Kesian dengan anak gadisku (awin), dah seminggu minta buatkan pau sambal nih, al-maklum la, mama dia nih sibuk minggu nih, hari ini pulak awin puasa jadi mama usahakan juga untuk buat menu untuk kami berbuka, alhamdulillah jadi jugak pau sambal awin..resepi oleh PUAN YANI DARI MYRESEPI, terima kasih sis sudi berkongsi resepi, izinkan i berkongsi disini pula ya, pau sambal nih i buat 2 adunan sebab tahu anak-anak mesti makan banyak..jom tengok..
Bahan2..
280 gm susu segar400 gm tepung gandum*
1 sdk garam*
4 sdb butter*
5 sdb gula kastor*
4 sdk yis kering*
Timun hiris secukupnya
1 mangkuk sambal ikan bilis (resepi dibawah)
Cara2nya..
KAEDAH BIASA
1. Dalam mangkuk besar, satukan bahan2 yang bertanda * dan gaul sebati.
2. Tuang susu segar sedikit2 dan uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.
3. Kepalkan adunan menjadi bulat besar, biarkan doh naik sekali ganda.
i buat 50 gram..besarrrr..
4. Uli doh, tumbuk2kan untuk membuang angin, ambil doh sebanyak 30 gram atau 50 gram, uli menjadi bulat, susun atas loyang yang ditabur sedikit tepung dan biarkan doh naik sekali ganda lagi, buat sehingga selesai. Dapat 15 biji untuk 50 gram.
5. Panaskan minyak penuh dalam kuali, goreng pau dengan api sederhana sehingga kekuningan, angkat dan toskan.
6. Belah pau dengan pisau bergigi, jangan sampai putus, isikan hirisan timun bersama sambal.
7. Siap dihidangkan.
1. Tuang susu segar dalam mangkuk 'breadmaker', diikuti bahan yang bertanda *.
2. Tekan 'setting dough' dan biarkan shingga selesai selama 15 minit.
3. Keluarkan doh dan biarkan naik sekali ganda.
4. Ikuti cara-cara KAEDAH BIASA dari nombor 4 hingga 7.
Bahan2 sambal..
1 mangkuk ikan bilis halus - cuci - toskan - goreng
2 biji bawang merah besar*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia* - *tumbuk lumat
30 tangkai cili kering - rendam air panas - toskan - kisar halus
3 sdb gula
1 sdk garam (tambah jika kurang)
1 sdk perasa
1 sdk pati asam jawa 'ADABI'
1/2 cawan air panas
Cara2nya..
1. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak, tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering yangtelah dikisar, kacau sehingga masak.
3. Tambahkan gula, garam, perasa dan asam jawa, gaul lagi biar sebati.
4. Tuang air dan terus kacau sehingga sambal kering.
Salam JCC,
ReplyDeletekalu uli pakai tangan boleh gebu cam ni ka?
akak tak de bread maker..huhuhu..
wslm wbt sis nita..
Deleterasa bule gebu jugak sis..sbb kwn2 lain pun i tgk kt myresepi buat guna tangan aje..
salam sis,
ReplyDeletemy favorite, saya panggil burger sebab blh belah dua paunya,lepas tu pekena ngan sambal bilis..mmg sedap...
wslm wbt sis mashitah..
Deleteaddoiii mmg sedap kan sis, i makan dulu ya hehe..
Mengancam betul sambal tu. menelan air liur melihatnya
ReplyDeletenih bulan posa x bule tgk nih sis heheh..
Deleteyg yis tu kalo gune yis mauripan tu blh ke....heheheheehe br nak blajar buat kuih yg gune yis...
ReplyDeletebule sis ika..
Delete