FOLLOWERS

Friday, 29 June 2012

RAINBOW CAKE IN JAR

As-salam dan salam petang sahabat2ku..
"Cake in jar" ataupun 'kek dalam balang' yang diilhamkan oleh orang2 barat dan kini sangat popular di Malaysia sejak beberapa bulan yang lepas, i juga mengetahui dari blogger2 barat sejak setahun yang lalu, nak buat tapi tak tahu nak beli 'jar' tu kat mana, jadi niat tu terbengkalaiii..dalam masa yang sama juga kalau tak silap i, duluu kek dalam balang nih dipopularkan oleh seorang sahabat FB, masa tu i tak tau dia beli kat mana 'jar' tu..nak tanya malu jadi i lupakan hasrat i..sekarang nih kat kedai Shirley (toke bakery) dah jual dah 'jar' nih, itu yang tercapai jugak nak buat kek nih..alhamdulillahh..resepi sama macam resepi "rainbow cake", i masukkan sekali lagi resepinya tapi kali nih i guna sukatan gram ya.., jom tengok..






ada juga yang bakar kek dalam loyang kemudian baru dimasukkan dalam balang..tapi i lagi suka bakar terus dalam jar, barulah 'cake in jar' asliii..cewahhh..


Bahan2..
200 gm butter
330 gm gula castor
5 biji putih telur A
2 sdk esen vanilla
400 gm tepung gandum*
4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
290 gm susu segar
1 sdk pewarna ungu
1 sdk pewarna biru
1 sdk pewarna hijau
1 sdk pewarna kuning
1 sdk pewarna oren
1 sdk pewarna merah

Cara2nya..


1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Tuang putih telur dan esen vanilla, kemudian pukul lagi sehingga adunan sebati.


3. Masukkan adunan tepung bergilir2 dengan susu segar, gaul sebati dengan menggunakan spatula, jika nampak berketul2, gunakan mixer dengan kelajuan paling perlahan selama beberapa saat.


4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian, setiap bahagian lebih kurang dalam 210 gram dan tambahkan setiap bahagian dengan setiap pewarna, boleh tambah perasa jika suka, masukkan dalam 'piping bag' dan gunting hujung 'piping bag' supaya menjadi lubang kecil.


5. 'Pipe' nipis adunan warna ungu dalam balang bersaiz 2.5 inci lebar x 3 inci tinggi, diikuti dengan warna biru, hijau, kuning, oren dan merah. Jangan 'pipe' tebal sangat nanti kek akan mengembang.


6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terdahulu secara 'waterbath' dengan suhu 170C selama 35 minit atau sehingga masak, pastikan air dalam loyang adalah air panas.


7. Sejukkan kek, baru 'pipe'kan dengan adunan cheese (resepi dibawah) di atas kek dan hias ikut kreativiti masing2.


8. Ikatkan riben bersama sudu, sejukkan dan siap dihidangkan atau untuk dijual.
9. Adunan ini mendapat 13 balang.

Bahan2 cheese..
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 gm gula aising - ayakkan

Cara2nya..
1. Dalam mixer, sebatikan cream cheese dan butter.
2. Tambahkan gula aising dan pukul lagi sehingga adunan rata. Siap untuk digunakan.


balang nih i beli kat delight bake indahpura, kulai johor..
ada 2 saiz..
saiz kecil 2.5" x 3" harga rm1.00..
saiz besar 2.5" x 4" harga rm1.10..

kalu nak lagi murah 
sahabat2 dikawasan lembah klang atau yang sewaktu dengannya dan johor 
boleh ziarah QUALITYPACK ya..
disitu macam2 adeeeee..

POLYCLASS pun boleh cari ya..
di KL & IPOH pun ada cawangannya..
terima kasih pada semua sahabat2 yang memberi info tentang kedai2 tersebut..
semoga kalian dilimpahi rizki berlipat kali ganda dariNya aminnn..

216 comments:

  1. Kak shu,

    Kedai shirley tu kat mana? Murahkan.. Ari tu member order, merata cari x jumpa.. Last2 beli yang kat iKEA.. Mahal tu.. Susah sikit nak budget price.. Profil margin lari..

