Followers

Monday, 30 May 2011

SIPUT SEDUT GORENG PEDAS

Salam sumee..jom kite mkn siput sedut pedas ni..lg pedas pg sedap tau..jom mkn dulu..


Bhn2..
1 kilo siput sedut
1 btg serai - dhiris
3 ulas bwg putih*
1 cm halia * - *dtumbuk
2 sdb udang kering - rendam air pns - tumbuk
10 btg cili kering - hiris tebal
10 bj cili api - belah dua
2 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis
2 sdb cili sos
1 sdk sos ikan
1/2 sdb tepung jagung + 1 cwn air - dgaul sbati
1 mangkuk daun bwg

Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis serai, bwg putih n halia shingga naik bau.
2. Masukkn udang kering, cili kering n cili api, biar sbntr.
3. Kemudian masukkn pula sos tiram, kicap manis, cili sos, sos ikan, gaul sbati.
4. Masuk pula siput sedut n biar masak sekejap br masukkn tepung jagung yg telah dcmpr dgn air td n daun bwg, gaul bg rata n siap dhdgkn.

6 comments:

  1. siput sedut ada dalam fridge neh...hehehe..bleh buat yeyyy...

    ReplyDelete
  2. waaa xpernah masak siput sedut cmni..selalunya masak lemak cili padi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba yg nih pulak sis..insyaallah sedappp..

      Delete