat resepinya pun macam nk berperang laa hahahha..sumee xnk kasikk..tp alhamdulillahh ade la seorg hamba allah nih dgn baik hatinya sudi bgtau 'bunga bunga' mcmane nk buat kek nih..xpe la x bagi resepi pun xpe, dh dpt mcmane cara2nya pun dh kira bagus dh tu kan kan kan..tima kasih pd hamba allah tersebut yaa..harap2 cara membuatnya betul n kalu la x betul kepada sahabat2 di luar sana yg tau resepi sebenarnya sudi2kan la share dgn i ya hehehhe, itupun kalu sudi la ya..dan kepada sahabat2 yg memang teringin nk cuba buat bole cube resepi di bawah ya frenn, kalu takut nk cube x perlu cuba ya, tepuk dada tanya selera..jom tgk jom..


Bhn2 kek..
1 cwn serbuk koko - ayakkan
1/2 cwn gula halus
1 cwn air panas
1/2 cwn susu cair
250 gm butter
2 cwn gula perang
4 biji telur
2 sdk esen vanilla
2 cwn tepung gandum*
2 sdk baking powder* - *satukan n ayak


Cara2nya..
1. Satukan serbuk koko, gula halus n air panas dlm periuk n masak dgn api kecil shingga bahan2 larut, angkat n sejukkn.
2. Tuang susu cair n gaul sebati, ketepikan sebentar.
3. Pukul butter n gula perang shingga kembang, masukkn telur sdkt2 bsama esen vanilla n terus pukul lg shinga rata.
4. Masukkn adunan tepung bergilir2 dgn adunan coklat, gaul secara kaupbalik shingga rata.
5. Lenserkan loyang berukuran 8 inci dgn sdkt butter, lapik kertas minyak n lenser butter sdkt lg.
6. Tuang adunan kek dlm loyang n bakar secara 'waterbath' dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 180C selama 1 jam 15 mnt atau shingga masak mgikut oven masing2.
7. Angkat n sejukkan atas redai. Ketepikan.

Bhn2 cream cheese frosting..
500 gm cream cheese
250 gm mascarpone
100 gm gula aising - ayakkan
1 sdb serbuk nescafe - ayakkan


mascarpone..


adunan cheese yg telah siap..

Cara2nya..
1. Pukul cream cheese, mascarpone n gula aising shingga lembut n sebati.
2. Tambahkan serbuk nescafe n gaul sebati lg.
3. Masukkn separuh adunan dlm piping bag n sejukkn dlm peti sejuk dlm 15 mnt.

Bhn2 ganache utk filling..
50 ml whipping cream
200 gm coklat compound - hiris halus

Cara2nya..
1. Panaskan whipping cream dlm periuk kecil shingga berbuih dtepi2 periuk. Tutup api n angkat.
2. Masukkn coklat compound n gaul shingga coklat larut.
3. Masukkn separuh adunan dlm piping bag n sejukkn sebentar dlm peti sejuk selama 10 mnt ato sehingga ganache sdkt keras.


ganache yg telah siap..


sejukkn adunan cheese n ganache dlm peti sejuk..biar keras sdkt agar x cair masa pipe atas kek..

Bhn2 ganache utk kek.., buat selepas cheese mengeras.
100 ml whipping cream
300 gm coklat compound

Cara2nya..
1. Panaskan whipping cream dlm periuk kecil shingga berbuih dtepi2 periuk. Tutup api n angkat.
2. Masukkn coklat compound n gaul shingga coklat larut.
3. Tuang atas kek yg dsejukkan td.

Cara2 susunan kek..


1. Potong kek kepada 4 bahagian, letak kek lapisan bawah atas papan kek.


2. Pipekan adunan cheese di tengah2 kek, buat sebesar saiz duit 50 sen.


3. Pipe pula adunan ganache disekeliling adunan cheese.


4. Buat seperti lingkaran ubat nyamuk, pipe pula adunan cheese dsekeliling adunan ganache, begitu la seterusnya shingga siap satu lapisan bawah kek.
5. Tindihkan kek lapisan kedua atas adunan yg di pipekan td.


6. Untuk lapisan kedua, pipekan ganache dahulu dtengah2 kek sebesar duit 50 sen, kemudian di ikuti pula adunan cheese n seterusnya.


7. Lapisan ketiga pula mulakan dgn adunan cheese dtengah2 kek n di ikuti seperti langkah di atas.


8. Letakkn lapisan kek yg keempat n sapu baki adunan cheese keseluruh bahagian kek.
9. Sejukkn dalam peti sejuk selama 1 jam atau shingga cheese mengeras.



10. Keluarkan kek, letak kek atas redai n tuang ganache perlahan2 shingga semua bahagian kek mengena.


11. Bole hias kek mengikut kreativiti masing2.


rendam pisau dgn air panas, lapkan n potong kek, nti nmpk ler cun ckett occay pren..



156 comments:

  1. piwitt...bila cat rumah baru ni...x perasan pun... agak2 kek ni macam indulgence jugak x... macam DFCC pun ada... aduhhh kalau nak buat ni cane la nak habiskan... :)

    ReplyDelete
  2. wah cantiknya kek.. macam sayang nak makan n nak potong ,,, nak tengok je macam tu hihihi

    ReplyDelete
  3. salam.. cenggitu ek rupanya, igtkan coklat putih rupanya mascarpone cheese. gabungan choc+cheese sememangnya mantop~ sori, takleh tahan godaan cheese2 ni, minta resepi ek ;) muehehehe..

    ReplyDelete
  4. tergoda tgk kek k.jue..msti sdp ni

    ReplyDelete
  5. Wah cara buatnya penuh dgn kesenian.. Tq share ye sis:))

    ReplyDelete
  6. thanks kak resipi nyer..terbaeeeeekkkkkkkk..

    ReplyDelete
  7. cheq sue..feeewwiittt heheheh ceksu kite baru cat semalam la sis..boriang arr ijooo aje kan heheh..kalu ceksu buat x abis meh kasik cni..

    ReplyDelete
  8. wanii..makan lerr jgn syg2 heheh..rugii oooo..

    ReplyDelete
  9. buat sis Zack..jgn x buat..mmg bole tahan sedap rasenya..

    ReplyDelete
  10. lynn..bole tahan sedap nih lynn..cuba laa..

    ReplyDelete
  11. sis Nadz..pasni u bole try pulak..i buat biasa aje sis..xde la seni sgt..btw tqvm sis..

    ReplyDelete
  12. Comeinya kek ni tp mcm cerewetnya laaa.....brrcinta la wan nak wat....

    ReplyDelete
  13. akhirnya... dapat juga tau cara2 nak buat kek nih.. dok cari2 tak jumpa2 cara nya.. susah betul kan org nak berkongsi.. puas mikir bagaimanakah cara nyer menjadi kekotak didalam nyer itew..huhu.. da ada depan mata ni, boleh la nak cuba nanti..tqvm kongsi2.. sapa la agaknya hamba allah yg kasik bunga2 tu ek.. tima kasih bebanyak jugak la.. kalau tak krn dia mungkin la tak ketemu lg cara buat ni.. :) owh, lupa, tahniah, kek tu cantik n ailio L nitik nengok cheese n choc tu.. walaweyyyh...

    ReplyDelete
  14. Salam....saya zalina - orang yang cipta kek ni. Cara buat memang betul. Pandai. Tahniah kerana berjaya dapatkan cara percuma dan masukkan ke dalam blog. Pas ni blog anda akan lebih popular ..ahaksss. Tapi resepinya SALAH SAMA SEKALI....harap jangan ikut sebab:
    i. Resepi kek tu SALAH SAMA SEKALI.... Anda tak akan dapat kek yang lembab dan lembut dengan resepi yang diberikan.
    ii. Anda tidak akan mendapat ganache yang keras untuk dipaipakn atas kek hanya dengan meletkkan ganache semalam 10 minit dalam peti sejuk. Kalau anda berjaya....tahniah..tapi percayalah...MEMANG TAK BOLEH.
    i. cream CHEESE TU tu CAIR - meleleh-leleh. SALAH sangat resepi nya. Kalau nak membazir duit beli mascaprone cheese yang rega RM24 tu..silakan..Nanti buat bagi kat customer, tak sampai 1 jam kat luar - meleleh-leleh.

