Followers

Friday, 2 March 2012

STEAM BUTTERCREAM

As-salam semuaaa..
Dah lewat malam dah nihhh..tapi i nak jugakk updated entery nih..bukan ape entry nih i dah janji i nak share dengan semua sahabat2 dan kepada mereka2 yang teringin nak cuba buat..lagipun ramai sahabat2 yang x sabar nak cuba..alhamdulillah i dapat share secepatnya..kalau tidak alamatnya kena tunggu la cuti sekolah..baru ade tukang amek gambar..kebetulan tadi my sis datang..dia pun nak belajar jugak so dia la yang amek gambar2 nih..tapi i tidak la pandai sangat..i pun belajar jugak..kepada yang teringin nak cuba..silakan yaa..ikut betol2 yaa..dan kena banyak sabar..tidak di nafikan memang ada lenguh tangan sikit la masa nak mengacau adunan nih..jom tengok..


cun jugak warna nih kan hehehhe..


kena perbaiki lagiii lebihhhh..kepada yang ingin cuba..bule cuba..tiada paksaan..tepuk dada tanya selera..

Bahan2..
500 gm krimwell
250 gm shortening
50 gm butter
250 gm gula aising - ayakkan

Cara2nya..
1. Satukan semua bahan2 dalam mixer, pukul selama 7 minit atau sehingga sebati.
2. Pastikan semua bahan2 sama rata.
3. Boleh di tambah pewarna atau perasa.



1. letak kek atas redai, lapik talam di bawah redai, sapu nipis buttercream tadi pada kek..macam nih laa..nipis2 sudah yaa..nih pun tebal nih..pastu kat tepi2 bucu kek tu tekan2kan sikit, bior nanti senang buttercream tu nak turun..nih chocolate moist kek..resepi klik SINIII yaaa..


2. panaskan 2 cawan air dalam kuali sehingga mendidih..air biar cket aja yaa x payah banyak2..


3. air dah didihh, apinyaa keciiiikkkkkkann tauuu!!! api palinggggg kecikkkk..


4. tuang buttercream yang di pukul tadi dalam besen, jangan lak guna besen yang korang selalu rendam2 kain tu, kang xtau la jadi hape hehehhe..dan jangan guna bekas stainless steel..pastu guna spatula yang besar..ini lebih senang berbanding spatula kecil..letak besen dalam kuali, gaul buttercream dalam 1-2 minit atau sehingga buttercream nampak macam nak cair di hujung besen..buttercream nih mesti sentiasa kacau tauu..masa dah buat nih, jangan lak kalu tepon berbunyi korang angkat lak..kang x jadi hape kang..lantakkan aje tepon tu yaa..yang ade anak kecik, biorkan anak tido baru buat tau, kalu anak x nak tido suh orang rumah jaga..x pun korang buat la pagi2 subuh2 hehehhe..


5. pastu angkat besen keluar dari kuali, gaul lagi tanpa henti dalam lebih kurang 1-2 minit jugak sehingga buttercream yang nampak hampir cair tadi jadi likat semula, bawah besen tu lapikkan kain yaa, supaya nanti bile dah siap selesai stim dan nak tuang pada kek, lebihan air yang ade kat bawah besen tu tidak leeerr terkena pada kek..kemudian letakkan besen buttercream dalam kuali semula dan ikuti langkah2 seperti nombor 4 dan nombor 5..ulangi banyak kali..banyak kali tu, naik turun naik turun kuali, lebih kurang dalam 15-20 minit jugak laa..sampai adunan jadi macam gambar bawah..memang berpoloh2 dennn di buatnyaa..


6. ulangi banyak kali sehingga laa buttercream tu jadi macam nih tau, kalu x jadik macam nih..korang buat sampai jadi jugak..iaitu bile kita angkat spatula, buttercream jadi laju menurun, tidak cair dan tidak pekat..yang sedang sedangg sajaaaa hehehe..


7. dah siap kacau tadi..cepat2 tuang semua buttercream atas kek yang dah siap sedia di sebelah kuali..kemudian cepat2 hentak2kan talam supaya buttercream turun ke seluruh bahagian kek..jangan pulak korang hentak2 sampai talam tu pecah pulak yaa hahhahah..