    Ogyep pun baked sekali In jar.. Barulah betul cake In jar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis ogyep..
      kat kedai shirley tu mmg murah ygg..tp i tau ade murah lg tau semurah 80sen tp nak belinya jauh dr rumah i huhu..nti i post tanya kawan2 kt kl ya..kalu guna jar yg mahal mmg susah kita nak jualkan..pendapat kita sama 'cake in jar' barulaa betooiiii hehehe..

      Delete
    2. Kak , balang tu area kl kat mana ye . Nak cari laa sebab nak buat . Cake cantik2 ni rajin laa na buat . Hehehehe

      Delete
    3. sis nienyz buloe klik tulisan POLYGLASS diatas tu ya..kalu x silap di puchong..

      Delete
    4. Sis utk sukatan sis letak 'sdk' ? Utk?

      Delete
  2. Sis...kemasnya kerja2 you sis... Tergoda ai tgk rainbow cake in jar ni...Bilalah Naz pula nak buat ni sis???

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis naz..
      comot gak sisss heheh..nti dh free sis pulak buat ya..

      Delete
  3. sis jar tu mmg tahan dlm oven ye?? tuk pape resipi kek pun bule kan sis?? kat sini takde la sis....sis takde wat perkhidmatan pos ker hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdlh sis yanie..jar tu tahan dlm oven..n bule gunakan ape2 resepi pun ya..kalu nak pos jar tu..postage akan jadi mahal sis..x berbaloi tau..

      Delete
  4. tak takut pecah ker? apapun nampak cute... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdlh sis lawa..x pecahh..makasih siss..

      Delete
    2. salam...saya punya oven kecik la..so jarak antara jar dengan bhgn atas oven tu dekat..risau pecah pulak..bahan api tu drpd penutup oven tu..oven saya bulat..tu psl yg pemanas nye drpd atas..bwh takde pape...

      Delete
    3. wslm wbt sis..
      kalu risau, cake in jar ini bule juga dikukus ya..

      Delete
    4. Salam sis. Kalau kek tu kukus resepi sm jg ke?

      Delete
    5. salam sis kalo nak kukus berapa lama baru masak?

      Delete
    6. wslm wbt sis..
      kalu kukus sis cuba 20 minit dulu ya, kalu x masak tmbh masa lg 8 minit..

      Delete
  5. Kalau nak beli,jar ni ada nama dia ker..or just cakap jar untuk kek...still kompius..:)Help me...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma sebut jar aja sis..jar utk kek..ya bule sis..

      Delete
  6. Aslmkm Shu. Cantik nya.... dah lama teringin nak buat tapi tunggu ada sebab dulu sbb saja2 buat xda org mkn kat rumah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      makasih sis, betul tu..i pun sbb ade order tu yg buat skali, jarnya beli dh lama..itupun kasik kt org jugak sis..

      Delete
  7. Assalamualaikum... memang teringin nak buat kek jar ni..tapi asyik tertanya2..tak pecah ke bila bakar? tapi bila tengok gambar ok je..nanti kita cuba..terima kasih berkongsi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis nazrah..
      cuba ya sis..alhmdlhh x pecah..tadi pun i ade buat lg..

      Delete
  8. a'kum ,cm best jek cake in jar .nk try la nnti .akak mmg xlokek ea resepi ..semua di ajar .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis zura..insyaallah bestt, cuba la yaa..

      Delete
  9. Salam, Kak Jue..
    Nana nk tnye mmg boleh ke bkr terus dalam jar tu? xpecah ek? atau pun ada jenis2 jar yg boleh bakar terus dalam oven?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyaa wslm sis mardiana..
      ooo buleee..x pecahhh..xde jenis, akak beli jar tu n bakar aje waterbath..tiada special jar pun..