    So, untuk adik yang sungguh baik hati ni, saya nasihatkan, kalau nak buat cantik berguru lah...kalau tak pun dengan saya, berguru dengan orang yang betul-betul dah belajar buat kek ni. Jangan main agak-agak pas tu masuk resepi dalam internet...orang cuba tak jadi...sian kat orang. Duit dah keluar beli barang, hasil tak jadi.

    Satu lagi - jadilah Melayu baru dik....jangan ada PHD...

    sekian....

    ReplyDelete
    Replies
    1. org tu punya blog,dia punya suka la nk share resepi yg mcm mana. awak tu jgn dok hasad dengki sgt la. lebih baik dari kongsi resepi dgn bayaran mahal tp hasilnya x seberapa,lg zalim dari resepi salah. sekurangnya org yg cuba boleh olah..silap2 blh jd harom duit tu tau..renung2 kan lah..wiwiwi

      Delete
    2. betul tu! mengata orang dia yang lebih. siapa yang PhD sebenarnya? macamlah awak yang CIPTA kek ni. hahahahaha! lawak betul statement awak ni. sekarang zaman internet bzeee oiiii so, resepi dan orang tak lokek ilmu ada banyaaaaaaak tak perlulah masuk kelas yang mahal nak mampus sedangkan semua tu boleh cari dengan Google dan cuba sendiri. itu baru resourceful dan punya daya usaha ..... bukan jenis malas main makan suap je. apa resepi buat 100% macam tu siapa pun boleh. hehehehehehe

      Delete
  15. ell joella..alhamdulillah..wpun hamba allah tu x kasik resepi juz kasik munge2 aje tp kite bule cuba kan sis..

    ReplyDelete
  16. Sis ank didik sifu ina bzee bakery yg cipta kek ni,tp kesian kat hampa semua resepi salah,utk dptkan kek yg mantop berguru la . .nk yg free ni laa yg dpt.

    ReplyDelete
  17. kepada bzee bakery..trima kasih ats komen n kritikan yg dberi..saya amat hargai..i masuk dlm blog bukan sbb nk popular atau apa pun..i cuma nk berkongsi apa yg i tau..org2 kt luar sana pun punya akal fikiran n punya hak sendiri samada nk ikut ato tidak..dlm hal ini tidak ada paksaan..tepuk dada tanya selera..kalu rase nk cuba bule cuba..kalu rase xnk x perlu paksa diri..i sama sekali x pernah mintak resepi pada sesiapa pun baik di blog ato di fb..cuma ramai rakan2 yg mengadu susah nk dpt resepi nih..nk g kelas kos terlalu mahal..tp alhamdulillah tanpa meminta sorg hamba allah yg pergi belajar dgn rela hati memberi 'bunga2' kpd i bagaimana caranya..ya i tau resepi kek nih bukan la resepi yg sama kerana resepi itu hanyalah resepi kek coklat moist yg biasa2 saja..jalan cerita di atas pun sudah i jelaskan bagaimana i mdapat cara2 membuat kek ini..so i rase xde yg perlu dpertikaikan..u pun i rase x perlu risau sbb kek nih x sama seperti kek u..tidak keterlaluan kalu i sebutkan dcni mungkin u tdk berpuas hati dgn 'hamba allah' yg telah mberi 'bunga2' tentang kek ini..tp u lepaskan kt i..tp i x kisah n trima dgn penuh kesyukur walaupun dkatakan PHD..allah maha mengetahui siapa yg PHD..ingat rezeki bukan dtg dr resepi..rezeki hanya dtg dr allah...

    ReplyDelete
  18. sis lea..seperti yg i jelaskan di atas tiada paksaan dlm mencuba..org2 kt luar sana bole berfikir..tepuk dada tanya selera..xde sesiapa pun paksa..

    ReplyDelete
  19. org nk share samtin dlm blog tu...siap ngan step...jutaan trimas dah blh dikalungkan...x sume org baik...ramai yg dekut ilmu...ka jue...teruskan usaha & noat murni akk...utk share pape je dlm blog akk...

    ReplyDelete
  20. salam..kira hebatla kan sis dapat bunga2 jer pon boleh hasilkan resepi yg superb.nak compare dengan yg belaja mmg xlah x 100% sama,nama pon bunga2..
    terima kasih banyak coz sudi share walaupun akak ada buat berniaga.rezeki masing2.ada tue simpan sendiri kedekut xnak share resepi.nasib baik secret recipe xde claim resepi coklat indulgance tue resepi yg betul or salah..huhu
    harap akak jgn down k.terus kan share resepi yg menarik walaupun munge2 jer org kasi.hope dr bunga2 yg org kasi nie dpt menghasilkan 1 jambangan yg cantik.jgn putus asa k

    ReplyDelete
  21. miza..btol tu sis..niat i nk share x lebih dr itu n jauh skali nk cr populariti n lgsg x wujud sifat2 PHD..xpe la miza..tm ksh atas sokongan miza aminn..

    ReplyDelete
  22. sis nonierahman..wslm sis..isshh x la hebat pun sis..dh hamba allah tu kata "alaa kak..keknya kek coklat moist aje" so i buat la guna resepi coklat moist yg berlambak2 kt internet nih..btol tu sis rizki msg2..rizki nih pd i bukannya terletak pd resepi..tp sumenya pd allah..kalu resepi u sesedap gilerr pun tp kalu allah x kasik xde jugak..so bile jadi mcm nih baik kite sama2 muhasabahkan diri,,n jadi la org yg x kedekut ilmu..jgn fikir duniawi aje..untung ajee..apa2 pun sis tm ksh byk ats sokongannya..aminnn..

    ReplyDelete
  23. oucchhhh.. suda tukar ka?? hehe.. ngalahkan retis lak kek nih..

    ReplyDelete
  24. ell joella..hehheeh xpe la sis kite tuka namanya..jgn sama dgn sesapa punn..kan..

    ReplyDelete
  25. heheheee lain kali jgn la suka suki tiru org punya..dah tukaq nama kek.bagus la dah ada prasaan malu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg sis ni sbuk jge tepi kain org.. sis lau da blaja pon, kedekut jgk nk share resepi..org tu da share, sis sbuk jgk nk tgok..da blaja dgn kak bzeee tu punye la blagak..agak2 la org tu pon curi2 tgok resepi org len pah2 tmbh ckit (duk nk ckp kreatif la plak) utk bg gempak. basic cream pon tgok resepi omputih jgk.

      Delete
    2. manusia yg x pernah puas..dan suka mencari kesalahan org lain, sehinggakan kesalahan dlm diri sendiri pun x perasan..

      Delete
  26. sis lea..dlm hal nih x perlu ade pertikaian..lgsg xde perasan malu pun cuma xnk nama resepi itu same dgn org2 yg berkenaan, kalu i malu i buang post nih, mcm u x pernah buat kek yg sama dgn org lain, tiru jugak kan, so xde sebab nk pertikaikn ape2 kt cni..cume org yg rendah fikiran mcm u aje yg akan komen seperti ini..tima ksih..i kesian dgn org mcm u..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek eleh .... biskut raya london almond lah almond london lah nama sama je semua tapi resepi macam2 ada. tak salah pun! bukan pi patent pun nama tu. hahahahaah!!!!!

