Bhn2 kisar..
1 bj bwg bsr
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 btg serai
10 bj cili padi
20 tangkai cili kering - cuci - rendam air pns - toskn
Bhn2..
200 ml santan
1 kpg asam gelugor
1 sdb rempah kari
2 kg kerang - drebus n ambil isinya
2 sdb kerisik
1 sdb gula melaka
Garam n pak aji secukupnya
1 helai daun kunyit - dhiris halus
2 helai daun limau purut - dhiris halus
Cara2nya..
1. Masukkn santan, bhn2 kisar, asam gelugor n rempah kari ke dlm kuali, kacau hngga sbati n didihkn. Masak hingga pekat.
2. Masukkn kerang rebus n kacau rata. Biar mereneh dlm 10 mnt.
3. Tmbh kerisik, gula melaka n garam scukupnya. Masak hingga sdkt kering n masukkn hirisan daun kunyit n daun limau purut.
4. Biar ats api kecil dlm 10 mnt n angkat. Siap n bole dhdgkn.
1 bj bwg bsr
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 btg serai
10 bj cili padi
20 tangkai cili kering - cuci - rendam air pns - toskn
Bhn2..
200 ml santan
1 kpg asam gelugor
1 sdb rempah kari
2 kg kerang - drebus n ambil isinya
2 sdb kerisik
1 sdb gula melaka
Garam n pak aji secukupnya
1 helai daun kunyit - dhiris halus
2 helai daun limau purut - dhiris halus
Cara2nya..
1. Masukkn santan, bhn2 kisar, asam gelugor n rempah kari ke dlm kuali, kacau hngga sbati n didihkn. Masak hingga pekat.
2. Masukkn kerang rebus n kacau rata. Biar mereneh dlm 10 mnt.
3. Tmbh kerisik, gula melaka n garam scukupnya. Masak hingga sdkt kering n masukkn hirisan daun kunyit n daun limau purut.
4. Biar ats api kecil dlm 10 mnt n angkat. Siap n bole dhdgkn.
No comments:
Post a Comment