8. bile dah di hentak2kan tadi, buttercream akan jadi licin macam nih..jangan sentuh tauuu..pastu angkat redai dan letak atas talam yang lain, kemudian biarkan kering dalam 1 jam..nak letak depan kipas bule..ikut suka..asalkan biarkan kering cket sebelum nak deco..pastu buttercream yang lebih2 tadi tu bule di simpan dalam fridge dan bule di gunakan semula, cuma buat cara2 nombor 4 dan 5 semula..kalu rase nak buang..gasak korang laa..hehehehe..


9. bule alihkan kek menggunakan penyodok nih yaa..jangan saspen2..redahhh ajeee..i lebih suke guna kaedah nih daripada nak lap2 papan kek tuh..banyak kejeee..eeeeee memang x sukaaa..


10. terus alihkan atas papan kek nih..haaaa kan senanggg..pastu deco la nak deco ape pun yaaa..kalu ade cacat2 tu jangan risau..nanti pandai2 laa korang cover line yaa hehehhe..

Bahan2 buttercream bunga..
300 gm shortening
350 gm gula aising - ayakkan

Cara2nya..
1. Satukan shortening dan gula aising dalam mangkuk, gaul dengan menggunakan senduk kayu sahaja.
2. Jangan gaul lama2, cukup setakat adunan sebati, kalu gaul lama2 nanti adunan jadi lembik.
3. Bule tambahkan pewarna atau perasa jika suka.


i guna kon untuk buat bunga..


siapp ade embunnn uuu heheheh..embun embun tu i guna piping jelly ajaa..

173 comments:

  1. kak cantik lah warna merah bunga tu ,guna perwarna apa ?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis suhaila..akak guna cherry red..pewarna dr seberang..

      Delete
  2. salam juicy , tq... suka sgt2 dapat elmu baru ...muaahhhhh luv u ...semoga kayadan berjaya dunia akhirat .amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis najibah..
      sama2 ya sis..kite kongsikan bersama..aminnn atas doanya..

      Delete
  3. salam kak ju... suka suka suka... bilalah mood nk mai utk buat mcm ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sis saidah..u suke kat i ke ekkekekke..pasni bule la buattt..

      Delete
  4. Assallamualaikum sis...
    Tq yer sis Sukanya dpt ilmu baru. Sgt menghargainya.. Best arr kawan dgn sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis nadz..
      alhamdulillahh..same2 kite manfaatkan ilmu yg ade ya sis..

      Delete
  5. hai sayang u memang best frend x sia2 tunggu hehehehhe love u darling...pas nie leh i try pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eyda..ehem ehem..sabar itu separuhh imannnn hehehhe..cuba la yaa..

      Delete
  6. wah..sangat senang dan mudah nak faham..tq kak share cara ban buat buttercream...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis zaza..
      alhmdlhhh n sama2 ya sis..

      Delete
  7. salam kak...terima kasih byk2 kerana tunjuk kaedah nak buat Steam buttercream nih.....paham dh la sikit..tp nak buat tuhh..kena pikir 2.3 kali gak..sbb masih terkial2 lagi...semoga allah saja yg dpt membalas jasa baik akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt chikadakbiru..adooiii takut akak nk taip nama tu hehehhe..sama2 kasih ya ygg, cuba faham btol2 ya br buat..aminn atas doanyaa..

      Delete
  8. loooh kakaks.. ku penah buat skali sbc ni waduuhh.. menguji seluruh jiwa dan raga.. resultnyer..tadaaaaa... tak jadi..wakakaka.. terlebih dok atas dapo so tercair.. dapo tu la silap, bukan aii okey..hehehe.. kna stim byk kali eh? ell aritu stim skali jer tu pasal hancosss kot..emm, nt mau testing jugak lagi.. tak puas hati slagi tak try bc yg sgt muluuusss nih.. tq akak laling.. kalau jadi nt aii roger.. bc bunga tu kan kalau campo krimwell sket blh jugakkan? klu shortening saja rasa cam melekat lak kat lelangit gue nih..hoho.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehe sabar ya sis ell..jgn putus asa..cuba lg..yg bc tu kalu campur dgn krimwell bule tp krimwell tu berminyak, dia xkn jadi firm mcm nih..rasenya mmg kurang enak tp bile buat bunge..bunge nampak tegak..