      Delete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. mummy emelyn..aslmkm sis..jalan cerita i kt ats tu dh jelas resepi nih bukan resepi sbnr so cukup n x perlu ade pertikaian lg..harap u baca skali lg apa jalan cerita di atas, segala yg i komen dlm keadaan tenang n tdk beremosi, sis lea memberi komen ikut emosi sbb tu ayat2nya seperti itu, i tau u siapa n i tau dr semalam u berlakon dgn i kononnya ucapkan terima kasih..i tau sifat2 u mcmane..n i xkan ada kawan mcm u sori sis..alhamdulillah setakat nih i baik dgn ramai kawan2 yg ada..

    ReplyDelete
  29. tk pe ler sis..org sombong niih tk lama kt dumia niih..org puteh tuuh tk kedekut pn resepi dier..takat resepi2 bgini pn nk sombong..kutuk2 org..siap pngikut2nyer skali kutuk u kaan...bikin panas kt blog org pehal..mcm tk de maruah btul..typical malay ler..tk bole tngok org melau snang sket..msti cemburu..dengki...mcm ler resepi tuuh bole bwk mati..takat respi pn bole berkira nk gaduh..mmg lngsung tk yakin dgn rezeki dtg dri ALLAH SWT...kalo beribu pn org brniaga bnde yg smer..kalo ALLAH tk izinkan..tkkn brjaya gak..so yakin ler wahai pmpuan...i salute u sbb tk kedekut resepi...sape ler kter niih..kter niih hnya hambanyer jek..bler2 jek ALLAH SWT akn ambil..so tk usah ler nk dengki2..nk sombong2...kejap jek kalo ALLAH swt nk angkat rezeki tker dier bole...so jgn le sombong kt dunia niih
    bersabar le sis...ALLAH maha mnegetahui...usah pdulikan org2 bgini..angap sumer niih sebagai pencetus smngat buat u utk lbih bnyk mgumpul resepi...ape ape pn i tetap sokong u 100%..

    ReplyDelete
  30. sis rashidah zainal..btol tu sis..pd i apa yg kite ada sumenya hanya sementara n pinjaman..jauhkan sifat2 negatif n tingkatkan sifat2 positif..manusia talam 10 muka pun byk..so kite kena pandai menilai..org2 yg talam 10 muka nih la hidup dia slalu x tenang, sentiasa berada dlm keadaan serba x kena, jiwa kosong..subhanallah..harap2 kite bukan dlm golongan tersebut ya sis..terima kasih pd u dlm mberi sokongan, dorongan, nasihat2 yg bernas pd i, alhamdulillah, moga u dberkati olehNya aminnn..aminn..aminn..

    ReplyDelete
  31. a'kum, setuju sgt dgn komen kat Rashidah Zainal. rezeki semua dari Allah. bila2 masa saje dia boleh ambil. jangan sangka, apa yg kita ada tu kita punya..it is not that simple.... apapun salute pd sis Shuhairi. hehe, kalau sy ubah2 lg kek ni terpaksalah tukar lagi nama ek ;p muehehe..

    ReplyDelete
  32. Salam dik...

    1. Tq sebab tukar nama kek ni...alhamdulillah. Tak der lah nanti orang nak kaitkan kek ciptaan saya RUssian Black N White saya ngan resepi yang tak jadi yang u bagi neh...tq sekali lagi.


    Rasanya pas ni mesti ramai yang kat luar sana akan cuba teknik ni. Cuma tukar kaler cream tu jerrr...Pastu tukar nama lainn...hehhehe...Pastu jual...Tak palah dik..saya halalkan.Hati saya lagi tenang. Dapat gak pahala. Saya dah masak dengan perangai budak-budak baru dalam dunia baking ni. Terlalu xcited sampai lupa etika berbloging.

    Orang-orang lama tak buat macam ni dik..dia orang ada dignity. Malu kalau dilihat menciplak hak cipta orang lain. Kalau dia orang buat pun hanya selepas dia orang datang belajar sendiri.

    2. Saya nampak u ada potensi untuk pergi jauh. Cuma pesan saya sebagai orang lama (tak lama pun sebenarnya - 5 tahn jer dik..) - jangan mudah sangat bagi resepi free kat orang. Betullll semuanya datang dari Allah. Resepi tu pun kalau Allah tak izinkan atau bukakkan pintu hati kita untuk nak cipta sendiri, tak jadi dik. Tapi dengan peluang dan dan izin allah terangkan hati kita untuk cipta resepi tu, kita boleh kembangkan untuk buat duit. Duit tu boleh kita gunakan utnuk keluarga kita - sekolahkan anak-anak, bantu adik beradik lain yang susah. Kalau ada lebih bleh guna untuk bersedekah ker, gi umrah ker, haji kerrr.

    Saya bukan sombong atau kedekut atau macam-macam kawan-kawan awak tuduh saya - kaitkan saya ngan agama. Saya sedar asal usul saya. Dulu pun saya macam awak gak dik...merangkak. Mula-mula buka blog, cuba untuk bagi orang suka blog- tunjuk itu free, ini freee...memang orang suka. PUji kita baik hati. tapi tak kurang gak yang ngutuk sebab apa yang dia cuba tak jadi.

    Saya ingat orang sama ngan kita - bila bagi free, kita mintak dengan orang lain free, senang dapat. Tpi, bukan semua nak bagi dik. Beberapa kerat jer yang sanggup bertukar resepi..Saya rasa awak pun ada pengalaman sama. Cuba mintak resepi-resepi yang kawan-kawan awak buat berniaga, mesti dia orang tak bagi...

    Itu lah yang terjadi kat saya. Saya frust sangat bila tengok u ajar step by step kek yang selama ni menjadi periuk nasik saya. Sebab tu saya sangat emosional masa bagi komen 1st. Ni periuk nasik saya dik...

    Orang sibuk cakap mengenai rezeki Allah, semua datang dari Allah. Tapi tidakkah bersalah kalau kita kacau periuk nasik orang?

    Dan yang paling saya sedih u bukan dapat dari sumber yang sah. Saya tak kisah dik...kalau u datang belajar dengan sya, pastu u siarkan step by step. Serius...saya halalkan. Sebab u dah bayar.Itu hak u nak buat apa pun. Kalau tak percaya, cuba tanya student saya...Saya tak penah larang dia orang nak buat kelas ker, nak buat buku ker atau apa pun. Buatlah...Tapi datang berlajar cara betul. Kalau tak pun dengan saya, dengan student saya yang penah belajar dengan saya.

    Tapi saya yakin, kalau u dataang sendiri, keluar duit sendiri, penat-penat spend time blajar, u tak akan dengan senangnya bagi resepi free kat orang. Saya yakin u tak akan buat. Sebab tu saya sangat sedih bila u sanggup buat.

    Hanya semata-mata sebab `tension' dok mintak resepi free kat orang yang dah belajar, dia orang tak bagi. Macam u cakap laaa...``yerla nk dapat resepinya pun macam nk berperang laa hahahha..sumee xnk kasikk....''

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Saya tak kisah dik...kalau u datang belajar dengan sya, pastu u siarkan step by step. Serius...saya halalkan. Sebab u dah bayar.Itu hak u nak buat apa pun. Kalau tak percaya, cuba tanya student saya...Saya tak penah larang dia orang nak buat kelas ker, nak buat buku ker atau apa pun."

      jadiknya tak ada issuelah kalau orang blog ni dapat tips dari anak murid awak!!!! there should not be a problemlah kan? so, apa yang awak dok meroyan ni?

      kek resepi ciptaan sendiri konon. hello?!?!?! teknik ni dah lama mat salleh sana buat daaaa...... awak ciplak dari internet, tukar nama, jadi kek awak. lolololllllll!!!!!!

      who's the stupid one now?

      patutnya awak rasa bangga kalau benar awak yang popular kan kek ni (no way awak pencipta) di malaysia .... and awak patut rasa kerdil sebab kek ni awak popularkan dan orang lain kembangkan ilmunya maka awak tumpang dapat pahala. sedarlah ...... melayu apa awak ni , jangan cakap islam apa .........

