Assalamualaikumm sumee..arini kan buat pecal jawa..seumur hidup x prnh buat pecal..wpn en suami org jawa ni la pertama kali buat..mmg sedap uu..tgk en suamiku mkn pn sampai btmbh..alhmdlhh..x perlu mkn nasi pn xpe..mkn pecal aje dh sedap..lg2 kalu pedas kuahnyer tu mak ooiii x bole nk ckp la heheh..rugi tau kalu u all x cube..tp yg ni mmg pedas..sape2 yg nk cube tp x tahan pedas bole kurangkn cilinya yaa..zaasssss..
Bhn2..
10 tangkai cili kering - cuci n toskan
5 bj cili api
1 bj bwg merah besar*
2 ulas bwg putih* - *dhiris
1 inci belacan
1 cwn air pns
1 sdk pati asam jawa
2 sdk gula
Garam scukupnya
1 bungkus pes pecal + 1 cwn air panas - gaul rata
Bhn2 ulam..
1 bj timun - dhiris
1/2 bj sengkuang - dhiris
2 keping tauhu - goreng - potong dadu
Bhn2 ulam - dcelur bsama air yg dtmbhkn sdkt minyak
1 ikat kangkung
300 gm taugeh
6 btg kacang panjang - potong 2 inci
Cara2nya..
1. Pnskn sdkt minyak, goreng cili kering, cili api, belacan, bwg merah n bwg putih shingga sdkt garing, angkat, masukkn dlm pengisar, tmbhkn air, asam jawa, gula n garam scukupnya n kisar shingga lumat.
2. Masukkn pes pecal yg telah dbancuh bsama air panas td n kisar lg shinnga lumat. Siap dhdgkn bsama ulam2.
salam ziarah kat sini pulak,,pebrat pecal tu..
ReplyDeletetm ksh puan norliee..sedapkan siss pecal nih..
ReplyDeletekak, kuah pecal tu tak semestinya dgn kacang eh?
ReplyDeleteakak pun xi..cuma pasti hihi..cuma kebiasaannya mmg org mkn pecal dgn kuah nih..agak2 nk cicah dgn sambal belacan pun bule jugak kan hihi..
Delete