Followers

Sunday, 22 May 2011

BAKSO

Assalamualaikumm n slmt pg ahad sumeee...u all sarapan ape..i buat bakso pg ni..ank2 n suami masih tdo waktu i menaip karangan ni ha hehehe..jap lg dorg bangun mesti nk mkn kan..1st time mencuba resepi 'bakso' ni n 1st time mkn, sblm ni lgsg x pernah mkn, ingtkn susah..rupenya alaa senang ajee..u all lg bole buat..jom kite tgk jom..


Bhn2..
700 gm bebola daging lembu
1 btg kulit kayu manis
2 bj bunga lawang
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 btg serai - dtitik
1 liter air
2 kuib pati lembu
1 sdb serbuk lada hitam
1/2 sdk serbuk lada salah

Bhn2 kisar..
6 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 btg serai

Bhn2 celur..
1 bungkus bihun
1 btg lobak merah - dhiris
1 bungkus sawi - potong panjang
300 gm kobis - dhiris
300 gm tauge

Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumiskn kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, serai yg dtitik n bhn2 kisar, biar hingga naik bau.
2. Masukkn air, kiub lembu n biarkn mdidih sbntr.
3. Masukkn pula bebola daging lembu n biar shingga masak.
4. Taburkn serbuk lada hitam, serbuk lada putih n garam scukupnya, biar mereneh ats api kecil slama 10 mnt, tutup api n bole dhdgkn bsama bakso.

Bhn2 sambal..
30 bj cili api
5 ulas bwg putih
1 sdb kicap manis
1/2 sdk kicap pekat
Sdkt garam n gula
1/2 cwn air pns

Cara2nya..
1. Masukkn semua bhn2 sambal dlm pengisar n kisar shingga lumat. Siap.

Penyediaan bakso..
1. Ambil bihun n isikn dlm mangkuk, ambil sdkt2 bhn2 yg dcelur, kemudian tuangkn kuah bakso bsama bebola daging dlm bihun.
2. Isikn sesudu sambal n taburkn bwg goreng d atsnya, siap dmkn.

2 comments: