Followers

Thursday 14 April 2011

PIZZA

Bhn2 doh..
500 gm tepung protin tinggi
250 ml air suam
10 gm yis mauripan
1 sdb gula halus
1 sdk garam halus
4 sdb mentega
1 sdk bread softerner
1 sdk bread improver

Bhn2 topping..
1 1/2 cwn sos tomato prego
6 btg sosej - hiris bulat
6 keping hirisan daging
10 kuntum cendawan butang - hiris
1/2 biji red capsicum - ptg dadu
1/2 biji yellow capsicum - ptg dadu
1/2 biji green capsicum - ptg dadu
10 biji buah zaitun - hiris halus
Keju Mozarella secukupnya
1 sdk lada hitam - dkisar

Cara2nya..
UNTUK DOH
1. Bancuh yis dgn gula n 1/2 bhgn air suam, kacau rata n tunggu berbuih.
2. Smntara itu, gaul garam, bread improver/softerner dgn tepung hingga rata, lambakkn ats meja bersih n buat lubang dbhgn tgh tepung, tuang bancuhan yis n baki air suam sdkt2 sambil mggaul tepung hingga mjd doh.
3. Uli hingga lembut. Masukkn mentega n uli hingga doh licin n kenyal (kena uli lama sikit).
4. Bulat2kn doh n alih ke dlm bekas, tutup dgn kitchen towel yg bersih n biarkn 1 jam hingga naik skali ganda.
KAEDAH LAIN
1. Masukkn sume bhn2 utk doh ke dlm bread maker, pilih setting utk doh n tekan on, tunggu hingga siap.

UNTUK PIZZA
1. Pnskn oven pd suhu 200C, lenser dulang pizza dgn sdkt mentega.
2. Bg 2 doh, ambil satu bhgn, bulat2kn n canai, alih doh ke dlm dulang td n tekan spya rata n bulat.
3. Masukkn ke dlm oven n bakar kosong slama 5 mnt.
4. Kuarkn n sapu dgn sos tomato n tabur bhn2 inti mgikut citarasa sdiri n akhir skali tabur parutan keju mozarella n lada hitam.
5. Bkr kembali slama 25 mnt hingga keju cair n roti pizza klihatan kekuningan. Boleh dhdgkn.
pizza hot..
pizza hot..

4 comments: