Followers

Thursday, 14 April 2011

RAINBOW CAKE







Bahan2..
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula castor
5 putih telur
2 sdk esen vanilla
3 cawan tepung gandum*
4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sdk pewarna ungu
1/2 sdk pewarna biru
1/2 sdk pewarna hijau
1/2 sdk pewarna kuning
1/2 sdk pewarna oren
1/2 sdk pewarna merah

Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga gebu dan berkrim.
2. Tambahkan putih telur sedikit2 bersama esen vanilla dan pukul terus.
3. Perlahankan mixer, masukkan adunan tepung bergilir2 dengan susu segar, pukul sehingga sebati sahaja.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian, setiap bahagian dalam 210 gram, tambahkan setiap pewarna kepada setiap bahagian.
5. Tuang dalam 6 loyang saiz 8 inci yang telah digris dan lapik kertas minyak.
6. Bakar dalam oven yang dipanaskan terdahulu 170C selama 15 minit.
7. Keluarkan kek dan sejukkan atas redai.
8. Susun kek mengikut warna bermula dengan ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah.
9. Letak kek warna ungu pada papan kek, sapu buttercream diatasnya, kemudian tindihkan kek warna biru, diikuti dengan buttercream dan diikuti dengan kek2 yang lain sehingga selesai.
10. Boleh hias  kek mengikut kreativiti masing2.

Bahan2 buttercream..
350 gm krimwell
150 gm shortening
200 gm gula aising*
20 gm air* - *satukan dan gaul sebati
1 sdk esen vanilla

Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul sebati krimwell dan shortening.
2. Masukkan adunan gula aising dan esen vanilla dan pukul dengan kelajuan tinggi selama 8 minit.


Note : Untuk frosting boleh juga gunakan cream cheese atau non-dairy whipping cream.

Bahan2 cream cheese..
250 gm cream cheese
60 gm gula aising - ayakkan
500 gm non-dairy whipping cream - pukul kental (bertanduk)

Cara2nya..
1. Pukul cream cheese bersama gula aising sehingga gebu.
2. Masukkan non-dairy whipping cream yang telah dipukul kental dan pukul sehingga adunan sebati.

41 comments:

  1. macam mana nak buat cremnya yg setiap lapisan tue???

    ReplyDelete
  2. SEDAPNYER.....TAPI XDE KEKUATAN LAGI NAK WAT,APA2PUN TAHNIAH...CANTIKKKK....

    ReplyDelete
  3. angahsayang..cream tu i gun abuttercream sis..resepi i dh tag kan?? cube cek blek kalu xde bgtau yer..

    ReplyDelete
  4. kaknila..mmg sedapp kak heheh..xpe nti dh ade kekuatan buat tau..rugi x cube..heheh..

    ReplyDelete
  5. Kalo nk buat rainbow cupcake cmna pulak? Kn bkr setiap lapisan secara berasingan jugak ke? Pastu susun?

    ReplyDelete
  6. mursyidah..kalu nk buat cupcakes u bole tgk cara2 dlm 'rainbow cupcakes' ya sis..

    ReplyDelete
  7. buttercream ni gne martha steward punya resipi ke ? ramai yang cakap x jadi guna resipi ni .. takut pulak nak cuba .. boleh tukar buttercrem dgn cream yg lain x ? maaflah .. saya budak baru belajar .. takut x menjadi nanti .. mohon tunjuk ajar ya .. =)

    ReplyDelete
  8. niena sofea..resepi bukan martha punya..i pun x ingat dh sape punya..frosting tu bule gantikan dgn buttercream ato freshcream ato creamcheese ya sis..

    ReplyDelete
  9. kak ...knape ek bile saya buat rainbow kek ni die mcm lembap semcm...mcm bantat pon ade...sbb x gebu...mcm basah jek x ringan...so bile dah lapis² nmpk rendh jek kek saya....pastu bile nk angkat atau kuakan dr loyang msti melekat kt loyang....huhhu..kdg² pecah....

    resepi butter cream akak ni manis x kak....

