Sudah seminggu kita didalam bulan Ramadhan, Alhamdulillah, segalanya atas izin dariNya..
Menu hari ini satu menu yang tak pernah i cuba, resepi dari majalah AROMA keluaran bulan Jun 2012..alaa muka depan AARON AZIZ tuuu hehe..tapi macam biasalah ada yang i tokok tambah hehe..jom tengok..
Bahan..
1/2 ekor ayam - potong kecil - cuci bersih - goreng separuh masak
50 gm kismis*
25 gm kacang gajus* - *goreng sebentar
100 gm buah kurma - buang bijinya - kisar bersama 100 ml air
1 sdb madu
Bahan2 A..
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Bahan2 B..
1 biji bawang merah besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* - *hiris halus
1 helai daun pandan - hiris tebal
Bahan2 C..
2 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
20 biji cili kering - rendam air panas - toskan
Bahan2 D..
1/2 sdb jintan putih*
1/2 sdb jintan manis* - *sangaikan dan kisar halus
1/4 sdk serbuk kulit kayu manis
Cara2nya..
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 A bersama bahan2 B sehingga naik bau.
2. Tuang bahan2 C, masak sehingga cili masak.
3. Masukkan bahan2 D, kacau lagi biar rata.
4. Masukkan pes buah kurma yang dikisar bersama air, biarkan campuran ini masak seketika. Tambahkan air jika pekat.
5. Masukkan ayam, renehkan dengan api kecil supaya adunan rempah meresap ke ayam.
6. Akhir sekali masukkan kismis dan kacang gajus yang digoreng tadi dan kacau sebentar.
7. Hidangkan setelah masak dan sudukan madu keatas masakan.
selalu keliru jintan putih dan jintan manis..
pecal juga untuk hidangan berbuka hari ini..
~Sodap EYH...hanta sini sket bole???
ReplyDeleteinsyaallah shodap cik as, jap ya nk anta hehe..
Deletesedap tu...terliur ita tgk. ita pun sama gak dulu slalu tertukar jintan manis dgn jintan putih. sekarang jer dh pndai sikit..hehehe
ReplyDeletealhamdulillah sedap la jugak sis ita hehe, bule la buat santapan kami sekeluarga..
Delete