Salam sumee..jom kite mkn siput sedut pedas ni..lg pedas pg sedap tau..jom mkn dulu..
Bhn2..
1 kilo siput sedut
1 btg serai - dhiris
3 ulas bwg putih*
1 cm halia * - *dtumbuk
2 sdb udang kering - rendam air pns - tumbuk
10 btg cili kering - hiris tebal
10 bj cili api - belah dua
2 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis
2 sdb cili sos
1 sdk sos ikan
1/2 sdb tepung jagung + 1 cwn air - dgaul sbati
1 mangkuk daun bwg
Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis serai, bwg putih n halia shingga naik bau.
2. Masukkn udang kering, cili kering n cili api, biar sbntr.
3. Kemudian masukkn pula sos tiram, kicap manis, cili sos, sos ikan, gaul sbati.
4. Masuk pula siput sedut n biar masak sekejap br masukkn tepung jagung yg telah dcmpr dgn air td n daun bwg, gaul bg rata n siap dhdgkn.
siput sedut ada dalam fridge neh...hehehe..bleh buat yeyyy...
ReplyDeletemak qiss..buat tau heheeh..
ReplyDeletewaaa xpernah masak siput sedut cmni..selalunya masak lemak cili padi...
ReplyDeletecuba yg nih pulak sis..insyaallah sedappp..
Deletenmpk sdappp... t nak try
ReplyDeleteinsyaallah sedap sis..
Delete