Assalamualaikumm sumee..jumpe lg utk arini, pas buat lauk sardine td rehat2 la jap pastu dok pikir ptg nk buat ape yerr..pikir punyer pikir n jalan2 kt blog cmg nmpk laa resepi ni n trus buat, tm ksh cmg sudi share resepi2nya yg mmg mabeles.., tgh2 buat adik sree pn meng'order' skali so buat la skali..tm kasih sree sudi oder dgn akak yaa..nti oder lg heheheh..so jom kite tgk resepinya..
Bhn2 shortbread..
300 gm tepung gandum
80 gm gula castor
80 gm serbuk badam
250 gm butter
110 gm susu tepung
Bhn2 coklat topping..
350 gm coklat masakkan jenama TULIP
1 sdk shortening
100 gm coklat masakan putih TULIP
Cara2nya..
1. Satukn sume bhn2 utk shortbread dlm satu bekas, gaul hngga adunan mjd doh yg lembut.
2. Kuarkn alat pmotong dr loyang 12 x 12 x 1 inci, alaskn loyang dgn krts minyak, biar besar dr saiz loyang.
3. Masukkn doh ke dlm loyang n ratakn hngga memenuhi loyang. Tekan2 spya sama rata n seimbang spt gmbr dbwh.
4. Masukkn kembali alat pemotong n tekan plahan hingga rata.
5. Bakar dlm oven pd suhu 150C slama 45 mnt ato shingga garing.
6. Kuarkn dr oven, biar suam n kuarkn alat pmotong td n sejukkn dlm fridge dlm 15 mnt.
7. Pnskn coklat masakn scara double-boiler, bila coklat cair, masukkn shortening n kacau hingga rataa. Angkat coklat td n tuang atas shortbread. Ratakan coklat hngga memenuhi pmukaan shortbread. Ketepikn sbntr.
8. Cairkn coklat putih scara double-boiler. Bila cair masukkn dlm piping beg n paipkn beberapa garisan memanjang ats coklat td. Bila siap, ambil lidi sate, lorek ke kanan n ke kiri scara mlintang garisan coklat putih td hingga mdpt corak yg d ingini.
9. Kemudian, masukkn kembali alat pemotong td n tekan plahan2.
10. Sejukkn dlm peti sejuk hingga colat keras, keluarkn alat pemotong n boleh d asing2kn shortbread td sblm dsmpn dlm bekas kedap udara.
dh siappp..
acuan shortbread 12 x 12 x 1 inci..
hai...salam kenal...^__^
ReplyDeletesedapnyaa shortbread tu...tapi, sayangnya saya tak pandai buat...bila potong dia pecah2 dan melekat dekat loyang...
wslmm cik puan izan..mmg sedap sis..u beli loyang spti gmbr d ats..mmg x perlu potong..cuma kena slow1 mase nk kuarkn dr loyang tu..loyang tu mmg ade cutter skali sis..pastu nk buatnya senang aje sis..cuba laa..
ReplyDeletepuan ada 1 soklan & 1 prmintaan dr i :-
ReplyDelete1) sarung tgn u pkai ikat ngan aper ek? hihikk..
2) buatkan video cara lorekan pls sbb org2 mcm i ni mmg x fhm ngan kata2 lbh fhm ngan prbuatan hahaha. Harap puan prtimbangkan yo!
che kiah..jwpn utk soalan..i ikat pakai getah sayur aje hahahhahah..jwpn atas permintaan tu..ok kalu i buat lg nti..i buat video skali yaa puan kay hehehhe..
ReplyDeleteMana nk dpt kn acuan tu, sori la, org yg hanya mkn kt kedai, jrg masak. Hehehehe
ReplyDeletelina..loyang wif cutter tu bole d dpti d kedai mjual bahan bakery yaa..
ReplyDeletenk tahu cara lorekkan corak2 tu plz.. x paham huhu :)ade video lg best.. let me know yaaa
ReplyDeleteaslmkm sis Rynn..maaf lewat reply x perasan..sis bole tgk kt fb i ya..dlm video..tq sis..
ReplyDeleteMcm mana nak guna cutter ni? Bila dikeluarkan ia berpisah. Kalau dah letak coklat mcm mana nak tau di mana nak letak cutter semula?
ReplyDeleteboleh dikeluarkan secara perlahan2. cutter ini adalah satu set dhn loyang, jadi cutter tetap diruang yg sama.
Delete