Bhn2nya..
170 gm butter
390 gm gula castor
3 bj telur
Bhn2 dbancuh bsama..
1 sdk nescafe
1 sdk air panas
1 sdk esen vnla
1 sdk chocolate emulco
Bhn2 d ayak bsama..
230 gm tepung gandum
65 gm serbuk koko
1/2 sdk garam
1 sdk soda bicarbonate
1 1/2 sd baking pwdr
200 ml air sejuk - air dlm peti ais
Cara2nya..
1. Pukul butter dgn gula shingga kembang.
2. Masukkn telur satu2. Pukul lg.
3. Masukkn cmprn nescafe n esen2. Pukul rata.
4. Masukkn tepung sdkt2 ke dlm adunan dgn mgunakn whisker. Pegang whisker n pusingkn whisker 1 arah shj dgn plahan2 n smbil memusing whisker mggunakn jari, putarkn btg whisker.
5. Masukkn air sejuk smbil dgaul plahan2 dgn mgunakan whisker yg sama.
6. Bakar dlm loyang 8" persegi yg tlh dsapu butter n alas dgn kertas minyak n sapu butter sdkt lg dgn suhu 170C selama 50-60 mnt ato shingga masak.
7. Letakkn kek ats wire rack n biarkn sejuk. Kek mesti sejuk sblm bubuh topping.
Bhn2 utk topping..
1 tin susu pekat - kurangkn jka xnk manis
1 sdk esen vnla
1/2 cwn minyak jagung
1/3 cwn srbk koko
sdkt garam
Cara2nya..
1. Cmprkn susu, koko n minyak.
2. Masak ats api sdrhna shinga pekat smbil mgunakn whisker, kacau sentiasa dgn mbuat bulatan.
3. Masukkn garam n esen vnla.
4. Bila dh sdkt pekat angkt n sejukkn.
5. Bila dh sejuk, tuangkn ats kek rata2. Kalu tcair masuk dlm peti ais.
Bhn2 utk hiasan..
Chocolate non dairy whipping cream
Nenas dlm tin - buang airnya
Almond flakes - dbakar
Cara2nya..
1. Pukul whipping cream smpi btol2 gebu n naik skali ganda.
2. Tepekkn almond flakes dtepi2 kek.
3. Masukkn whipping cream dlm piping bag n gunakn nozel bunge2 utk mhias ato hias mgikut citarasa anda.
4. Susun nenas mengikut kreativiti msg2.
170 gm butter
390 gm gula castor
3 bj telur
Bhn2 dbancuh bsama..
1 sdk nescafe
1 sdk air panas
1 sdk esen vnla
1 sdk chocolate emulco
Bhn2 d ayak bsama..
230 gm tepung gandum
65 gm serbuk koko
1/2 sdk garam
1 sdk soda bicarbonate
1 1/2 sd baking pwdr
200 ml air sejuk - air dlm peti ais
Cara2nya..
1. Pukul butter dgn gula shingga kembang.
2. Masukkn telur satu2. Pukul lg.
3. Masukkn cmprn nescafe n esen2. Pukul rata.
4. Masukkn tepung sdkt2 ke dlm adunan dgn mgunakn whisker. Pegang whisker n pusingkn whisker 1 arah shj dgn plahan2 n smbil memusing whisker mggunakn jari, putarkn btg whisker.
5. Masukkn air sejuk smbil dgaul plahan2 dgn mgunakan whisker yg sama.
6. Bakar dlm loyang 8" persegi yg tlh dsapu butter n alas dgn kertas minyak n sapu butter sdkt lg dgn suhu 170C selama 50-60 mnt ato shingga masak.
7. Letakkn kek ats wire rack n biarkn sejuk. Kek mesti sejuk sblm bubuh topping.
Bhn2 utk topping..
1 tin susu pekat - kurangkn jka xnk manis
1 sdk esen vnla
1/2 cwn minyak jagung
1/3 cwn srbk koko
sdkt garam
Cara2nya..
1. Cmprkn susu, koko n minyak.
2. Masak ats api sdrhna shinga pekat smbil mgunakn whisker, kacau sentiasa dgn mbuat bulatan.
3. Masukkn garam n esen vnla.
4. Bila dh sdkt pekat angkt n sejukkn.
5. Bila dh sejuk, tuangkn ats kek rata2. Kalu tcair masuk dlm peti ais.
Bhn2 utk hiasan..
Chocolate non dairy whipping cream
Nenas dlm tin - buang airnya
Almond flakes - dbakar
Cara2nya..
1. Pukul whipping cream smpi btol2 gebu n naik skali ganda.
2. Tepekkn almond flakes dtepi2 kek.
3. Masukkn whipping cream dlm piping bag n gunakn nozel bunge2 utk mhias ato hias mgikut citarasa anda.
4. Susun nenas mengikut kreativiti msg2.
jue topping tu x cair ke kalo kat luar....?
ReplyDeleteeyda..kalu jalan jauh cair..suhu bilik ok..lebih bagus dlm fridge aje sue..
ReplyDelete