Followers

Thursday, 14 April 2011

APAM MEKAR



Bhn2..
2 bj telur A
225 gm gula castor - 1 cup
1 sdk ovallete
250 gram tepung superfine - 2 cup + 3 sdb penuh
1 sdk baking pwdr
150 ml air soda
3 pwrna pilihan


Cara..
1. Siapkn bekas yg d alaskn dgan cupcake case. Pnskn kukusan, biarkn wapnya kuar dgn byk.
2. Pukul telur dgn gula hingga betul2 kembang n pekat, wrna btukar krim ato kputihan.
3. Masukkn ovallete n pukul lg.
4. Ayak tepung dgn baking pwdr n tuang tepung bselang seli dgn air soda. Pukul hingga adunan mjadi kembang, pekat n
kental. Bila ambil sesudu adunan n tuang kembali, adunan ambil masa utk jatuh smula ke dlm bekas.
5. Bhgikn adunan kpd 3 bhgn n campurkn dgn pwrna kegemaran anda n kacau biar wrna skata.
6. Isikn dlm mangkuk kertas dgn adunan yg bselang seli hngga hmpr memenuhi mangkuk kertas. Buat smpi abs.
7. Biarkn adunan rehat dlm 15 mnt br la dmasukkn ke dlm pgukus, pastikn air pgukus mgelegak n wap kuar dgn byk.
8. Kukus adunan dlm 20 mnt, jgn bukak2 tudung periuknya.

4 comments:

  1. sedap ni lembut jerk kn????

    ReplyDelete
  2. sue..mmg lembuutttt jer suee..

    ReplyDelete
  3. salam kak, periuk kukus kena balut ngan kain ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..btol tu mas tart..supaya air kukusan x menitis di atas apam..air kukusan jgn byk sgt yaa..nti berat utk apam tu mekar..

      Delete