      Delete
    2. bzee tu ak xpenah dgr pn.haha. die x popular sbb tu nk meroyan

      Delete
    3. saya juga x kenal sblm nih..

      Delete
  33. Memang resepi/ilmu yang dia blajar tu tak bleh bawak mati. Tapi dengan ilmu/resepi tu dia bleh buat idup dik...so, harap paham dan hormat prinsip orang. Jangan semudah itu meciplak resepi.

    Betul bersepah resepi kat internet. Tapi INI RESEPI SAYA..saya yang cipta. Orang kat internet nak kasi free, saya tak kisah...hanya allah yang bleh balas budi baik dia orang. Tapi sekali lagi saya kata ni periuk nasik saya.

    Untuk pengetahun u, hampir separuh daripada student saya ialah cikgu-cikgu masak yagn pas belajar ngan saya akan terus bukak kelas. Saya tak penah marah. Itu rezeki masing-masing.

    Alhamdulillah...semakin saya pegang prinsip tu, semakin murah rezeki saya. Bukan makin kurang student saya dik, tapi makin ramai. Kelas saya dah penuh sehingga Januari 2012. Alhamdulillahhh

    3. Pesan saya...nak buat baik berpada-pada dik...nanti makan diri. Dan kita tak boleh nak tuduh atau kutuk orang senang-senang orang yang tak mau bagi resepi FREE..kena hormat. Itu pendirian dia. Itu periuk nasik dia.

    Dan jangalah nak doakan biz orang terlingkup semata-mata orang tak bagi resepi Free. Tak baik ada sikap macam tu. Saya terkejut gak baca komen kawan-kawan u yang mula-mula cakap pasai rezeki Allah, pastu doakan biz orang terlingkup... Itu hak masing-masing. U nak bagi, silakan. Tapi buatlah cara beretika.

    Saya percaya orang yang mengutuk-ngutuk orang tak bagi resepi free tu kalau mintak resepi free kat dia, mesti dia berat hati. Tambah-tambah kalau resepi Free tu memang periuk nasik dia.

    Ok lah dik... saya mintak maaf la kalau apa yang saya kata ni menyingung perasaan u atau kawan-kawan lain. Tapi percayalah...kalau nak maju dalam biz atau dalam apa juga bidang, jangan buat benda yang orang marah dan kacau periuk nasik orang dik...

    Ok dik..slamat berkarya dengan kek=kek baru. U ada potensi untuk gi lebih jauh. Try buat kelas dik...sebab u rajin cuba resepi-resepi baru.

    . Daripada u penat-penat try, pas tu bagi free jerr kat orang, lebih baik guna bakat yang ada tu untuk tambah rezeki keluarga. Orang ni dik...masa kita bagi free memang la kita terbaik..cuba tak bagi...disumpah seranahnya kita...percayalah...

    Cuba dan adjust sendiri supaya u boleh claim tu resepi u... tapi kalau u baik hati, nak post free kat blog ni. sangat-sangatlah dialu-alukan.

    wassalammmm

    zalina yahaya

    ReplyDelete
  34. bzee bakery..wslmm..maaf i x dpt nk bace sumenya karangan u n dh x berminat maaf ya sis..sbb bg ini perkara remeh n buang masa i, kalu i teruskan i pun akan trus jadi org yg x berfikiran..resepi x pernah btol..ikut kreativiti msg2..tq sis..

    ReplyDelete
  35. A'kum kak Zalina Yahaya,

    Apa yang akak cakap tu memang ada benarnya. Saya pun minta maaf kalau saya tersinggung hati akak. Memang benar, bila saya fikirkan betul2...kita yang penat2 keluar duit, keluarkan idea, tak tidur malam cipta satu resepi..memang menjadi satu kebanggaan@pride bagi kita, lebih2 lagi kalau resepi tu menjadi sumber pendapatan kita. Saya faham, sedangkan saya meng'edit' satu resepi dari resepi yang asal pun saya boleh terasa proud (bukan sombong tapi gembira), nak2 kalau resepi itu asalnya leceh tapi boleh dipermudahkan. Dan tak semudah itu sy akan memberi pada orang lain secara free setiap kali, kerana itu juga sebenarnya boleh mendatangkan kemudharatan juga, lebih2 lagi jika orang menganggapnya 'hak' dia setiap kali dia minta, kita wajib patuhi. Yes, it is their rights to ask. But it also our rights not to give. Masing2 kena fahami dan respect hak masing2.

    Alhamdulillah, akak telah menjernihkan keadaan dengan memberi gambaran yang lebih terang. Kami tersilap, maafkan kami kerana tidak memahami keadaan akak. Saya harap akak halalkanlah cara step-by-step saudari kita di blog ini, kerana niatnya cuma hanya ingin berkongsi pada kami yang kurang arif. Kami telah lama mencari bagaimana hendak mencipta kek sebegini unik, kerana hendak pergi belajar sebenarnya kami tidak mampu. Maafkan kami atas kata-kata kurang sopan kami, kami telah tersilap menilai. Sememangnya akak seorang yang sudah lama berpengalaman dalam bidang ini, dan sudah tentunya lebih arif tentang selok-belok urusniaga.

    Salute pada akak Zalina Yahaya sebab memberi explaination yang sangat concise, dan salute pada JuicyCafe sebab telah mengambil tindakan bernas dalam menukar nama kek demi menjaga authenticity kek Black and White Russian serta innovative dalam menghasilkan kek yang seakaan sama tetapi boleh dipelbagaikan resepinya mengikut kehendak dan selera masing2.

    I hope there are no more hard feelings, kita sama2 manusia biasa. Selalu alpa, selalu membuat silap. Mana yang baik, kita puji. Mana yang kurang baik, kita tegur secara berhemah. I deeply apologize on behalf of all of us. I am not taking any sides, but I try to look at this situation on both sides.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya la tu kak.. akak pn lau nk try masakn or anything. jgn la search resepi kt internet tau

      Delete
  36. sis zack..i bace sambil lalu komen u sis, dr smlm mata dh kuyu nk bace karangan yg panjang2 hehhe..maaf sis..dr awal i xde apa2 perasaan, segala komen2 hanya mberi penjelasan..tdk ade cket sakit hati n jauh skali nk berdendam atau niat2 lain..ambil yg jernih buang yg keruh n i akan trus berkongsi resepi dcni..apa yg terjadi lgsg tdk mematahkan semangat..apa2 masalah yg terjadi pd juicycafe baik di alam maya atau di kedai i akan hadapi dgn tenang alhamdulillah..peace..

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. blog aku ...sabar saudari.....buang yg keruh ambil yg jernih...kita semua manusia biasa .....doakan yg terbaik untuk semua ...cukup la sudsh perkara diatas.....

    ReplyDelete
  39. okay kwan2 sumer..kter tutup buku k..jgn bagi panas lgik
    even tuan pnyer blog pn tk mo panas2 lgik kes niih so kter niih tlg ler jgn bagik panas lgik k..whats past past...buka buku baru k..
    forgive n forget..
    peace to all..

    ReplyDelete
  40. sis rashidah zainal..btol tu sis..tutup buku n tiada pertikaian lg..peaacee..tqvvvvmm sis..

    ReplyDelete
  41. fuhh penuh kontroversi......org2 yg melenting tu msti rezeki x berkat sbb mereka2 itu kedekut ilmu,sbb tu la Allah tarik rezekinye.....xpe kak teruskan usahamu utk berkongsi dgn kwn2...

