Bhn A..
300 gm biskut digestive - dkisar hancur
100 gm biskut digestive - dpatah2kn
80 gm butter
200 gm whipping cream
375 gm cream cheese
100 gm gula kastor
3 sdb gelatin - dlarutkn dgn 1/2 cwn air panas
1 sdb esen vnla
200 gm coklat putih - dcairkn
Blueberry - topping
Cara2nya..
1. Cairkn butter n gaulkn dgn biskut yg dkisar td smpi sebati, masukkn dlm loyang n tekan2 rata, sejukkn dlm icebox dlm 30 mnt.
2. Pukul whipping cream smpai btol2 gebu n ketepikn.
3. Pukul cream cheese, gula n esen vnla smpai sbati. Masukkn coklat putih n gelatin yg telah dlarutkn dgn air n pukul lg.
5. Masukkn sume bhn2 yg dpukul td ke dlm bekas whipping cream n pukul lg. Masukkn lebihan biskut yg telah dpatah2kn n gaul lg.
6. Kuarkn biskut yg dsejukkn td, letakkn bancuhan ke dlmnya n ratakn. Masukkn semula ke dlm icebox n sejukkn smlman ato shingga keras. Bila dh keras, bole letak topping blueberry n sedia utk dhidangkn.
salam..nk tnya biskut digestive tu biskut apa?
ReplyDeletewhipping cream tu pukul kelajuan max ke min?
tasha..wslmm..kalu nk tgk gmbr biskut tu bule tgk dlm fb i ya sis..ato bule gugel..pn ade..whipping cream tu pukul dgn kelajuan max pun bule, yg penting whpg cream tu gebu yaa..agak2 aje pun xpe ya..
ReplyDelete