      Delete
    2. owh ok... nnt nk try laa...tp biler bab2 bakar tu yg takut skit..takut pecah...wahaha.. tp resepi ni boleh kn bkar mcm biasa kn? hehe

      Delete
    3. cuba yaa, resepi nih bule bakar mcm biasa tp kalu bakar apa2 kek dlm jar mesti bakar waterbath ya..

      Delete
  10. hi sis..nice to meet u..really like yur blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis fariza & as-salam..tqvvm sis..

      Delete
  11. wah tq bagi info kat mana nak cari jar ni..memang nak buat kek rainbow in the jar

    ReplyDelete
  12. Assalam! Terima kasih ye tunjuk camna nak buat ni.. Teringin nak buat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis cik siti abu sujak..
      sama2 kembali ya sis, cuba la..

      Delete
  13. assalam...nak tanya la...delight bake 2 nama taman dia apa ya?blh bg alamat penuh x?pleassseee....nak cari la...saya ddk pontian,dkt sini blm wujud lg jar ni...hehe..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu u tinggal di pontian, u bule beli di kilangnya terus di johor jaya, klik link QUALITYPACK diatas n sis bule dptkan alamat n contack number disitu ya..

      Delete
  14. boleh buat tempahan x? rm berapa /jar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sis nozzle..
      harga promo skrg adalah rm7.50/jar dgn minimum order 7 jar..rm6.50 dgn 50jar keatas..

      Delete
  15. salam sis...kalau order, tahan ke x letak dlm peti sejuk if yg ade cream chesse tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu ade cream cheese mesti simpan dlm peti ya sis..

      Delete
    2. ooo...tp klau yg kite order n dorg pos tu, bleh tahan ke klu yg ade cream chesse.........

      Delete
    3. kalau pos, i menggunakan perkhidmatan sejukbeku sis..

      Delete
    4. sorry...perkhidmatan sejukbeku tu camne ye....

      Delete
    5. perkhidmatan sejukbeku ialah kek2 yg dihantar disimpan didalam peti sejuk, so x risau kek2 tu cair, kek akan sentiasa sejukkkkkk..

      Delete
    6. ooo....hihihi...xtau pn...ingat nk wat gk bisnes jual kek ni...tp tu r risau kut2 x tahan...rupenye ade perkhidmatan camni...mahal x?

      Delete
    7. buleh cuba ya sis..nti sis klik kat tajuk taqbin..sis bule dpt info disana ya..semoga maju jaya ya sis..

      Delete
  16. kak, waterbath tu mcm mane ye ? sy kurg jelas laa. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waterbath tu bakar dlm takungan air sis..

      Delete
    2. saya baru nak tanye pasal water bath..heheh..tq kak...

      Delete
  17. Sis,jar tu bleh beli dan pos kan tak? Kat mlka x de

    ReplyDelete
  18. slm sis nk tnya...kalu kek sj bole thn brapa lama ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kek saja bule tahan 1 minggu diluar..

      Delete
  19. slm sis nk tnya...kalu kek sj bole thn brapa lama ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sis mahani..
      kalu kek saja bule tahan lebih dr seminggu ya..

      Delete
  20. assalam sis, nak tanye... tak pape ke bakar kat oven? jar tu kaca kn? tak expand? hehe. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      dunwory, xde ape2 ya sis hihihi..

      Delete
  21. sis..cheese cream tu klu tukar dgn whipping cream atau fresh cream ok x

    ReplyDelete
  22. kak..jar tu yang cam jar untuk jam strawberry or orange marmalade tu ke?

    ReplyDelete
  23. Salam sis, jar tu ade byk jenis ke? coz ade yg kata ade 2 jenis..ade yg kaca nipis..ade yg kaca tebal.. sis guna yg mn? x pecah ke? risau laa.. ingt nk try jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      itu i x pasti samada ada 2 jenis..setakat nih alhmdlh x pernah pecah lg semasa bakar..

      Delete
  24. sis,waterbath tu mcm mn ye? letak air panas dlm loyang then letak jar tu ke OR letak air panas dlm loyang then letak loyang len yg berisi jar tu? keliru lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak air pns dlm loyang kemudian letak jar dlm air panas..bakar..

