Followers

Thursday, 14 April 2011

PUDING CENDOL



Bhn2..
Lpsn bwh
500 ml air
150 gm gula pasir
200 ml santan kotak + 100 ml air
10 gm agar-agar
800 gm cendol
2 helai daun pandan
sdkt garam

Lpsn atas
500 ml air
180 gm gula merah
200 ml santan kotak + 100 ml air
10 gm agar-agar
1 bj kuning telur
sdkt garam

Cara2nya..
Lpsn bwh
1. Masakkn air, agar-agar n gula shingga mdidih.
2. Masukkn santan+air, daun pandan n garam. Biarkn mdidih sdkt.
3. Masukkn cendol n kacau sdkt. Angkat.
4. Tuangkn ke dlm acuan.

Lpsn ats
1. Masak gula merah dgn sdkt air drpd 500 ml resepi td shingga gula hancur. Tapiskn air gula merah.
2. Masukkn air gula merah td dlm periuk semula bsama baki air n agar-agar. Masak shingga mdidih.
3. Kacau kuning telur dlm santan+ air n tuangkn santan ke dlm adunan.
4. Masukkn garam n biar mdidih sbntr.
5. Angkt n tapis adunan sblm dtuang ke acuan.

Note..
Pastikn adunan bwh sdh keras n cucuk dgn garpu dserata adunan.
Tuang adunan lpsn ats plahan2.

No comments:

Post a Comment