Followers

Friday, 29 July 2011

RASBERRY LEMON MUFFIN


Assalamualaikumm n selamat petang sumee..ni kan lg brape ari jer nk puasa kan..mmg x sabar rasenya nk tunggu bulan ramadhan..so sebelum puasa ni i cuba buat muffin baru..semalam my sis datang umah, macam2 dia bagi kt i kan..antaranya buah rasberry..so i pun buat la muffin..buahnya pulak segar2 uu.., mmg sedap muffin nih, ade macem2 buah rasberry tu..tu yg syiok hehehhe..jom2 tgk resepi yg i amek kt intenet omputeh..


Bhn2..
1 biji lemon - sagat kulitnya
1/2 cwn gula castor
1 cwn buttermilk
1/3 cwn butter - cairkan n biar sejuk
1 biji telur A
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
2 cwn tepung gandum*
2 sdk baking powder*
1 sdk baking soda*
Secubit garam* - *satukan n ayak
1 1/2 cwn rasberry segar

segarkan rasberrynya..

Cara2nya..
1. Satukan kulit lemon n gula dlm pengisar n kisarkan shingga lumat.
2. Masukkn buttermilk, butter yg telah dcairkan, telur, esen vanilla n jus lemon, kemudian kisar lg shingga btol2 sebati, seperti gambar dbwh.


3. Tuang adunan yg dkisar td ke dalam adunan tepung yg telah dsatukan n d ayak td, gaul shingga sebati dgn menggunakan spatula.


4. Masukkn rasberry segar ke dlm adunan n gaul perlahan n rata.


5. Sudukan adunan dlm papercup yg sesuai n bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 180C selama 30 mnt, bole dhidangkan utk minum petang.

4 comments:

  1. as-salam shu
    cantiknya muffin tu shu..gebu2 lagi.. Mesti sedap dimakan ni kan...

    ReplyDelete
  2. sedapp nya, masa kat KL dulu tak nak pula buat jamu mata kak sue ...hehehehe!! sure seronok masa tu melayan jue...

    ReplyDelete
  3. ady..wslm bro..alhmdlhh bole tahan jugak, ada masam2 rasberry tu..

    ReplyDelete
  4. suenoor..kaksueee..alaa kaksue dulu mase dok kl sibuk dgn kedai, mana nk sempat buat mcm2 kan..

    ReplyDelete