      Delete
  25. kak,nak tanya laa..Kek nie blh tahan berapa lame ye? ingt nk try experiment dulu..klau berjaya..blh laa wat utk doorgift.. tp risau jgk klau x tahan nnt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek tanpa krim bule tahan 1 minggu, mgkn lebih..kalu dh ade krim kena simpan peti sejuk n tahan 5 hari kalu guna cream cheese..

      Delete
    2. thanks kak..bole x nk tny pndpt akak..kek ape yg sesuai utk buat doorgift utk kawin..

      Delete
    3. wlcm sis..
      pilihan utk doorgift mmg banyak sis..tinggal pilih aja..

      Delete
  26. Salm sis,maaf tya jar yg kecil tu if guna ml bpa ml ya? Ada smpai 250ml x? Yg besar pula?
    Br nk mcuba :-) tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu utk rainbow tiada sukatan cuma u kena pandai2 adjust ketika pipekan adunan mengikut warna sehingga tahap kurang dr 1/2 jar..

      Delete
  27. bakar cara waterbath tu mcmmane

    ReplyDelete
  28. Nak tanya...masa bakar dlm oven tu nak kena tutup ke balang kaca, dgn penutupnyer skali? atau dibiarkan jar itu terbuka tanpa penutupnye,sms dbakar dlm oven?

    ReplyDelete
  29. cantek + kemas, suka tengok =)

    ReplyDelete
  30. As Salam sis, nape kek sy mengecut ye.lepas sejukkan kek 2 merenggang dari botol, tapi sy x buka pintu oven mase tngah membakar kek tu pun....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..cuba lg ya..pastikan semua bahan2 dalam keadaan suhu bilik..

      Delete
    2. salam, kene buka pintu oven ke ms bakar kek waterbath ni?

      Delete
    3. wslm wbt sis, x perlu ya..

      Delete
  31. salam kak berapa kak jual kek dlm balang ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..rm8/jar..kecuali mini cheesecake ya..

      Delete
  32. Slam... Sy dah try buat..mmg sedap n cantik.. Tp knape sy punye kat bawah xmasak..lembik.. Atas sume ok.. Air panas sepatutnye letak byk mane??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu bwhnya lembik..maknanya x cukup masalak lagi tu sis..tmbhkan masa lg ya..oven msg2 berbeza..

      Delete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. ermmm...nak try buatlah..tapi yg belum letak krim..saya tak masuk dalam peti tahan berapa lame ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu x masuk dlm peti bule tahan dlm 1 minggu..tgk keadaan dan tempat penyimpanan ya..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  35. terima kasih sis..

    ReplyDelete
  36. Boleh tahu cara nak kukus in jar...plzz help me

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu nk kukus juga bule..kukus mcm biasa aja ya..

      Delete
  37. kalau kukus bp lama yer sis nk kene tgu? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kukus dulu 30 minit, kalu x masak juga tambah masa lagi ya..

      Delete
  38. kalau kukus bp lama yer sis nk kene tgu? tq :)

    ReplyDelete
  39. salam sis .. kne letak kt tengah oven ke? api atas bwh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..iya ditgh ya..n api atas bwh..

      Delete
  40. klo cheesecake in jar tu pn gune api ats bawah ye ..? tQ sis .. mohon share resepi ye ..

    ReplyDelete
  41. sis ade tak resepi tutti frutti cream dessert ? dh lame cari resepi ni ..

    ReplyDelete
  42. Salam kak, saya dah try resepi akak ni. Sedap.. tapikan, kenapa kek saya bila dh sejuk tu dia mengecut, tepi2 nya lekang dr jar..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      ooyeke..itu x pasti la sis..cuba lg ya..