      Delete
  9. semoge allah merahmati mu wahai adikku, sentiase berkongsi ilmu dengan kami semue...nnti kkzu cobe ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur alhamdulillah sis zue..n aminnn atas doa2mu..cuba tau sis pastu anta kat i hehehhe..

      Delete
  10. alhmdulillah...pencarianku berakhir kak jue....mmuahhhh...nk tau 2 hari dok tnya cni cna x jugak dpt...alhmdullilahh kak jue ade gak rezeki hari ni....semoga Allah permudahkn urusan kak jue d murhkn rezki berkongsi ilmu pd kami semua...nnt liza cobe yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukurrrrr sis aizacakes..jom kite same2 share ya..amin amin amin atas doa2nya..

      Delete
  11. tqnur sharing... semoga dimurahkan rezeki...

    ReplyDelete
  12. AS SALAM JC,

    SHORTENING + ICING SUGAR TAK PERLU PUKUL YE..UTK BUAT ROS TU? JUST KACAU2 AJE YE...MUDAH SUNGGUH...MKLANG FAIL BUAT ROS TP TAKPE, NANTI MKLANG TRY IKUT RSP JC LAK. APA2PUN MACIH BYK SHARE ILMU...MOGA MURAH REZEKI U JC.
    oopss LUPA NAK TANYA, CAMNER NAK DPT KALER SHOCKING PINK LAK YE?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt maklang azie..
      btol tu maklang..xyah guna mixer jus gaul guna senduk aje ya..itupun jgn lame2 nti lembik pulak..kaler tu cuba guna pewarna jenama chefmaster atau wilton ya..i guna pewarna tu..
      same2 ya maklang atas doanya aminnn..

      Delete
  13. salam kenal JC..ilmu yg sangat berguna,sgt suka..insaalah nak mencuba jugak..tp x tau la bila..he hee..sy doakan JC sentiasa dimurahkan rezeki..sbb x lokek ilmu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak ya sis zila4ever..nti bule la cuba ya n aminn atas doanya..

      Delete
  14. Assalam JC,

    Terima kasih banyak2 ler share cara buat steam buttercream ni.. punyer ler selama ni akak membayangkan dgn kek2 tu sekali kena steam ..kehkehkeh... rupa2 gini caranya..(nak g kelas mahal bebenor..:() insyaallah nak cuba buat gak..TQ.TQ.. Semoga JC sentiasa dimurahkan rezeki..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      same2 kasih yaa..tm ksh atas doanyaa aminn sis..

      Delete
  15. TQ sis for sharing..blh cuba nih...semoga JC diberkati sbb kongsi ilmu ni...mintak halal ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur most wlcm sis tulip..halal semuanya yaa..aminn..

      Delete
  16. SALAM JC,

    MENARIK SEMUA RESEPI KEK2 DALAM Blog ANDA..AMAT TERTARIK222222...YUMMY222...NAK CUBA LA...PINJAM RESEPI YEA THANKS

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      silakn cuba mane2 yg berkenan yaa..sama2..

      Delete
  17. Memang menarik dan tertarik. Mohon share resipinya. Assalamualaikum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis junie..silakan ya..

      Delete
  18. Assalamualaikum...

    Terima kasih sudi berkongsi... tapi tak pandai la nak bentukkan bunga tu... tak jadi cantik cam tuuuuuuu... jelessssssssssnya...

    camne gak nak buat supaya bunga tu jadi cantik dan terletak cenggituuuuu...??

    Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan diberkati Allah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis faradilla..
      sama2 ya sis, sis ikut aja step2 tu, atau dlm FB ada video untuk buat bunga ya sis..
      terima kasih atas doanya ya sis..aminn..

      Delete
  19. askum akak saya selalu mengikut perkembangan akak semua resepi akak tip top semua tapi saya nak tnya napa akak guna besan tak cair ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis suraya..
      mmg kena guna besen atau bekas plastik..supaya buttercream tu tidak cepat cair berbanding dgn bekas stainless steel..

