Bhn2..
480 gm tepung hong kong@tepung pau
2 sdk double acting baking pwdr
2 sdk yis mauripan
1 sdk garam
50 gm shortening
200 ml air suam*
60 gm gula halus*
1 sdk cuka* - *dsatukn n kacau hingga sebati
Inti ikut kegemaran msg2
Cara2nya..
1. Satukn tepung, yis, garam n double-acting baking pwdr dlm satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bhn2 yg dsatukn sdkt hingga habis dlm adunan td sambil dgaul hingga mjadi doh.
2. Masukkn shortening n terus mguli hingga mjd doh yg lembut n kenyal lebih kurang 15 mnt). Masukkn dlm bekas lain, tutup pmukaannya dgn plastik cling n biar 45 mnt hingga doh naik sekali ganda.
Cara2 lain..
1. Masukkn sume bhn d ats kecuali inti ke dlm bread maker, pilih setting for dough n tekan. Biar hingga siap.
2. Kuarkn doh, uli sekejap n bahagikn kpd 10 bhgn, kurang lebih 40 gm setiap satu n bulat2kn.
3. Ambil satu, leperkn n isi inti, tutup kemas n bulat2kn, letak ats krts minyak yg telah dpotong 2 inci x 2 inci n sapu dgn shortening sdkt. Buat hingga siap. Adunan bole dpt dlm 20 biji.
4. Rehatkn 25 mnt n kukus ats air mdidih slama 15 mnt.
5. Angkat n bole dhdgkn pns ato suam.
No comments:
Post a Comment