      Delete
  43. Salam sis... terima kasih sebab share resepi nie... Alhamdulillah sy cuba buat untuk berniaga...banyak lak sambutan sampai x cukup tangan nak buat..tq ye sis.. tp nak try gak yang lain.. lama2 pun org jemu gak kan heheheh nak jual rainbow cake je... sekarang saya buat promosi end year sale RM5 utk 1 jar.. next year up lah sikit... now nak try red velvet pulak...tq so much..I love u hehhehehhheehh... ops lupa jenguk2 lah blog saya sis..baru nak berjinak2 berblog huhuhhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      syukur alhmdlhh atas rizkiNya..tahniah ya sis..teruskan dgn yg lain juga..i ziarah blog u nti ya..

      Delete
  44. saya suka blog u....byk resepi yg i bole belajar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo letak whipping cream tahan brape la

      Delete
    2. silakan ya sis..kalu letak non-dairy whipping cream kena sellau simpan dlm peti ya..n tahan 4 5 hari dlm keadaan yg segar..

      Delete
  45. murah rezki sis kongsi ilmu dgn org lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin atas doanya..sis juga sama ya..

      Delete
  46. Assalam.. jar tu mcm ade pendek ade tinggi..camane harganye nye ye..same rm8/jar ke? Tenkiu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      RM8/jar utk jar yg rendah ya..

      Delete
  47. jar tu sume jenis jar ke blh bakar dalam ketuhar? takut je pecah or retak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i rasa semua jar bule sis..lgpun bakarnya secara waterbath..

      Delete
  48. Salam nk tanya,kek pelangi ni leh kukus x? Kukus sekali dgn balang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule kukus ya..sekali dgn balangnya..

      Delete
  49. Salam kak,susu segar tu bole x kalu kte ganti dgn susu cair? Sukatan dia sama ke?menjejaskan rasa kek tu x nnt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule tp teksturnya i tak pasti ya sis..

      Delete
  50. Salam sis
    I plan nk buat cake pelangi in jar ni tuk doorgift
    Tp saya musykil sesuai ke kek ni wat tuk doorgift
    Sbb toping kek ni nk kene sejuk..atau saya wat kek ni tanpa ada toping utk pastikan kek bole tahan lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..menggunakan creamcheese utk door gift mmg x sesuai..kecuali kalu u simpan dlm peti ya..

      Delete
  51. Lg satu soalan sis..maaf ye byk tanye
    Kalu toping cream cheese di ganti dgn coklat ganace bole ke?
    Dan berapa lma kek pelangi ni dgn coklat ganace bole bertahan kalu x dismpn di peti sejuk?
    Terima kasih byk sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. bule juga diganti dgn ganache atau buttercream..kalu simpan dlm peti bule tahan 5 hari dlm keadaan segar..lebih dr itu tahan juga tp tekstur x berapa bagus..

      Delete
  52. as salam..klau kukus kene waterbath jgk ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..kalu kukus buat mcm biasa aja ya..

      Delete
  53. salam sis. maaf bertanya. bahan2 yang sis sukat agak2 dapat berapa jar? susu segar sis pakai susu apa? cream cheese sis pakai brand apa? maaf banyak bertanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..
      kalu x silap 1 adunan bule dpt 13-15 jar..susu i guna jenama dutch lady, cheese jenama philly ya..

      Delete
  54. Salam sis... klau buat dalam tupperware kecik tu... adalah sy buat tapi sy masak di tempat laen dulu....rasa2 boleh tak kukus sekali lam tupperware tu hehhehehe..juz nak tau mana tau sis ada buat...heheh.. n sis sbb rainbow nie kan byk buang kuning telur... ada dah sy buat kek lapis pakai kuning telur je... hmmm sis ada ke resepi guna kuning telur je...banyak lak sy tanya kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kukus juga bule n bule kukus sekali dgn taperwer kecik tu ya..kukus dlm pengukus ya bukan oven hihi..
      utk kuning telur mmg bule buat kek lapis..yg lain2 tu biskut2 juga bule..buat sapu atas pastry puff juga bule..

      Delete
  55. salam sis..sy dah buat rainbow cake in jar guna resepi sis..tapi lps bakar,kek 2 mengecut..x melekat kat jar...ke mmg sifat semulajadi dia atau sbb sy overcook?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis, kek xkan mengecut, mgkn terlebih bakar..