      Delete
  20. Salam kak, semalam cikwan try buat macam ni..tapi last2 tak jadi sebab mayb lama sangat kacau atas air tu..dia cair dan kuar minyak..akak guna butter jenis apa ye?shortening plak betul ke yang vegie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis dapurcikwan..
      kalu cair dan puar minyak maknanya buttercream tu lama sgt atas api..i guna buttercup n btol vege shortening..

      Delete
  21. assalam..
    akak lompat dari dapur ita masam manis.. thanks ye berkongsi ilmu... akak follow tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis madihah..sat g i lompat umah u lak ya sis heheh..sama2 ya sis..

      Delete
  22. senang je resepi bunga rose, patut le selama ni buat bunga x nk stay lama sbb lembik. TQ JC for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang sis mamalinda..sama2 yaa..

      Delete
  23. makasih banyak2 kak sbb sudi berkongsi ilmu...
    Semoga akak sekeluarga sentiasa diberkati ALLAH TAALA. Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kembali ya sis..aminn atas doanya..

      Delete
  24. Salam..nak bertanya kit bleh x? Camne yer kita nak letak stand kek kalau kita nak wat kek 2 tingkat...main pacak kat atas kek jer ker pastu letak lapisan kedua ek...maaf yer kuar dari topik perbualan.....mohon tunjuk ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis damia..
      kalu utk kek steam buttercream gunakan tanamkan straw besar dlm kek utk menampung kek yg atas..ada ukurannya, insyaalah kalu i ade buat kek tingkat i tunjukkan yaa..

      Delete
  25. Cantiknya kak...saya teringin sebenarnya nak belajar begini sebab smooth sangat...krim dia x tebal ek..cm fondant tengoknya...nyum2.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih sis..cuba la buat, krim dia tdk tebal n tdk nipis, skali pandang mcm fondant kan sis..

      Delete
  26. huiii ader embun tau.... hui macam dok kebun munga jer tau.... santik sgt kek akk nie... aniey dah sure2 kalah... hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyaa anieyy..embun pagi la katakan hehhehe..

      Delete
  27. ~Sgt2 cun.... bile le nak pandai buat bunge2 nih... tq akk atas resepi n tunjuk ajar.. memang mabelessss la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 ya sis..cuba la buat munge tu..

      Delete
  28. Salam JC...nak bertanya...heheheh...kek steam buttercream ni mudah cair tak kalau x letak dalam peti ais...sebab baru nie saya ada buat...memang menjadi...heheh...tapi tang hiasan saya deco guna icing yang steam 2 jgk ler sebab banyak sgt lebihnya...bila sudah deco bagai...cam x tahan lama ler...nampak cam nak cair plak....naper yer...minta tunjuk ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sis damia..
      sbc nih mmg tahan diluar, kalu bwk g jalan jauh pun tahan..tp jgn le buh bwh matahari pulak ye hehhehe..

      Delete
  29. nak jek blajor buat sumer niih ngan u tpi apakan daya jauh le sgt... blajor dgn org tk kedekut ilmu niih sure msti pandai terus..tk le perlu blajor 2 3 kali bru pndai...pndah kl jek la sis...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehhe sis..u mesti bule buat punyaa..u cuba la duluu..ramai dh cuba alhmdlh jadikk..

      Delete
  30. terharu sis bg resepi. nk wat sndiri je nnti. nk attend class beratus skarang...hehehe..tq akak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la ya sis fara..sama2 kembali..

      Delete
  31. thnks ye jc.. selalu wat bunga 2 asyik lembik aje.. dah mls dah nk buat... kali ni nk try lg la. harap2 jadiii..

    ReplyDelete
  32. Salam..

    Sis, timekasih sharing ilmu..

    Nak tanya creamwell, sis guna brand ape ye?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      sama2 kembali ya, krimwell i guna yg repacjing balik la sis, xtau jenama ape..

      Delete
  33. salam perkenalan... izinkan sy kutip ilmu ni yer... mudahan tgnku yg keras jd lembut cam tuan py blog ni...ngee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan kembali ya sis..silakan lembut2kan jari jemari anda ya hehe..

      Delete
  34. assalam..nak tanya nozzle untuk bunga rose tu gn size bape..
    cantik sangat hasl seninya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..kebanyakkan nozel i xde nombor sis..atau kalu x silap sis bule guna nozel nombor 104 ya..

