Bhn2..
50 ml susu segar
400 ml whipping cream
100 gm coklat masakan - hiris halus
2 sdk coklat emulco
2 bj telur
2 bj kuning telur
1 sdk esen vnla
1/3 cwn gula caster
Cara2nya..
1. Dgn mgunakn api kecil, pnskn susu segar, 50 ml whipping cream drpd 400 ml, coklat masakn n coklat emulco dlm periuk kecil, kacau slalu smpai coklat larut, ttp api n ketepikn.
2. Dlm bekas lain, satukn telur, kuning telur, esen vnla n gula, pukul sdkt mggunakn hand whisker, satukn bancuhan coklat cair td n kacau sbati.
3. Pnskn air dlm periuk n masak adunan mggunakn cara double boiler, kacau shingga adunan mjadi pekat, ttp api n sejukkn sbntr.
4. Pukul baki whipping cream shingga creamy n kental.
5. Akhr skali satukn adunan coklat n kacau hingga sume sbati.
6. Tuang adunan dlm bekas, ttpkn n sejukkn dbhgn freezer peti ais skurang2nya 4 jam ato smlman.
No comments:
Post a Comment