      Delete
  56. Murahnye jar tu. Kt tmpt I mula2 beli jar kecik rm2. Pastu bru jmpe kedai murh skit. Tu pn rm1.40. Sy buat tp bhgian bwh lembik mcm xmsk. Air dlm loyang tu nk letak byk mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. air lebih pun x pe ya sis, jgn kurang, lebih krang 1/3 penuh ya..

      Delete
  57. Oh ya. Lagi satu nk tnya. Adunan kt atas tu boleh dpt bape jar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu x silap 1 adunan bule dpt dlm 12 jar..

      Delete
  58. Salam sis, kalau nak topping nye buttercream ape ye resepi yg sesuai untuk cover 13 balang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      buttercream i x pasti ya sis..x pernah buat lg..

      Delete
  59. teruja betul bile tgk kek pelangi akak ni!!!! sambil2 tu kite nk tye kalau kukus,jar tu xyah tutup ngn pape ke? biar terbuka gitu je eh?

    ReplyDelete
  60. Salam sis :) nak tnye..bpe satu jar ni ye tuk wedding

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu 100 jar ke atas rm6/jar ya sis..

      Delete
  61. salam sis ade jual kek rainbow ni sebiji x??? nak oeder leh??? u area mane ea sy area jhor jaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..maaf lewat reply..ada jual n i kat kulaijaya..

      Delete
  62. assalam.. wahh, bestnye! nk try buat.. tp sblm tu nk tny ni kak, kalau kek balang, kita buat pakai cara kukus boleh x agk2ny?? sbb saya xde oven.. sy slalu buat cupcakes pkai kukus je, tp xsure yg kek balang boleh ke x.. tlg reply ye kak, thanks! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis alyna..
      bule kukus ya..lebih moist..

      Delete
  63. hye sis..jar ni pkai saiz y mane ye ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu yg nih i guna jar paling kecil, bule dpt 15 jar..sis nk guna jar yg lebih tinggi juga bule tp dpt kurang dr 15 jar ya..

      Delete
  64. klu kita buat dlm jag ni cream cheese letak kat atas je la ye...

    ReplyDelete
  65. Salam sis,
    Nak tanya,kalu saya nk wat cupcake rainbow,sama juga ke bhn2 n kuantitinya.masak brp degree n masa brp lama?tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      iya sama aja bahan2nya ya..suhu 180C selama 20-30 minit ya..

      Delete
    2. Tqvm sis..mmg blog sis ni byk mmbntu.

      Delete
  66. salam, baiknya sudi share resipi..moga selalu success sis JC. dah lama teringin nk buat tp xtau cara, btw piping kek tu separuh jar ke 3/4 jar? saya xtau nk bajet takut kembang lps bakar xmuat jar pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kena pandai agak2 ya bila paipkan adunan utk setiap warna, cukup sampai 1/2 jar sahaja ya sis..
      selamat mencuba..

      Delete
  67. salam sis tq atas info2 yang diberikan dlm komen2 diatas..maaf saya nak tanya kalau kek red velvet dan russian black and white, dia tahan lama mana ye dalam peti ais ye?sebab saya bimbang dia byk guna cheese..kalau letak dalam peti sejuk beku xpe ke ye?nanti kek tu x berubah ke?terima kasih yea

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis, sama2 kembali..
      apa jua kek bule tahan lama dlm peti, tp jika lebih dr 5 hari pun tahan cuma tekstur kek akan sedikit mengeras dan kering..jika sejukbeku i x pernah cuba ya..

      Delete
  68. mcm mana i nak order??? thank you ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bule call atau sms i seperti nombor yg tertera di atas blog ini ya sis..

      Delete
  69. Assalamualaikum kak, saya nak ucapkan terima kasih kat akak..sebab bermula dari recipe kek rainbow akak saya dah buat bisnes kecil2 skarang...ramai orang suka..terima kasih kak..saya doakan akak semoga terus sukses dunia akhirat..=))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      Syukur Alhamdulillah..akak tumpang gemnira dgn kabaran ini ya, semoga terus dlimpahi rizki berganda buat kamu ya..aminn..aminn juga tas doanya ya..