      Delete
  35. tqq kak....nanti besday anak saya 25hb ni nak try wat bunge rose style akak

    ReplyDelete
  36. Kalau dekat dah lama gi berguru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu jauh pun masih bule berguru sis hehe..

      Delete
  37. salam JC. saya ambil resepi ye. terima kasih. cuma nak tanya. krimwell & krimlite sama tak? sebab dekat kedai bakery sini takde. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      krimwell/krimlite sama sis..bule cuba ya..

      Delete
    2. ok. terima kasih sis. esok boleh la pegi beli krimlite dgn senang hati =D

      Delete
  38. Salam Kak..terima kasih atas resepinya.. tumpang tanya kak..mcmn ya nk letak bunga kat hjg dan tepi dinding kek? Minta tlg akak buat demo...kt br berjinak2 nak deco kek gn bunga..t.kasih..

    ReplyDelete
  39. Salam Kak..terima kasih atas resepinya.. tumpang tanya kak..mcmn ya nk letak bunga kat hjg dan tepi dinding kek? Minta tlg akak buat demo...kt br berjinak2 nak deco kek gn bunga..t.kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..kek yg ditepi2 tu pun cuma tekan aja, cumanya kalu kon panjang sgt bule kerat cket ya..

      Delete
  40. As Salam sis, nak tanya steam bc ni kalau oh butter boleh ke? Ke nanti cepat sangat cair nyer. Atau memang kene campur shortening juga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      Steam bc nih bule gunakan apa2 saja jenis buttercream kecuali yg ada putih telur ya..

      Delete
  41. Salam kak nak tanya..cream utk bunga tu kalau kita mkn terasa bepasir x gulanye?maksud sy bila kunyah cream tu rasa mcm kita kunyah gula..harap2 akk faham lerr maksud sy..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      buttercream utk bunga itu mmg ada kasar cket n ada rasa sedikit berpasir..rasa mmg x berapa nk sedap..tapi tekstur utk buat bunga resepi ini adalah yg terbaik..lgsg tdk lembik..

      Delete
    2. Terima kasih byk2 utk info ni ye kak

      Delete
  42. cake yang dah siap perlu ke simpan dalam peti ais or boleh simpan suhu bilik je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm peti bule..di suhu bilik juga bule ya..

      Delete
  43. Salam sis...dah try resepi ni tp pecah minyak juga.... Huwaaaa dah dua kali buat.... Agaknya sebab x mintak izin kot hehehe....izinkan sya yer sis guna resepi yg ada...wlaupun x jadi tp org ckp cantik juga hehehehe....thanks again....insyaallah pasni try letak kejb je atas api....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu pecah minyak bermakna atas api lama sgt..cuba lg ya..

      Delete
  44. Nak tanya camne nk buat jeli tu?
    Thanks aida

    ReplyDelete
    Replies
    1. jelly tu beli dh siap aja di kedai bakery..

      Delete
  45. Wanda Caprycornz18 March 2013 at 17:30

    Assalamualaikum JC...tq sbb share teknik buttercream yg sgt2 details ni..hanya Allah yg dpt mmbls kbaikan sis ek...Wanda likeeeee...ngee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis wanda..
      sama2 kembali, amin atas doanya tq..

      Delete
  46. Wanda Caprycornz18 March 2013 at 17:32

    Assalamualaikum JC...tq sbb share teknik buttercream yg sgt2 details ni..hanya Allah yg dpt mmbls kbaikan sis ek...Wanda likeeeee...ngee~

    ReplyDelete
  47. salam...tq luv u la...mudahan2 hanya Allah yg membalasnya......

    ReplyDelete
  48. Salam..nak tanya ..kalau cream ni letak kat luar ..contoh majlis ptg kek bawah khemah kenduri kahwin..dia tahan lama mana..takut nanti belum sempat pengantin potong cream dah habis cair

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      utk kek berkrim jenis ini mmg tahan di bawah khemah, tp jgn pula sis letak bawah matahari ya hihi..

      Delete
  49. Salam..nak tanya ..kalau cream ni letak kat luar ..contoh majlis ptg kek bawah khemah kenduri kahwin..dia tahan lama mana..takut nanti belum sempat pengantin potong cream dah habis cair

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum..Alhamdullah ada pun resipi steam ni..Thanks sudi share resipi dan penerangan yang terperinci di sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..silakan mencuba ya sis..sama2..

