Assalamualaikumm n selamat petang sumee..haaaaaaaaaaa hehehhehe..kan dh gelak..u all tau x..ni lerr pestimee i buat kek nih, kwn2 bole dkatakan sumeee dh berlumba2 buat kek nih, berpuluh2 kali buat..i x sampai2 pn seru nk mbuatnya..tpp...haa...kan dh tapi tapi dhh..tapii..arini i dh sampai seruuu uuuu..org lain dh berpuluh kali buat..i br skali ni ha buat, pestime mkn 3 minggu lepas kot, kwn "ieda hijau" buat kan n bagi kt i mkn, bile rase bole tahan sedapp..yg ni pn lg sedappp heheheh..yg ni xde study2 trus belasah aje buat ikut resepi, resepi lak dh byk sgt kt internet so i rembat mane yg sempat aje, sbb nya kalu lame sgt memilih kang trus x jd nk membuat..so yg i dpt bole tgk kt bwh yaa..ape komen kwn2?? ok la ya prenn..tq pd empunya resepi asal..
Bhn2 A..
2 sdb gula castor
Cara2nya..
1. Tabur n ratakan gula dlm loyang 8 inci.
2. Masak atas api yg kecil shingga gula cair n mjd perang, angkat n ketepikan. Biarkan btol2 sejuk.
Bhn2 B..
1/2 tin susu cair
50 gm gula castor
1/2 sdk esen vanilla
3 kuning telur
1 sdb tepung kastad
Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 B, gaul dgn perlahan2, JANGAN sampai berbuih.
2. Tapiskan adunan n tuang dlm loyang gula yg telah sejukkn td, ketepikan.
Bhn2 C..
140 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak
50 gm gula castor
3 kuning telur
135 air biasa
50 ml minyak masak
Bhn2 D..
6 putih telur
1 sdk cream og tartar
50 gm gula castor
Bhn2 lain..
1 sdk pewarna pink
1 sdk perasa strawberry
1 sdk pewarna hijau
1 sdk perasa pandan
Cara2 membuat kek karamel..
1. Satukan semua bhn2 C kecuali minyak, pukul shingga gebu.
2. Tuangkan minyak n pukul lg shingga kembang, letak tepi sbntr.
3. Pukul putih telur n cream of tartar dlm bekas besar shingga berbuih.
4. Masukkn gula n pukul lg shingga bertanduk.
5. Satukan bhn2 C dan bhn2 D, gaul dgn menggunakan spatula.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian n tuangkan pewarna n perasa pd setiap bahagian, sebagai contoh warna pink sama dgn perasa strawberry, warna hijau sama dgn perasa pandan, ikur selera msg2.
7. Ambil warna pink 1 senduk n tuang d tengah2 loyang, kemudian ambil warna hijau 1 senduk tuang pula d tengah2 iaitu d atas warna pink, buat bergilir2 warna n buat shingga abis.
8. Bakar secara "waterbath" (air panas) dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 170C selama 1 jam.
9. Setelah kek masak, biarkan oven terbuka sedikit n biarkan kek dlm oven selama 10 mnt.
10. Keluarkan kek dr oven, kikis dgn perlahan dtepi2 kek n terbalikkn kek d atas papan kek.
11. Sejukkn dlm peti ais, siap utk dmakan.
pertama kali buat menjadi cantik, ok sgt tu....
ReplyDeleterasa mcm nak buat lagi pulak tgk kek awak ni.
naimatul..iya sis..dulu mase kwn2 sume buat, i lgsg x teringin..tp smlm tetiba lak nk buat, mmg sedap tp i kurangkan sukatan gulanya sis..buat la sis heheh..
ReplyDeletenk tnya sket..bahan B tuh kan dimsukkn dlm loyang tnpa msk..bler msukkn adunaan cake niih tk ker adunan nih brcampur dgn adunan kastard?.
ReplyDeleteade kah kne tuang adunan cake tuuh secara cermat n berhati2 agar tidak brcampur..
tolong jelaskan dear..
rashidah..huuiihh panjang soklan nih..hehhe..soalan petama..btol bhn B dtapis n dmasukkn dlm loyang tanpa masak, itu betul..
ReplyDeletesoalan kedua..br sekejap nih i buat lg, n setakat dh 2 kali i buat insyaallah adunan tdk bercampur dgn adunan campuran kastad..tuang mcm biasa aje, 1 senduk warna A 1 senduk warna B..tidak la kena cermat, juz tuang mcm biasa aje..itu jawapan i ya sis..