Followers

Wednesday, 25 July 2012

MINI CHEESECAKE JARS

As-salam semua..
Salam Ramadhan untuk hari yang kelima, semoga kita dapat jalankan ibadah dengan hati yang tenang. Amin..






'Mini Cheesecake Jars', pertama kali mencuba resepi ini dan pertama kali juga dibuat dalam 'jar', resepi asal dari MARTHA STEWART, cuma i ada buat tambahan pada 'cream cheese', 8 oz bersamaan dengan 225 gram tapi kebanyakkan sahabat-sahabat pasti membeli cream cheese seberat 250 gram kan..jadi i genapkan menjadi 250 gram, dalam resepi tertera bakar hanya 25 minit tapi i bakar dah sampai 60 minit sebab i cucuk adunan masih basah lagi huhu, kalu 60 minit masa yang sesuai, mungkin juga kerama penambahan 'cream cheese' pembakaran jadi lama..mungkin sis-sis boleh cuba sama ada 25 minit atau 60 minit ya. Untuk sukatan gula juga i kurangkan, kebiasaannya kek-kek dari barat nih sememangnya manis yang keterlaluan. Jom tengok..

Bahan2..
250 gm cream cheese
80 gm gula kastor
3 biji telur A
120 gm sour cream @ yogurt
2 sdb jus lemon
1/4 sdk garam halus

Bahan2 topping..
150 gm fruit blueberry jem@filling

Bahan2 biskut..
80 gm biskut marie - kisar halus*
1 1/2 sdb butter* - *gaulkan biskut marie dan butter - bakar 10 minit 180C

Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul cream cheese sebentar, masukkan gula dan terus pukul lagi selama 3 minit.
2. Masukkan telur sedikit2 dan pukul sehingga adunan sebati.
3. Tambahkan sour cream, jus lemon dan garam, pukul lagi selama 3 minit biar adunan sebati.




4. Sediakan jar bersaiz kecil, tuang adunan sebanyak 100 gram setiap 1 jar, anda akan mendapat 6 jar untuk resepi ini.

5. Bakar dalam oven dengan kaedah 'waterbath' yang telah dipanaskan terdahulu bersama air dengan suhu 180C selama 60 minit.
6. Keluarkan 'jars' dari oven dan sejukkan atas redai.


7. Pipe kan 'fruit blueberry jem' (filling yang ada buah) ke dalam jar dengan rata, diikuti biskut yang dibakar tadi.
8. Sejukkan dalam peti sejuk.

46 comments:

  1. Ada kelainan, selalu biskut kat base, ni biskut jadi topnya, suka cake in jar ni, comelll!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol sis, kalu kek base di bawah, kalu in jar base di atas..kalu base dibawah susah kite nak cedok kan..

      Delete
  2. aslkum...kak nk tnya...klu bakar cra waterbath tp guna bkas plastik,blh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      haizzz xmoo xmooo hehhe..nti cair bekas plastik tu ygg..bule cuba kukus ya..

      Delete
  3. k ju, ni soalan yg tak pernah dijawab oleh sorang hamba Allah suatu ketika dahulu yg mana sya tanya dia cara bakar bekas kaca dlm oven, tak pecah ke... jar tu kita letak mcm loyang nak bkar cheesecake tu ka k ju? adoi knapa sya bimbang sgt takut pecah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa betoi2..hamba allah yg xnak jawab tu xpe ya lupekan dia heheh..
      bakar mcm bakar cheesecake..bakar dlm airr..waterbathh..bain marie..haaa sume akak sebut kikiki..letak jar dlm loyang pastu dlm loyang tuh buh air panas, bakar..kalu takut pecah, dah masukkan jar dlm oven, pusing timer pastu terus duk dlm bilik yaa heheh..

      Delete
    2. Betul2 saya pn takut meletup botol tu...lps ni kita ltk timer dn tggu dlm bilik jea...heheh...:D

      Delete
    3. Betul2 saya pn takut meletup botol tu...lps ni kita ltk timer dn tggu dlm bilik jea...heheh...:D

      Delete
    4. hahahhaah xpee..jgn takut..kalu meletop pun x mcm bom hihihi..korang kan mcm2 tau..cuba ya..

      Delete
  4. sgt comel.. teliurnya bulan2 posa ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih sis yuyunn..jgn tgk lame2 yaa hehe..

      Delete
  5. sedapnya, nak tanya boleh,klu nak buat tiramisu in a jar, sama juga ke caranya adunanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu tiramisu x perlu bakar sis lg senang..cuma masukkan kek atau lady finger terus kedalam jar..

      Delete
  6. Resipi yang mudah difahami... Terima kasih yer... Nak cuba buat juga... Alhamdulillah... Mudah2an murah rezki akak...

    ReplyDelete
  7. As salam sis, thanx cbab kongsi resepi.saye dah cube semalam.ok, tp bila sejuk dia mengecut n ada ruang kat bhgn tepi.kenape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis.., mgkn klau sellau buka tutup oven kek akan jd mcm tu sis..

      Delete
  8. salam sis..

    kalau biskut tu kita maintain as dia pnya base, meaning letak biskut dulu baru adunan cheese tu, ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      buleh sis cuma mgkn waktu pembakaran tu kena tambah lagi..cuba dulu ya..

      Delete
  9. salam sis,mana nak cari botal tu ye..selalu dapat yg bujur jew yg btul2 bualt ssh la nak cri...klau area kl?(zura,cheras)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..sis lihat resepi rainbow cake in jar ada i letak link antara kedai2 yg jual..

      Delete
  10. Salam sis,nak tya jar ni berapa ml utk dpt 6 jar adunan ni?
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      gunakan jar paling kecil sekali..

      Delete
  11. salam .. klo jual tu .. 1 brp RM ye?

    ReplyDelete
  12. mintak izin share resepi ye ..

    ReplyDelete
  13. as salam...nk tnya tiramisu yg chill kalo dok suhu luar thn brp lama ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..x tahan lama diluar..mesti selalu di peti ya..

      Delete
  14. slm....kalau kukus blh x sis? brape lame ek kalau blh kukus...tahan brape lame yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..i x pernah cuba kukus tp dh ade sahabat yg mencuba dan bule ya sis..berapa lam i x pasti tp sis bule cuba dulu dlm 30 mnt, kalu x masak tambah masa lg ya..

      Delete
  15. Salam sis... nak tanya kaedah 'waterbath' tu mcm mana ya.. hehe.. baru nak belajar buat cake in jar.. heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslmw bt sis..waterbath=bakar kek dlm takungan air..

      Delete
  16. Assalamualaikum sis nak tanya,
    Topping itu memang kena guna buah-buahan punya jem je ke? maksud saya mungkin itu lebih sedap berbanding if tukar guna coklat ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      boleh kalau nk tukar yg lain juga yaa..

      Delete
  17. sis kira jar tu x bech ye klu bkr dlm kaedah air bertakung tu

    ReplyDelete
  18. Hai sis, selain guna oven, boleh kukus ke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis..
      Kalau kek biasa boleh kukus tapi kalau cheesecake i tak pernah cuba..

      Delete