      Delete
  51. Assalammualaikum.sy nak tanya blh x resepi icing hanya guna krimwell n gula icing utk buat steam buttercream?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule..yg x bule jika ade kandungan telur putih ya..

      Delete
  52. Salam Sis....terima kasih atas perkongsian ilmu yang bermanfaat ni....saya nak cuba buat insya Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis, sama2 ya, cuba la..

      Delete
  53. Salam Sis....terima kasih atas perkongsian ilmu yang bermanfaat ni....saya nak cuba buat insya Allah...

    ReplyDelete
  54. terima kasih kak sebab dah selamatkan saya dr g masuk kelas yg beratus2 tu..semoga Allah murahkan rezeki akak.aminnnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 sis..xpe..kalu nk masuk kelas pun x salah juga kan..kalu dh cuba n menjadi pun bagus juga kan..
      aminn atas doanya ya..sama2 kita..

      Delete
  55. Salam..thanks sis...ay pn dah start follow blog akk...Sy ni wat home made jgk..cuma hiasan x berapa pandai..hihi..so ilmu yg akk kongsi sangat berguna...thanks akk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      terima kasih sudi follow ya..

      Delete
  56. Salam sis,sya brinat sgt2 nk bt sbc xp sya xberapa fhm sgt,kna msak smua bhan ka sis,blh bg no tel ka sis or fb

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..cuba study pelan2 ya sis..

      Delete
    2. Sis npa sya bt xj lor :( time sya no 4 py step pn dia dh melt,sya bt masuk kluar dr kuali smpai 15 mnit smua jd cair... : sya nk ty apa fungsi butter.kalo xltak butter blh x sis?

      Delete
    3. ada kesilapan yg u buat, nombor 4 kena dlm kuali 1 hingga 2 minit saja, kemudian kena keluarkan dr kuali dan gaul lagi 1 hingga 2 minit, kemudian baru masuk semula atas kuali 1 hingga 2 minit sahaja, baca betul2 sblm nk buat ya..

      Delete
  57. Kalbahgian tepi kek xkmas guna spatula n air panas ka bg kemas sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. steam buttercream tdk perlu kemasan menggunakan spatula, dah tuang terus dah siap cantik..

      Delete
  58. Tqvm sis bg resipi lpa nk ckap tq nnt sya bt xmnjd lak sis,hihihi

    ReplyDelete
  59. Sis smua bhan kna pkul smpai kembang.pas 2 gna double boil.ulang lgi.smpai pekat ka sistuang ats kek kna biar brapa lama,.tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk buttercream mmg kena pukul sehingga kembang dahulu baru bule buat steam buttercream..selepas tuang atas kek biarkan dlm 1 jam..

      Delete
  60. Kak, boelh beritahu nozzle no berapa kak guna ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk roses tu akak guna nozel 104 kalu x silap..

      Delete
  61. Sorry Warna apa yah memang cantik ?

    ReplyDelete
  62. Salam kenalan sis..menariknye..licin jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga ya sis ahliasaleh..

      Delete
  63. as salam sis...
    icing tu kras or cair sis? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      cream tu lembut tp kalu sentuh hilang licinnya..

      Delete
  64. As salam sis kl expose kat meja pengantin cair x nt kek guna steam bc ni? Thanks fr sharing :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      ok bule ya sis, xde masalah, sbc nih mmg tahan panas wpun dibwh khemah pengantin..

      Delete
  65. Assalam...bertuahnya sy ari ni..akhirnya dpt jgak bljar resepi ni..tq for sharing..nak minta izin guna resepi ni...harap diikhlaskn...n hrp2 jadi lah jugek ye...

    ReplyDelete
  66. saya nie duk kat timur tengah, takde lah jumpa krimwell boleh tak kita gunakan butter dan shortening tak, bagaimana pulak dengan ratio shortening dan butter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buttercream bule digunakan apa sahaja jenis resepi kecuali yg mempunyai telur ya..

      Delete
  67. terima kasih resepi nya,,,

    ReplyDelete
  68. Thanks yg tak terhingga sis..sy gunakan ilmu yg sis bagi yer..Salam perkenalan sis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kembali sis..salam kenal juga ya..

