Followers

Thursday, 14 April 2011

APAM DOT DOT

Bhn2..
3 bj telur - dr peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 gm susu segar
3 sdk baking pwdr
1 sdk ovallete
1 sdk esen vnla
Filling blueberry secukupnya - masukkn dlm piping bag
Pwarna pilihan

Cara2..
1. Masukkn sume bhn2 ke dlm mangkuk mixer n pukul dgn kelajuan maxima slama 8 mnt.
2. Bahagikn adunan kpd 3 bhgn, titiskn dgn pwrna mgikut citarasa n gaul rata.
3. Masukkn stiap wrna ke dlm piping bag.
4. Picitkn 1/3 adunan ke dlm mangkuk kertas yg telah dsusun dlm acuan lompang.
5. Picitkn blueberry filling scukupnya.
6. Picitkn lg adunan yg blainan wrna shingga ¾ penuh. Kemudian dotkn dgn wrna pilihan.
7. Kukus d dlm kukusan yg telah dpnskn slama 15 mnt dhn ape sdrhana.

                                                       apam dot dot..
                                     yg ni my doter buat tahun lepas heheehe..

16 comments:

  1. jue...
    camner nk wat filling duk kat tgh2? tq

    ReplyDelete
  2. sis qam..filling tu u beli yg dh siap jer sis senang kan..

    ReplyDelete
  3. salam,saya buat tapi jadi apam mekar...kenapa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis selera rantau..api u kuat sgt sis sbb tu apam jd mekar, apam dot2 api kecil aja ya sis..

      Delete
  4. assalam...mcm mne nak bagi bancuhan tu rata dlm acuan yea?sbb bila sy piping kn dlm acuan...bancuhan tu ikut bentuk yg sy pipingkan...sy nak kne cairkan lg ke eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      sis gunakan piping bag, muncung piping bag tu ditgh2 papercup sahaja..isi separuh cup, buh filing, baru pipekan lg sehingga hampir penuh..mucung dia dok tgh2 aje ya sis, x perlu pusing2..

      Delete
  5. As Salam sis,

    bancuhan 1 adunan saya x naik sekata semuanya, kalau dapat 50 ketul separuh jer naik cantik, yg lain mcm bantat jer kenapa ye sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      ooyeke..apam nih i x brapa pasti sgt masalahnya sis, tp alhmdlh i buat sume jadi, cumanya bila adunan dh siap kita x bule letak siap2 sume adunan dlm papercup sbb takut masuk angin n jd lobang2..itu aje yg i tau sis, u punya bantat mgkn masa pukul tu kurang kot sis??

      Delete
  6. sis nak tyalh,kenapa lepas masak inti jatuh bawah?ada x cara nak bg inti tu still d tengah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah gak jd mcm tu sis, tp i x pasti knp, jarang sgt buat apam nih sis..

      Delete
  7. cuba jjc tukar ssu tu kpd santan 1 cwn....xpown santan beli yg pekat tu 1/2 penuhkan dgn air 1 cawan...lg sedap...ramai kenalan yna yg ske dgn rase mcm tu...maaflah sebab memandai2 tukar resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis..ada jugak yg gunakan santan tp kalu untuk jualan pastikan santan tu dimasak dulu supaya apam tahan lama..

      Delete
  8. Macammana nak dot kan dia guna ape ye?

    ReplyDelete
  9. salam sis...nk ty la mcm mn nak wat inti tu spya x kt bawah mean nk inti tgah2...sy buat msti inti turun ke bawah la

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      biasanya mmg mcm tu la sis..filling jatuh ke bawah..i x berapa arif sgt bab apam nih..

      Delete