Followers

Monday, 25 July 2011

SAMBAL TUMIS PETAI

Assalamualaikumm..ingatkan xnk masak arini, hubby pn ckp xyah masak..uuiiihh senang keje i hahhaha..tp kan td dh tgk gambar2 masakan trus jadi lapar gilerrr..haha padan muke i..so masak gak la, ni dh lepas makan, ank2 balik skolah pn dh selesai makan..jom tgk resepi ku yg simple aje..


Bhn2..
1 mangkuk ikan bilis - cuci bersih - goreng garing
1 paket petai - belah dua
1 bj bwg merah besar - potong bulat
1 sdk asam jawa
1 cwn air
Garam n gula secukupnya

Bhn2 kisar..
20 bj cili kering - potong - rendam air panas - toskan
1 bj bwg merah besar
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 inci belacan

Cara2nya..
1. Panasakn minyak, tumis bhn2 kisar shingga naik bau n biar cili masak sepenuhnya selama 15 mnt.
2. Masukkan asam jawa, air, garam n gula secukupnya n biar mdidih selama 15 mnt.
3. Masuk pula ikan bilis, bwg potong n petai n biar shingga sdkt kering. Perasakan lg, kalu ok bole dhdgkan.


No comments:

Post a Comment