      Delete
  69. salam akak.. nak tya, biskut kon tu ade jual kat kedai kek ke? kalau xguna kon tu, jadi x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..
      betul..cone tu ade dijual di kedai bahan bakery ya..kalu xde cone pun bule guna paku tapak rose..bule juga beli di kedai bakery juga..

      Delete
  70. assalam sis....mtk izin amek resepi ye sis... cume nak tanya, kek apa yg sesuai utk buat deco Sbc ni ya...TIA sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt tia..
      apa2 kek pun bule ya..

      Delete
  71. Salam sis... nak tanya ni.. bole tak buat cream tak guna creamwell.. ??? :) bole tak guna icing n butter jak buat?? Tahan lama tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..
      Apa2 buttercream bole guna kecuali yg tdk mengandungi telur ya..

      Delete
  72. Salam sis..
    Utk hiasan yg bahagian bawah,guna resipi sama dengan resipi rose ke?
    Utk resipi kek plak klu xletak nescafe dn coklat emulco boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..
      Utk hiasan bwh bule guna buttercream yg belum lg steam ya..

      Delete
  73. assalam.. steam buttercream yg lebih2 tu boleh simpan x? boleh bt hiasan atau boleh steam semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule simpan..nti kalu nk gunakan semula steam semula n bule juga dicampurkan dgn krim yg baru..

      Delete
  74. Terima kasih sudi share.detail sangat..moga dimurahkan rezeki...

    ReplyDelete
  75. Salam kak,,akak duduk mana yer? Akk ada buat baking class tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt azie..
      Akak di Johor, buat masa skrg akak dh x buat apa2 class ya..

      Delete
  76. ader teknik Steam Buttercream rupa nyer..
    patut lah tertanyer.. camner lah dowang lah sapu cream smpai smooth camtue..

    tengz coz share resepi..
    mintak recepi ckit yer kak..
    nak try..

    ReplyDelete
  77. Salam Kak..
    Subhanallah.. sangat mengkagumi hasil kerja akak.. menjadi kan akk sebagai mentor saya untuk saya belajar lebih jauh dalam bidang ni. Dapat membantu saya & anak3.. mohon share resepi2 akak.. tutor..cara2.. akan saya kongsikan dengan semua orang.. demi berkat ilmu yang akak kongsi kan,, semoga Allah memberkati akak..
    jazakallah hukahiran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt Nur Liyanna..
      Sama2 kembali ya dan sama2 kita manfaatkan ilmu yg Allah beri..

      Delete
  78. menarik.. akak dapat ilmu baru pasal resepi bunga tu..biasanya.. akak guna adunan yang sama je untuk buat bunga. Thanks ya.
    Come n joint blog akak ya http://ruzitakitchen.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kembali ya kak..i ziarah n follow ya..

      Delete
  79. as salam, sis...
    lebihan steam buttercream tu kalau guna utk buat bunga, bunga tu akan jadi lembik tak?
    TIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt..
      lebihan x boleh buat bunga ya sis..

      Delete
  80. Sis ilmu y sgt berguna Pastu sy siap bc semua komen sis.... Semuanyee menjawab soalan kt pale sy... Tq sis.. Smge rezeki sis xputus and dlm rahmat Allah..Smge sy akan Jd Mcm sis jgk.. Xkedekut ilmu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur Alhamdulillah..sama2 kembali ya..

      Delete
  81. salam, sis.
    kalau utk perjalanan 2-3 jam, kek yg mcm ni boleh tahan ker dlm kreta?
    terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt Nur Misuari..
      SBC tahan diluar ya sis..

      Delete
  82. Salam sis...
    Sgt mengujakan...
    Mohon share yea resepi sis...

    ReplyDelete
  83. salam, sis.
    kek yg dh tuang sbc tu klau terkna jari & mcm ada cacat skit...
    kita boleh ker tuang sbc lgi skali? mcm buat double frosting la..
    TIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..
      SBC yg telah siap jika terkena jari mmg tak boleh buat apa2 lg..kalu buat double frosting krim akan nmpk tebal atau u bole buang sbc yg lama n buat yg baru..

      Delete