    ReplyDelete
  42. diya sulaiman..hehhehe tu la kek kontroversi..trima kasih diya, hal nih cket pun x patahkan semangat akak, lg bertambah2 bersemangat ada la..

    ReplyDelete
  43. Salam Kak,

    Thanks for sharing this lovely cake..
    terperanjat bila baca komen2 kat sini.
    Sabarla kak,hidup bkn semata2 untuk duit,
    ilmu yang bermanfaat kan lebih utama dr duit.
    Kalau niat kita ikhlas, insyaAllah, besar ganjarannya. Rezeki bkn berbentuk duit shj. Kalau kita share, mana tau org lain pon blh share teknik2 lain, ilmu berkembang, skill pon bertambah, otak ni kalau xdiguna berkaratlah ia, 1 ilmu kalau dipendam x kemana. Sharing kan attitude yang terpuji, sama2 membantu + berkongsi..xsalah rasanya..maafkan sy kalau silap, wassalam

    ReplyDelete
  44. wslm sis aaaa..ape2 pun akak ucapkan trima kasih byk2..manusia nih mmg mcm2 sifatnya kan, ada yg tamak harta2 n ilmu2 duniawi..apa yg terjadi cket pun x mematahkan semangat akak, lg tambah bersemangat..alhmdlh..org yg membace post2 di atas dr bawah sampai abis dia akan faham, yg penting akak bukan mencuri..kite ade kreativiti msg2 jadi x salah kalu kite gunakan n kongsi bersama..

    ReplyDelete
  45. Yess sis, go on ja.. hehe.. ilmu yg bermanfaat klu di kongsi smpai kita mati pon org still guna ilmu kita, itu dh jd saham utk kita di akhirat.. sya sokong perjuangan sis..ilmu bermanfaat x rugi dikongsi... N klu yg xmo bkongsi tuh x pe la.. x kisah sbb setiap org ad pendirian nya.. mcm sis nh mmg 1 dlm 1000 la.. ssh nk cri org yg nk kongsi resepi sma2.. thanks sis..

    ReplyDelete
  46. mummy naufal..tm ksh atas semangat yg sis berikan, aminnn..moga2 kite bersama hidup dlm keberkatan..

    ReplyDelete
  47. As Salam sis ;) saye slh sowg fwen fb n slalu tgk sis kongsi resepi n ilmu mbaking kt fb..saye pun pnah btanya pd sis tntang mslh dlm mbaking..yeeg paling mbuat saye tharu,sis sudi mnjwb n settlekan pblem saye tu..paling saya x sangka,rupa2 nya sis mpunyai cafe sndiri..susah bg saya utk mnjumpai org sperti sis yg dlm hatinya xda sekelumit pun prasaan kdekut utk bkongsi ilmu..sungguh,ini mngingatkan saya pd ibu saya yg persis spt sis..mngenai rezki pula,bnar kata abg saya yg slalu mngingatkan bhw bulatkan iqtikad kita,hanya Allah yg mberi rezqi..bkn pd mknan,atau apa shj yg kita miliki..doa saya utk sis,smoga Allah mmberi rezqi akhirat yg kekal abadi pd sis juga d samping rezqi dunia..dan smoga setiap rezqi yg Allah kurniakan dsertakan rahmat dan keredhaanNYA..tiada yg pnting dlm hidup ddunia ini selain dr mndapat keredhaan dan rahmatNYA..Aamin Allahumma Aamin..

    ReplyDelete
  48. sis chamora.tm ksh sis atas doanya n semangat yg dberi, amin alhmdlh..tm ksh sis, semoga sis drahmati Allah..apa yg i tau i akan kongsi bsama, harta duniawi hanya pinjaman semata2, baik material mahupun ilmu, kalu ade rizki mmg x kemana, semuanya dh tertulis olehNya n telah dtetapkan, kite sebagai hambaNya wajib redha atas kehendakNya, smoga kita hidup berlapang dada, jauhi sifat2 dendam, insyaallah akan tenang dunia akhirat..

    ReplyDelete
  49. wahhh tq atas sudi kongsi resepi dan step. Love u sis!!

    ReplyDelete
  50. Salam kak...
    saya nak try buat kek ni utk besday hbby saya...saya copy resepi yer kak...hehe..nanti dah jadi saya post kat fb kak eh..

    ReplyDelete
  51. wslm wbt sis zaza..okok silakan yaa, buat dgn penih ksh syg buat suami tau..

    ReplyDelete
  52. wow, banyaknya komen.tak sempat nak baca semua. anyway, terima kasih banyak2 sebab sudi kongsi resepi dan cara2 nak buat lingkaran tu.
    lama cari resepi ni, akhirnya jumpa kat sini.Nanti boleh bagi surprise kat anak2 i.tqvm.

    ReplyDelete
  53. mama tiara..orite same2 sis..btol tu sis, cuba la buat, anak2 mesti sukee..

    ReplyDelete
  54. wow.... hangat n panasnye kek ni... patutlh hrtu biras saye wt utk abg ipar saye kate name kek ni hot cheese coklat cake....
    x kesahlh ape2 pun.... saye nak try gak wat..... peace no war... ;)

    ReplyDelete
  55. sis Iein..heheheh lama hangat dah heheh..buat2 ya sis..

    ReplyDelete
  56. Salam...alhamdulillah seronok tgk kek ni..semoga Allah limpahkan dividen pahala yg berpanjangan pd awak yg memberi ilmu yg baik dan diamalkan org lain.
    Resepi ni dh lama actually zaman 90an dulu ada kwn bljr di pusat utk belia2.. Ni kuar blk...sy tgk kek ni ok je menyelerakan maknanya jadi lah...anyway thanks for the steps by step tu saya akan edit sendiri resepi ni utk tekak saya pulak he he sbb x suka mascarpone cheese... Lidah org berbezakan..
    Saya ni pendidik memang suka bg ilmu yg baik utk org lain utk bw bekal di akhirat kelak..resepi sy pun dah berlegar kat byk blog org dan ramai kwn buat berniaga..sy bg free aja ..saya rajin merayau blog org selalu jumpa resepi saya, bila jumpa rasa seronok sgt..kdg sy betulkan hasil RnD kan kita bg tau lah org tu sy dh edit sikit resepi tu..harapan saya ilmu sy kongsi blh beri manfaat pd org lain..dan sy blh bawa bekal ke alam lain nanti..semua ilmu yg baik milik Allah jua..u cant claim its yours..kerana penciptaan kita itu dari Allah swt jua..maka yg baik itu amatlah indah bila dikongsi bersama...alhamdulillah hidup pun bertambah mudah perjalanannya..thanks sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..sama2 sis n terima kasih juga sudi ziarah blog yg x seberape ini..btol tu sis ilmu yg ada sesungguhnya milik Dia sepenuhnya, ini la saham yg di peruntukkan buat kite di'sana' insyaallah..jauhi sifat2 tamak, riak, angkuh dsbgnya, sesungguhnya itu la penyakit hati yg paling teruk, wallahualam..salam kenal sis..

      Delete
    2. nak tahu gak blog sis suria boleh lah nak share gak resepi2 dari sis

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. sis suria ni owner resipi carrot cake Suria ke? dh lama sy tercari2 owner nya :)
      kalau betul, masyaallah.. mmg mendapat sambutan resipi tu.
      semoga Allah balas jasa sis suria dengan kebaikan..
      dan semoga Allah balas jasa semua penyumbang ilmu dengan kebaikan..

      Delete
  57. wow.. hebat cerita disini. :D
    Sesamalah kita mencurahkan ilmu yang ikhlas pada yang memerlukan.