      Delete
  70. Salam sis nak tye.kat kdai delight bake tu sume brang2 buat kek ada jual ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..
      insyaallah kebanyakkannya semua ada..

      Delete
  71. salam sis. saya nak tanya, kalau kukus perlu tutup tempat kukus itu atau biar terbuka? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu kukus tutup periuk pengukus tu ya sis..

      Delete
  72. salam sis nak tanya kenapa macam berair ye saya buat masa letak susu segar ? saya lupa ayak tepung

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      Berair? i x berapa faham dgn maksudnya..

      Delete
  73. salam cream cheese tu boleh tahan berapa lama ye ? terima kasih sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule tahan 1 minggu ya..

      Delete
  74. hi sis, do u have a recipe for brownie in a jar? i want to make them but i'm afraid the jar will crack or even break when i put in the oven. please advice. i'm sorry i don't speak malay :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis sophie..
      i'm really sorry sis..i don't have but dont afraid the jar cannot crack..bake 'bain marie' method..tq..

      Delete
  75. Sis, lepas dah siap tu boleh simpan dalam peti sejuk ? Berwap tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejukkn suhu bilik dulu br masukkn frosting dan sejukkn dlm peti ya..tdk berwap..

      Delete
  76. Assalam jc,

    Nk tanya kalau nk cari jar tu area Kl or Selngor address tak?

    nk tanya lg sbb sy tgk ni dr hp je xnmpk fb
    Boleh bg fb add..Tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis ati..
      alamat dan no telefon pembekal jar ini ada i serta di atas ya..
      fb page : juicy cafe & cakes

      Delete
  77. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  78. Salam kak su
    T.kasih sudi share resepi...sy dh cuba. Tp nk tanya kek sy kt bwh sekali basah mcm x masak...yg kt tgh dan ats ok masak cantik. Texture kek sedap dan gebu juga. Tp sy ada derhaka resepi skit sy masukkn sebiji kuning telur...huhu, sebab x prnh buat kek tanpa telur kuning tu was2 rasanya. ^_^ sebab tu ke kek sy basah ekk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis tinaz..
      sis org yg sama inbox i kt page kan? dh jwb ya dlm page..

      Delete
  79. Salam...sis nk tanya...kalau sy msk kek pkai tupperware bwh letak air msk kat oven boleh ke?? Kalau boleh..sy nak tau berapa suhu dy dan berapa lama... ;)

    ReplyDelete
  80. assalammualaikum sis..sy baru cuba2 buat kek,nk tambah2 pendapatan..sy duduk taman putri kulai..kedai yg sis cakap jual jar 2 kat indahpura 2 kat area mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt..
      Kedainya di jalan iris, sebaris dgn nationwide office ya..

      Delete
  81. Akak, tq saya da mula suka akak ,,, baek sgt share resipi ni ... bkak je google tekan ombre kek iin jar tba2 je tgn gatal nk klik page akak... alhamdulillah smua info sy nk aka sediakn , mekaseh kak. Sy bru nk start niaga kek ni... doakn sy brjya mcm akak.. amin . Fb sy moontell sockmore nanti akak add la yea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..semoga terus maju jaya ya..

      Delete
  82. salam sis ..nk tye biasa klu wat 100 balang pkai tepung bp kg ha?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      100 balang utk 6 atau 7 adunan ya..

      Delete
  83. salam akak... akak beli bekas nie bapa 1pcs??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..
      rm1.10/jar sis..tp klau beli satu kotak murah lagi..

      Delete
  84. salam akak... akak beli bekas nie bapa 1pcs??

    ReplyDelete
  85. As salam.....sis....oven nk on ats bwh ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..
      Iya api atas bwh ya..maaf late reply..

      Delete
  86. salam sis...

    sy dah buat cara mcm sis ajar tapi kenapa bila masak kek dalam x masak? sy dah bakar 3 4x pon same. lembik x masak.. :(

    ReplyDelete