Followers

Monday 18 April 2011

ASAM PEDAS AYAM

Assalamualaikummmmmm.....arini rasenyerr tenangggg jerr kt umah ni..al maklum la x byk keje, bkn ape smlm dh masak lewat so makanan ade lg tu yg senang..senang xyh masak hehehe..tp ank2 blek skolah td dhhh pulak makanan x cukup..alalalla siannn anak2 mama..so pikir pnyer pikit teringt kt asam pedas ayam mat gebu, tgk gmbr pn dh terliur so ape lg cube la buat..kalu nk citer psl asam pedas ni, kalu buat semedangggg jer x jd..dr dulu lg..tu yg nyampah nk masak asam pedas tp skrg ada ok la cket kan hehhe..tu pn hubby yg ajar asam pedas, air tangan hubby mmg mabeles..meletop!! bkn nk puji hubby sdiri tp mmg sedappp uuuuu..tpp ade tp lg hehhe arini i try lak resepi cmg ni..makk oooii mmg sedappppp..rugi x cuba tau..tp i x masukkn nenas, nenas ade kt umah ni tp ank2 x makan huhuhu..so pd cmg tima kasih byk2 sudi kongsi resepi2, moga cmg trus dlimpahi idea2 yg bernas dlm memasak..aminn..so jom kite tgk resepinyer..


Bhn2..
1 ekor ayam -  potong sdrhna bsr - cuci - toskn
2 btg serai - dketuk
2 kuntum bunga kantan - belah dua
1 genggam daun kesom
1 bj sdrhna nenas madu - kupas n potong serong
1 inci lengkuas - dhiris
1/2 cwn jus asam jawa
1 1/4 cwn cili kisar
Air secukupnya
Garam n gula secukup rasa

Bhn2 kisar..
8 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci halia
3 bj buah keras
1 sdk lada hitam
1 sdb ketumbar
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup


Cara2nya..
1. Pnskn mnyk dlm periuk, tumis bhn2 kisar, serai n lengkuas hingga harum.
2. Masukkn cili kisar n tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan ayam n kacau rata, biar hingga ayam sdkt kecut. Tuang air scukupnya n masak hingga ayam empuk.
4. Tmbh nenas, bunga kantan n daun kesom, masak hingga nenas lembut sdkt.
5. Tuang jus asam jawa n tmbh air jika kuah agak kurang.
6. Perasakn dgn garam n sdkt gula. Renehkn lg dlm 15 mnt dgn api kecil. Siap dhdgkn.



No comments:

Post a Comment