Followers

Saturday, 10 May 2014

VICTORIA SANDWICH CAKE

Assalamualaikum..
Hari ini sangat lapang dan menyenangkan. Awin pun ada..jadi i ambil kesempatan untuk membuat satu jenis kek baru yang tak pernah i buat sebelum ini. Sebenarnya Awin yang suruh buat kek nih..nak rasa katanya.

Kek ini juga salah satu kek yang sering ditanya oleh pelanggan dan mulai hari ini dah boleh ambil tempahan untuk kek ini ya.

Bagi yang nak cuba buat pun boleh. Kek yang sangat mudah dan senang. Bahan-bahan yang digunakan juga tidak rumit.






Bahan-bahan kek..
250 gm mentega
200 gm gula kastor
4 biji telur A
1 sdk perasa vanilla
250 gm tepung superfine*
1/2 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak
1 sdb susu segar

Bahan-bahan filling..
300 gm jem strawberry - gaul agar tidak berketul
150 gm freshcream - pukul sehingga kental
1 sdb snow sugar
10 biji strawberry segar - hiasan

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula sehingga berkrim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji bersama perasa vanilla dan pukul lagi sehingga gebu.
3. Tambahkan sedikit demi sedikit adunan tepung, gaul dengan rata.
4. Tambahkan susu dan gaul rata lagi.
5. Sediakan 2 loyang bersaiz 7 atau 8 inci. Oles sedikit mentega, lapik kertas minyak dan oles mentega lagi.
6. Tuang adunan sebanyak +- 470 gram untuk 1 loyang, ratakan dan buat lekuk ditengah tengah adunan. Ini supaya kek tidak naik membukit di tengah tengah ketika proses pembakaran.
7. bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 30-35 minit.


8. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.


9. Letak sebiji kek atas papan kek, sapu jem strawberry rata keseluruhan kek.
10. Masukkan freshcream yang telah dipukul kental dalam piping bag dan paip kan mengikut kreativiti anda.


11. Tindihkan sekeping lagi kek diatas freshcream dan ayakkan snow sugar pada keseluruhan kek dan susun strawberry segar diatasnya.
12. Sejukkan sebentar dan hidangkan.



21 comments:

  1. Sedap nmpknya in shaa Allah ckp bhn2 nk try bt , trmksh atas perkongsian resepi ...

    ReplyDelete
  2. Hello there,

    Your blog caught our team's attention and would like to add your blog to the Top Food Blog list in www.mytaste.com/ . Your blog is impressively BEAUTIFUL and it deserves to be included on the Top list!! Great recipes!! We will feature your blog and we will make a lot of shout out about your recipes on our fan pages so that people and our 3million users worldwide will be able to check it on our site.

    MyTaste is a social platform for foodies and blogs/sites owners like you and it helps to reach more people, get more visibility on the web and share/save recipes. Some of the top food blogs receive at least 30,000 visits from us on a weekly basis.
    Here where you can add your blog to the top list http://www.mytaste.com/add-your-food-blog

    EXPOSE YOUR BLOG!!!The World deserves to know how great a cook you are.

    Kind regards
    -Ricky
    info@mytaste.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ricky..
      It is indeed my pleasure for my blog to be included in your blog. I am glad that you love it and i excited about it. I hope more people in this world would like to gain from it.

      I will add my blog as soon as possible.

      Thank you.

      Juicy Cafe & Cakes

      Delete
  3. Salam.. Terima kasih... Dah buat malam tadi.. Mmg sedap... Bawak pergi ofis suami pun sume kata sedap ;)

    ReplyDelete
  4. salam.. nampak sedap sgt.. geram nyaaaa.. nak cuba jugak laaa sampai jadi.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis azie..
      Insyaallah sedap..cuba ya..

      Delete
  5. salam. nk tnya 1 sdb susu segar tu, "sdb" tu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..
      1 sdb bersamaan 1 sudu besar ya..

      Delete
  6. salam sis,

    nak tya:
    Brp besar lekuk yg perlu dibuat di tengah? adakah adunan akan kembali ke mengisi lekuk itu?
    bakar satu persatu or serentak?
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..
      Lekuk itu sekadar sedikit sahaja ya sis..adunan hanya akan jd rata..1 adunan bahagikan kpd 2 bahagian n bakar dalam 2 loyang ya..

      Delete
  7. Salam sis,
    Saya punya satu loyang saja...boleh kah bakar satu persatu?atau buat semua dalam satu Loyang dan potong dua kek?
    Tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt..
      Lebih bagus bakar satu2 ya..

      Delete
  8. Sedapnya,pandai akak buat..saya nk cuba la nanti:)

    ReplyDelete
  9. Salam sis, kek ni x perlu letak golden syrup ke? Tq

    ReplyDelete