ASSALAMUALAIKUM
"Mamaa..mamaa nak kuah asamm.."
"Mamaa bile nak buatt kuah asam.."
"Mama, arini buat kuah asam ya.."
"Olololo cian anak gadis mama nih nak asam rebus..harini mama dapat buatkan untuk awin ok.."
"Abang dan adikkk punya donut petang nanti mama buat occayy.."
Bahan2..
6 ekor ikan kembong - belah dua - rendam air asam - cuci bersih - toskan
1 biji bawang merah besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 cm kunyit hidup*
10 biji cili padi*
1 sdk belacan*
10 helai daun kesom* - *kisar halus
1 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugor
Garam, gula dan perasa
1 genggam daun kesom
1 biji timun jepun - potong kasar
Cara2nya..
1. Tuang bahan2 kisar halus dalam periuk bersama serai, biarkan mendidih.
2. Tambahkan garam, gula dan perasa, kacau lagi.
3. Masukkan ikan dan asam gelugor, biarkan mendidih sebentar.
4. Tambahkan daun kesom bersama timun, didihkan sehingga timun lembut sedikit.
5. Siap dihidangkan bersama nasi panas dan lauk-lauk yang lain.
No comments:
Post a Comment