    ReplyDelete
  58. salam..

    sy terjumpa blog nih kat forum cari..alhamdulillah byk yg saya pelajari kat sini.terima kasih krn sudi berkongsi resepi..tak tau laa bila mampu nak buat....boleh tak saya nak mintak tuan blog..hihi tukar jenis font..sbb font size kecik sangat..lepas tuh berbunga2...jenuh sy nak baca...walaupun tak tua lagi.. :))..harap tuan blog tak marah yerr..salam perkenalan dr sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..sama2 kasih, insyaallah nti dh free i cube tukarkan yaa, lgsg x marah sis n salam perkenalan jugak buat sis, moga terus kekal wpun d alam maya aminnn..

      Delete
  59. alhamdullilah kak jadi gak saya buat resepi nie .... terima kasih banyak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooyekee..alhamdulillahhh..same2 yaa..

      Delete
  60. kalo masak cara kukus kek nio blh x.sbb oven kecik la nak buat cara akak tu.nak try buat tuk besday anak hujung bln ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bule sis ika..cuba yaa..lebih bagus bahagikan dua, kukus 2 kali..kalu x nti susah nk potong..

      Delete
    2. tq2 nak cube buat la besday anak ni nanti.bdk2 mesti suke mkn :)

      Delete
    3. lg 1...kalo potong dgn pisau biasa tuk buat2 keje kat dpr tu blh x.setau ika kene ptg dgn pisau yg ade gigi2 tu kan...ika x de pisau mcm tu

      Delete
    4. cuba la yaa..kalu potong mesti guna pisau bergigi ya sis..

      Delete
  61. Tahniah kepada su krn sudi kongsi pengetahuan dan ilmu yg su tahu. Ttg sapa cipta sesuatu tu dah biasalah org tiru. Asal usul melayu mana pndi buat kek mcm sekrg, byk kek yg ditiru kerana rasa dan namanya yg popular cnthnya kek choc indulgence, choc cheezy cake dan sebginya. Persoalan skrg sapa cipta kek coklat moist sebenarnya? Kita tak tahukan. Wlp sama nama tapi hakikatnya rasa adalah berbeza2 sama mcm masakan yg popular masa kini nasi lemak, nasi ayam dan sebagainya semua restoran pun nak jamu benda yg sama namanya tapi rasa tetap berbeza. Jadi kesimpulannya hapuskannlah sengketa berbanggalah bila org guna nama kek ciptaan kita sbb itu menunjukkan kek kita popular mcm secretresepi, semua org berharap kek mrk sesedap secret resepi. Masing2 ada hak, ada baiknya kita yg sama2 minat dlm bidang ni berbaik2 jgn bermusuh2 sbb kita adalah saudara sesama islam. Sedih bila tgk sekalian kutuk mengutk sedangkan kita seagama, maaf jika apa yg sya kata menyakitkan hati, ambil yg jernih buangkan yg keruh ya semua peeace no war, saya selalu mengikut blog su dan juga fb su. Su mmg berpotensi dlm bidang ni. Tahniah ya, kpd pencipta berbagai kek diluar sana, msti berseia dr segi mental dan rohani mahu atau tidak ttp ada yg ingin tiru atau cuba buat seperti ciptaan anda kerana itu menunjukkan ciptaan anda sgt popular tahniah kerana mencipta sesuatu yg baru dan kenyataannya setiap yg kita cipta itu adakalanya tercetusnya dr hasil org lain dan anda memberi nafas baru dan versi baru padanya terutamanya kek dr luar negara yg lbh byk resepi menggunakan arak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. as-salam sis jun.s..
      cerita lame sis..dah lame lupekan dan tiada dendam..biar la apa org nak kata, sikit pun tdk jd kudis pd i atau mematahkan semangat i utk berkongsi..

      Delete
  62. Iyalah, sya baru nampak ni semua terkejut jugak, sbb tiru meniru ni dlm industri baking ni memang biasa, klu tak mana wujud byk bakeri di malaysia nikan, semua hidang menu yg hampir serupa tapi yg pasti tekstur dan rasanya adalah berbeza dan ada kelebihan masing2. Yalah perkara dah lepas lupakan aje dan jadikan pengajaran. Yg baik itu dtg dr Allah dan yg x baik tu dtg dr diri kita dan cuba utk perbaiki betul tak. Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum buat Juicy dn juga blogwalker yg lain2....alhamdulillah first time sya dgr nama kek ni dn yg pasti akn cuba buat satu hari nanti. Terima kasih krn sudi berkongsi ilmu step by step cara membuat kek ni....

    Saya minta maaf krn sekadar ingin berkongsi pandangan sya yg juga suka memasak kek dn mencuba pelbagai resepi di internet.

    Sebenarnya resepi2 masakn ini mmg akn ada originalitynya iaitu pasti ada org yg mula2 menciptanya...semua benda ada penciptanya....tapi bagi sesuatu reaepi masakn tu apabila diolah atau diadun oleh org yg lain pasti hasilnya akan menjadi lain...x kira dri segi rasa atau bentuknya...di sini saya bersyukur sbb sis Juicy dgn baik hati ingin berkongsi ilmu yg baik ini utk panduan yg lain2.

    Saya pasti sis Juicy juga x pernah claim yg ini adalah resepi original ciptaan sis Juicy kan? Sis terang2 beritahu semua yg sis dpt resepi ni pon dlm ertikata tidk sempurna dn sis telh cuba mengolah dgn cara sis sendiri supaya ianya menjadi sebiji kek yg boleh dikongsi bersama org. Terima kasih sekali lagi...

    Semoga segala ilmu yg dicurahkan dn dikongsi bersama ini dpt dimanfaatkan oleh org2 lain pula spt saya...insyaallah selagi ilmu yg kita ajar atau kongsi bersma org lain digunakan....w/pun kita telah mati....Insyaallah pahala itu tidak akn putus2 kpd kita....pahala itulah yg akn menolong kita nanti di akhirat kelak...

    wallahualam bissawab.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis dinas..
      nama kek nih lain sbnrnya tp dsebabkan kekecohan yg berlaku di atas, sy telah menukar dgn nama skrg..
      tm ksh sudi ziarah juicy cafe..dan tm ksh juga ats doa2nya, aminnn..semoga sis juga terus dberkati olehNya..aminnn

      Delete
  64. assalam...
    baca punya baca....komen...
    x sangka plak panas cam ni... sesuai ngan nama kek... :))
    moga x berpanjangan....
    ... sama2 jernih kan air yg keruh..
    insyallah rezeki tetap ada buat kita semua....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      cerita lama sis..aminn atas doanyaa..

      Delete
  65. Salam kak...

    Pergh ... panas rupanya kek nih ... jenuh baca komen. Terkojut pun ada. Anyway tq juga share resepi kek ni ... sesuai la untuk kami yang golongan marhaein nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis yumiko yasuo..
      hehehe biasa la siss..panas tu kejap aje hehhe..
      sama2 ya sis..

      Delete
  66. Assalamualaikum....Saya Mai. Nak mintak izin, sy nak mintak guna pakai resepi ni boleh ye? Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis mai..silakn yaa, mmg nak share..

      Delete
  67. dari allah kita datang kepada allah jua kita kembali..Allah suka kepada hambanya yg suke memberi..besar pahalanya..jangan kita terlalu kedekut ilmu..xkemana...sama-samalah kita muhasabah diri..

    ReplyDelete
  68. Sgt terkejut sy baca komen2 kat sini...sabarlah sis, mmg ramai org mcm ni kat dunia ni. Org nak kongsi resipi pulak disalahkan katanya dia yg cipta resipi..haishh, sis x pyh lah delete resipi ni k..lebih baik delete komen mereka tu...buat sakit hati je..(haha, sy lak yg emosi..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis naza..itulah sifat2 manusia duniawi sis, i xkn delete resepi nih sbb i bukan ambil resepi 'dia', org diluar sana semuanya bijak pandai dan boleh berfikir mana baik mana tdk..wallahualam..sabar sis, jgn emosi ya hehehhe..

