Followers

Wednesday, 6 July 2011

ROTI COKLAT CHIPS



Assalamualaikumm skali lggg uuuu..pas dh sihat ajeee..mmg x bule nk dok diamm, paling kuat pn mesti nk buat cket2..so dlm badan lesu lemau, buat la jugak roti coklat nihh..resepi amek kt buku bwh ni, br beli smlm..tp i ade tmbh2 cket..heheheh x sah kalu x derhaka aek..jom kite tgk puan2..


Bhn2..
180 gm air sejuk
300 gm tepung protein tinggi*
6 gm susu tepung*
10 gm serbuk coklat* - satukan n ayak
5 gm pelembut roti
80 gm gula castor
1/2 sdk garam
30 gm telur
11 gm yis
1 sdk coklat emulco
15 gm butter
15 gm shortening
150 gm coklat chips
Sdkt bijan - hiasan


Cara2nya..
Kaedah tangan
1. Satukan bhn2 air, tepung, susu tepung, pelembut roti, serbuk coklat, gula, garam, telur, ragi n coklat emulco, gaul sbati shingga mjadi doh.
2. Masukkn butter n shortening n uli doh shingga lembut n kenyal.
3. Tutup n rehatkn slama 30 mnt.
4. Bahagikan doh kpd 50 gm setiap satu, masukkn sdkt coklat chips d dlmnya n bentukkn doh seperti bola n susun dlm loyang berukuran 8x8x4 inci yang telah bergris.
5. Biarkn doh naik skali ganda, kemudian sapukan dgn telur n taburkn bijan putih d atsnya.
6. Bakar selama 25 mnt pd suhu 180C.


Kaedah breadmaker (BM)
1. Masukkn sume bhn2 kecuali coklat chips mengikut urutan ke dlm loyang breadmaker.
2. Tekan setting "bread dough" n tunggu shingga selesai.
3. Keluarkan n tumbuk2 doh tersebut bg mengeluarkn angin.
4. Ikut cara2 kaedah tangan no. 4 sehingga no. 6. Siap n sejukkn ats redai.


dh siapppppppppppppppp..lembuutttt uuuu..

2 comments:

  1. FAZANA..KALU X SILAP X SAMPAI 1 BJ YAA..PECAHKAN N TIMBANG..

    ReplyDelete