    TQ kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kek nih tdk la gebu sgt sbb dia nipis aja..kalu basah tu sbb x cukup masak ke?? melekat diloyang tu mgkn sbb x letak kertas minyak..
      buttercream kalu ikut resepi atas x manis sgt tp kalu manis bule kurangka gula aising ya..n..

      Delete
  10. nozzle utk deco kek tu no brape ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. nozel bintang sis..nozel i xde nombor..

      Delete
  11. Salam JC....

    Oven saya kecik jer...so kalau nak buat kek rainbow nie kna bakar byk x ler...6 kaler so 6 kali bakar so xpe ker adunan kek yg belum dibakar 2 dibiarkan cam 2...or kna masukkan dlm peti sambil tunggu kek masak...sori byk tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis damia..
      bule sis, dulu pun oven i kecil n i bakar satu2..

      Delete
  12. lagi 1...1 cawan butter 2 agak2 berapa gram ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk sukatan gram sis klik cni yaa..
      http://juicycafe.blogspot.com/2012/06/rainbow-cake.html

      Delete
  13. kalo ikutkan sue x gemar sangat rainbow nie tp memngdang ada yg kata sedap wat ajer la hehehhe apa pun u are the best jue..resep u selalu i ikutr hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kan sue..mgkn sbb dh biasa mkn kek kan..

      Delete
  14. salam tuan tanah..nak tanya..kek ni manis tak..means bukan buttercreamnya..tp kek tu sendiri..
    sy penah try guna resepi mana ntah..tp dapat komen "sila kurangkan gula"..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis shida..
      kalu ikut resepi asal mmg manis..tp resepi di atas i dh kurangkn..

      Delete
  15. dapppnyaaa..sayang pula nak makan..nk try la buat nanti2..
    skrg ni baru berjinak2 nk buat kek..tp biase2 je...
    minta izin kak kopi resepi =)

    ReplyDelete
  16. Baru nak bljr buat kek ni. Tanye sikit kak.. Krim well tu ape? Ade nama lain dia x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. krimwell bule didapati di kedai bahan bakery..seperti butter tetapi warna putih ya sis..nama lain ade tp i dh lupe huhu..krimlite ke apa ya..maaf sis mmg lupa..

      Delete
  17. salam sis..
    butterkrim tu guna utk lapiskan kek & sapu kat luar kek pun bolehkn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      betul sis, guna utk keseluruhannya..

      Delete
  18. sy dah cube resepi ni...its much better dr resepi yg sy p belajar...bile dipotong, cantik je kek tu (x pecah/x berderai sgt)...tqvm sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdlhh..sama2 kembali sis zita..

      Delete
  19. salam kak..nak tnye, y shortening tu vege shortening ke? hehe..serius x tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      ya benar sis..vege shortening..

      Delete
  20. sis.. kalau nak order dekat sis boleh cake ni? sy dr jb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bule sis ika, i di kulaijaya..bule call i kalu mahu ya, nombor ada di atas blog..

      Delete
  21. A�But in fact, the history of Legos toys dates back many more
    years. In 1947, together with his son Godtfred, Kristiansen obtained samples of interlocking plastic bricks produced by Kiddicraft.

    The LEGO Minotaurus comes with a rule booklet, instruction manual to build the board, one building LEGO
    dice, one building board, 12 LEGO micro figures and 224 LEGO
    pieces.

    My web-site; lego castle

    ReplyDelete
  22. Sis ,kalau bwk p kl dari kuantan +- 4jam/3jam lbih cair x kek ni..reply ok.urgent

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu guna frosting buttercream bule seharian diluar ya sis..

      Delete
  23. 6 warna lapisan jdnye 6 loyang kek lah ?

    ReplyDelete
  24. Sis.. sy nk tanya klo nk buat mggunakan loyang segi empat 10" kena doublekan sukatan atau bgaimana ya? ingt nk buat tuk birthday anak?

    ReplyDelete
  25. Salam...camner nak kalerkan buttercream/frosting tu yer...guna kaler star brand yg biasa tu leh ker?atau kena guna jenis yg lain.sebab setahu saya starbrad tu berasaskan air kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt..
      Starbrand pun bule guna..atau lebih bagus guna gel ya..

      Delete