      Delete
  69. best sgt tgk pic tu. saya akan cube dgn resepi tu. bln2 pose ni teringin plak nak makan kek..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan2 posa nih jgn tgk lame2 sis heheh, bule juga ikut resepi hot chocolate cheese yang baru ya sis..ada tambahan pada adunan cheese..

      Delete
  70. Oooo..baru nilah saya tahu akan cerita kek ni.. Selamakini duk tertanya2 asal kewujudannya sbb agak popular gambarnya dan kita pun tak follow sgt.. Saya pun ada buat ikut suka hati guna resipi sendiri dgn idea ni dan kongsi dgn orang.. Pada saya ia satu sedekah, moga2 boleh bantu orang kot2 ada yg nak berbisnes.. Bila kita buka 1 pintu, lg banyak pintu akan terbuka buat kita, InsyaAllah.. Tapi takpelah.. kalau gini nak kena tuko namalah jugak ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu i tukar nama supaya tak sama dgn sesiapa..

      Delete
  71. Salam sis.. sy sgt2 tkejut bla bca komen yg bjela2 kt blog sis ni.. sy tk sngka sebegitu pnas rupanya resepi ni..tp sy tau kontroversi tu dh outdated... sy ni bru sempat bca hrini.. sbg pndtg bru sy sgt truja tgk kek2 yg dhasilkn... sy juga tcari2 resepi baru utk dcuba.. alhmdulillah, jumpa blog ni.. sy rasa mklumat yg ada pd blog ni sgt2 mmbantu.. sy pn dh cuba.. utk resepi ni pn sy dh buat, cuma adalah sikit sy ubah ikut citarasa sndiri..ttpi apapun..pd 'pencipta sebenar' resepi ini.. sy doakan agr ilmu ini adalah sbg saham akhirat utk anda kelak.. smoga dpt mmberi manfaat kpd smua...
    Tahniah sis sbb sudi berkongsi resepi.sy sgt kagum pd sis sbb sanggup bsusah payah snap gmbr stu persatu n taip sgala mcm cara.. tk smua yg sanggup buat begini ..smoga niat murni sis mndapat gnjaran kelak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis musnida..
      semuanya kisah lama kan sis, biarlah berlalu bersama angin laluu..cewahh..terima kasih kembali ya sis..

      Delete
  72. Anitrahkaneshiro6 December 2012 01:51

    Slm sis tekezut baca komen2 tu..muhasabah diri kak..mintk share resipi..klu yg ni harga berapa ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..heheh biasa la tu..
      kek nih harga rm90 saiz 8 inci..

      Delete
  73. Salam sis :)
    Trima kasih sbb sudi share ilmu nie..sy doakan sis akan trus dimurahkan rezeki dan sukses :)Sy mnta halal untuk cuba resepi nie yer sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..silakan ya..halal semuanya..

      Delete
  74. salam sis..sy dah cuba resepi ni..dah pon menjadi..sedap sgt...thanx sudi kongsi resepi kek ni...sy mintak halal resepi ni yer..
    sy de tebaca komen2 kat ats,wlopon dh lama,sy agak tekilan dgn komen2 kat atas yg pnjg bejela jela siap ade follower yg mghentam sis..sedih jugak...sy tau niat sis baik nak kongsi ilmu..mmg kdg2 nak menuntut ilmu kena berbayar n beguru...tp x ramai yg leh sedekahkan ilmu tanpa duit...tp sis mampu kongsi secara percuma...ilmu dan duit sebenarnya dua2 dr Allah..bak kata guru saya...dunia ni tiada nilainya,sebesar kuman pun x benilai bg Allah..sbb tu Allah bg semua org rezki melimpah ruah, orang kafir pon dpt rezki lam dunia ni...Allah sedikit pon x kisah dgn dunia ni tp DIA uji adakah ilmu dan rezki yg DIA bg tu, kt mampu x bekongsi dgn org lain dan cara ape kt kongsi...melalui resepi jugak 1 sedekah..akak bg resepi kek ni..sy buat pastu menjadi, adik2 sy mkn...dr situ akak dah dpt pahala...sy arap akak tabah la dlm mencari rezki ye..rezki Allah xkan abis klu kita x kedekut..jgn pk duit je rezki...kegembiraan dlm perkongsian,keselesaan,ketenangan,kejayaan,penghargaan tu jugak 1 rezki..ape pon tq so much ye akak..hope akak bejaya 1 ari nnt.amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      sama2 kembali ya..dan terima kasih juga sudi mencuba..
      biasa la sis, manusia nih kan bermacam2 ragam dan sifatnya..org yg membaca bule menilai mana baik mana buruk, org yg tamak dgn harta duniawi akan punyai sifat2 diluar batasan sehinggakan harta yg dimiliki letaknya dihati bukan ditangan..perempuan jika tdk pandai mengawal hati, sikap dan perasaan maka nafsu tamak akan bermaharajalela, itulah antara2 sifat2 syaitan tanpa sedar..masyaallah..supaya kita dijauhkan dr sifat2 sebegini..
      dan terima kasih sekali lagi atas doanya aminn..sis juga sama ya, semoga terus maju jaya..

      Delete
  75. kenape rase tergugat dgn resepi sis ni....ape bukti ni resepi asal turun temurun dia....kalo dia nk biznes pon xyah lah ckp resepi ni salah ke ape....bkn resepi dia pon...terang & nyata...resepi ni bkn tuk org yg dh pndai macam dia pon...step2 tu sume tuk kami nk blajar....nape dengki sgt....berape juta sehari org bereksperimentasi hasilkan kek & resepi....nape cnfident sgt name kek tu dia sorang yg cipta....ya Allah...bukakanlah hati & minda mereka yg busuk... hatinya ni....pengikut2 dia sokong sbb sakit hati kene byr ratus2 br blh dpt resepi ni
    terima kasih kak kerana bg kami peluang & ruang tuk mencube & belajar resepi dr blog akk....pedulikan pd org2 yg dengki ni.....nape afe org yg sggup bergado semata-mata sbb resepi....percaye jelah rezeki tu dr Allah & ade di mane2 ti pon kalo kek ko tu sedaplah kannn......aku plak yg geram...bkn blog dia pon nk sbuk2.....grrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh sabar ya sis..jgn geram2..kang muka x cun hehe..

      Delete
  76. Salam kak..saya adalah salah seorang peminat blog akak..alhamdulillah setakat hari ini semua yg saya buat menjadik...terima kasih banyak banyak atas segala ilmu yg akak kongsi..halalkan yer kak kalau ilmu akak saya kongsikan dengan org lain..askum

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      Syukur alhamdulillah, semoga terus maju jaya ya..aminn..

      Delete
  77. salam kak..saya suka baca blog akak sebab akak tunjuk cara nak buat kek ni step by step..senang sikit saya nak "TIRU"..hehehe apa pon semoga akak sentiasa diberkati dan dilimpahkan rezeki..

    salam syg
    ~ayue idayu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt ayue idayu..
      tiru la yaa..amin atas doanya juga..

      Delete
  78. salam dik...akk dah lama follow blog ni...mmg boombastik...termasuk resipi kek Russian..oopppsss.. Hot Cheese ni...akk dah banyak kali buat dan dah dijual...dan dah diedarkan resipi ni pada yang berminat...mintak halal yer...terima kasih banyak atas usaha kamu dik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      syukur sama2 berkongsi ya..halal semuanya..aminn..

