As salam sumee..
Ni nak citer laa kan smlm buat shortbread resepi cmg..ala ala besekut tu pastu ternmpk la skali resepi banana shortbread ni..pikir2 nk buat smlm tp mata mcm layu jerr kan..so x jd ler nk buat..2 3 ari lepas ade pulak kawan namanya 'ieda hijau' bg pisang..xtau ape nama pisang tu..besoooor2 kooo..yg ieda ni pn xtau nama pisang ni, katanya berlambak2 kt umah diaa..ni haa gambor pisang tu..kalu u all tau ape namanya sila bgtau yerr..encik suami pn xtau pisang apakah ini..hahhaha..cube u all peratikn pisang ni, masa ieda bg masih hijau tp ni dh kuning dh..
Jd arini buat la banana shortbread cmg dgn pisang nii..tm ksh cmg..resepi2 u mmg mabeles..tqtqtq..bole buat minum ptg..rasenyer pulak laaa malas nk ckp mmg sedap laa..jom kite tgk resepinya..
Bhn2..
100 gm gula peerang
130 gm butter
1 sdk soda bicarbonate
1/3 sdk garam halus
2 bj telur gred A
300 gm pisang embun - dlecek
300 gm tepung gandum*
1/2 sdk baking powder* - *dsatukn n ayak
80 ml susu segar
Cara2nya..
1. Putar gula perang, butter, soda bicarbonate n garam halus hingga bkrim n gula hancur.
2. Masukkn telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
3. Masukkn pisang lecek, putar plahan hingga rata.
4. Pd kelajuan paling plahan, masukkn tepung bselang seli dgn susu segar, buat hingga habis.
5. Tuang dlm loyang berukuran 8 inci yg telah dlenser dgn butter n alas dasarnya dgn krts mnyk.
6. Hias ikut kreativiti. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dahulu pd suhu 180C slama 1 jam ato shingga masak, bgantung pd oven msg2.
7. Sejukkn shortbread ats jaringan n kalau suka sapu dgn piping jell utk menambah seri shortbread td.
akak ni mmg best ar..t sue cuba buat..kihkihkih..
ReplyDeletewt org trliur je..klo dkt xpe ni jauhhhhhhhhhhhh..hukhukhuk
sulieza..suee..mari duk dekat2 dgn akak nti bule ler mkn same hehehhe..
ReplyDelete