      Delete
  79. salam sis. tq sis ade jwb soalan sy psl rainbow n opera cake yg sy tnye aritu. xsangka sis reply, sbb salu kalau sy tnya kat otai2 soalan lebih kurg, amat susah dorang nk reply. tp nie nk susahkn sis lg nie.. huuu...

    besday hubby sy 25hb nie. sy ingat nk try buat kek hot cheese sis nie. tp bleh x kalau sy bakar kek tue awl, ptg 24hb tue? then 25hb baru sy deco? sbb ingat nk wat surprise, nk masak special menu sket utk dinner besday die. if nk wat mlm sblum tue, mcm non-stop plak kang ade terbabas. celebrate ke mana kek ke mana. hihi kalau bakar kek pg 25, lg mcm xsempat dgn ank sy sorg nie pun rajin beno nk sebuk2. hihi. mcmane ye sis? kalau bleh, mcmane cara simpan kek tue, rosak x kalau wat awl? kalau letak dlm esbok, padat n keras ke nanti sis? dlu buat rainbow n opera, aritue bakar aritue jugak sy deco sbb xtaw nk simpan mcmane. takut kek rosak. dok tgk org menjual kek, heran jugak kalau order kek esok, mlm tue ke buat n deco, ke bakar awl, deco pg order hantar. eh byk plak bebel kan :P

    mintak tlg ye sis, sorry byk pulak soal siasat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      apa2 kek bule bakar sehari sblm ya sis..bule juga simpan dluar dan dlm peti sejuk..jika simpan dlm peti balut kek dgn plastik yg lembut tu yaa..

      Delete
    2. plastik lembut tue plastik wrap tue ke sis? ke plastik laen? if simpan luar, xpayah balut pun xpe ye sis. tq sis, cpat n tangkas sis reply. hepy :)

      Delete
    3. betul sis..plastik lembut yg biasa balut sayur2 tu ya..kau simpan dluar pun bule kau nk baut plastik..lg bagus..

      Delete
  80. tq bebanyak sis, sis doa sama ye kek kali nie menjadi. nervous.. huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kembali ya sis..in sha allah jadi..

      Delete
  81. kak selain mascarpone, ada jename yg lain x?.sb jauh nk ke bandar

    akak beli di mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu xde mascarpone pun xpe ya..gantikan aja dgn creamcheese..

      Delete
  82. Great info. Lucky me I came across your website by
    chance (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

    My webpage acheter des vue sur youtube

    ReplyDelete
  83. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!


    My page: acheter tweet

    ReplyDelete
  84. Assalamualaikum wrt. ...takut pula nk try resepi bila bc komen2 kt atas......
    sy minta halal...try resepi ni.....ok..Alhamdulillah. ...
    sbb x letak gelatin..sini ssh nk jumpa yg halal..Alhamdulillah menjadi. .... m moga dipermudahkn n sentiasa diberkatiNYA. ...
    ilmu yg kita ada semua milikNYA......trm kasih atas pengkongsian......
    minta halal..utk semua resepi ye!......

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..tepuk dada tanya selera..berani kerana benar..org yg tamak sahaja yg ada sifat2 sedemikian..gelatin bule gunakan produk dr halagel..

      Delete
  85. Aslmkm shu, nanti saya nak buat kek ala2 shu ni tapi tak ikut resepi shu, harap shu halalkan cara yg saya ambik ya. Takut jadi kontroversi pulak hehehe. Resepi ni byk kat luar negara. Ingat nak buat utk hari jadi ayah. Itu pun tgk moodrajin hehehe. Saya ni suka ubah sesuatu jadi mudah tapi tak post resepi sbb mls nak menulis atau upload gambar tapi klu org bertanya, klu saya tahu insyaAllah saya kongsikan. Teruskan usaha ya shu. Nanti klu ada masa nak jugak jumpa dgn shu n nak berguru dgn shu.

    ReplyDelete
  86. terkedu seketika...

    ReplyDelete
  87. kalau cream tu cair n resepi tu salah....buat apa kata resepi tu dia punya...adoiii....x paham ini org...sabar yer shu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe sis..org2 yg tamak itulah sifat2nya..i x amek hati..

      Delete
  88. salam. thanks for sharing..i dah try cuma tukarkan salutan luar kek tu dari cream cheese kepada whip cream.so tak meleleh2 kluar..selamat berpuasa sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..selamat berpuasa juga ya..

      Delete
  89. salam ..kadang2 berkenaan resepi ni susah kita nak katakan sebab terlalu banyak macam ragamnya.tapi pendapat saya tuan blog ni sudah menyatakan resepi ini bukan resepi asal..so tak boleh nak marah dia..sape nak ikut,ikutlah sape tak nak suka dialah..tentang teknik tu, sape2 pun boleh fikirkan cara memasing...saya salute dgn blogger kak wan,,citarasawan...semakin banyak dia share resepi,semakin banyak dia dpt order..yg order pun benda yg sama dgn resepi yg dia sharekan..begitu juga dgn sis azlita masam masam manis...dia suka share dgn org..tengoklah skrg rezeki dia melimpah ruah...siap mph suruh dia buat buku resepi lagi....so sis...anyway many2 thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      itulah sebahagian dr sifat2 manusia, semoga kita tdk termasuk dlm golongan tersebut..
      rizki bukan terletak dr resepi, rizki semuanya dr Allh swt, saya juga sokong dgn kakwan dan azlita aziz..

      Delete
  90. Salam pekenalan kak...sy ni org baru nak bljr membaking je..hihihi...bl google byk je org share resepi black n white russian ni kan...tp heran blog akak je dihentam..ke sbb akak org plg awal pos resepi ni?hurm...mcm2 la org ni kan...sabar ye kak...

    ReplyDelete
  91. Salam pekenalan kak...sy ni org baru nak bljr membaking je..hihihi...bl google byk je org share resepi black n white russian ni kan...tp heran blog akak je dihentam..ke sbb akak org plg awal pos resepi ni?hurm...mcm2 la org ni kan...sabar ye kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan juga ya sis..
      iya..akak la org pertama nk share cara2nya sbb tu ada yg naik hantu..walau mcmana pun akak x ambil peduli apa yg diperkatakan sbb akak bukan ambil resepi dia dan dia mengaku ini bukan resepi dia..

      Delete
  92. 0mg...pasal resepi pownnn...hahahhaha hehehehe...mmg kenkdg kita rasa sakit ati bila idea resepi yg kita dok perbaikki berkali2 d ambil org tnpa mmnghargai org yg berssh payah buang duit n tenaga menyempurnakan resepi tu.....cuma miscommunication jer... Dh slm2.....

    ReplyDelete
  93. google pasal kek cheese meleleh..terbukak blog nie..

    saya berpegang pada 1 je.. bila kita mati ada 3 amalan yang tinggal..

    1. doa anak2 soleh
    2. amal sedekah jariah
    3. ilmu yang bermanfaat..

    so, salah atau betul resepi ni tetap lah ia jadi ilmu juga.. kadang2 air tangan yg buat lain2.. kadang jadi kadang x jadi.. so jgn kedekut ilmu, Sepatutnya menuntut ilmu mmg berguru, tapi kadang2 ilmu macam ni pun berguna juga..

    eh kisah lama ea.. semoga ukhwah sesama umat muslimin bertambah erat..

    ReplyDelete
  94. Sukahati laa nak buat camna pun kan.. kek ni pelbagai jenis.. apa salahnya kan sis juicy cafe.. org kedekut ilmu tak kemana... patutnya kongsi laa kan.. ilmu berguna tu ilmu yg memberi manfaat pd org lain kan.. rezeki milik Allah..kalau rasa kek ni boleh kaya kan kita dan boleh jatuh miskin kalau org kongsi resipi ni boleh jatuh syirik..

    ReplyDelete
  95. 100 lebih komen kek cantik ni, saya pun bc skit2apa yg dikomen tpi last2 ada yg komen negatif, sabar ya kakak2 semua nanti akhirat dapt reward, setuju resepi untuk dikongsi baru bertmbh rezeki.apapun nice n nmpk sedap kek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pejam mata komen2 yg negatif tu ya sis hihi..

      Delete