Followers

Sunday, 15 May 2011

MACARONS

Assalamualaikumm sumeee..arini x terpikir pn nk buat macarons ni..tghr td 'ieda hijau' (nama panggilan manja dia la ni heheh..kan daaa) koll..dia suh buat macarons ni tuk kwn dia yg tgh peknen..teringin nk mkn 'mak aron' ni haa hehehhe..so i pn buat laaa..dulu dh pernah dh buat skali tp x berkaki pastu bertangguh2 nk buat..sampai la arini br buattt..itu pn kan nk tau x..2 3 ari lps ade buat butter prawn so telur putih utk macarons ni guna la belen2 baki butter prawn tu, utk macarons guna 2 biji putih aje dlm simpanan ade 3 biji..so timbang punyer timbang sblh gelas telur putih, gelas air sarsi..nahh koo tertuang la air sarsi dlm telur putih yg nk dtimbang tu..sbb ingtkn gelas telur putih..rupe2nya gelas air sarsi!! dua2 gelas sama..cepat2 la i kuarkn sisa2 air sarsi tu..nasib baikkkk laaa jadiii kooo..alhmdlhh..kalu x nayaa jerr kan..bole la ya prenn..so malas nk study2 i ikut resepi puan azlita aziz..alaa yg gambar moeowww tuu i likee hehehhe..tenkiu puan azlita ya kongsi resepi ni..jom kite tgk apakah bahan2nya hehhehe..


Bhn2..
80 gm serbuk almond - bakar dlm 5 mnt
140 gm gula aising
Serbuk pewarna yg dsukai
2 putih telur - dperap semalaman
60 gm gula castor


Cara2nya..
1. Sediakn dulang pembakar, alskn dgn kertas minyak, letak duit syiling 20 sen, lukis ats kertas minyak n jarakkn setiap satu selang slm 3 cm, kemudian terbalikkn kertas minyak n lapik semula ats dulang pembakar.
2. Satukn serbuk almond n gula aising, ayak sbyk 2 kali n ketepikn.
3. Dlm bekas lain, pukul telur putih shingga berbuih, kemudian masukkn gula castor sdkt2 n pukul lg shingga bertanduk, kiranya jika dterbalikkn bekas, adunan x jatuh, itu tandanya dh bertanduk.
4. Masukkn 1/2 adunan almond td dlm adunan putih telur n kaupbalikkn dgn mgunakan spatula, gaul sampai rata, kemudian br masukkn baki adunan almond n gaul lg biar rata spenuhnya.
5. Kemudian bole la dbahagikn adunan kpd dua bahagian n warnakn dgn pwrna yg dsukai n gaul sebati.
6. Masukkn setiap adunan dlm piping bag n pipekn ke ats kertas minyak yg telah dlukis dgn syiling td, buat sampai selesai.
7. Rehatkn adunan selama 45 mnt ato shingga kering, kalu dsentuh adunan tdk melekat dtgn.
8.Pnskn oven dgn suhu 150C kemudian bole la bakar adunan td selama 15 mnt.
9. Setelah siap masak, letak macarons bsama kertas mintak d ats 'wire rack', kemudian semburkn air dbelakang kertas minyak, ini utk memudahkn macarons dkeluarkn dr kertas minyak, kemudian perlahan2 keluarkn macarons dr kertas minyak.
10. Kemudian bole isikn ape2 inti yg anda sukai.

14 comments:

  1. sweet touch..mksdnya u simpan/biarkn telur putih tu semalaman yaa..

    ReplyDelete
  2. salam...kak,kalau telor tu x perap x pe ke?
    perap suhu bilik? tutup dgn kain lembab?

    ReplyDelete
  3. wslmm nour..errmm tu laa i x pernah try lg telur yg x perap..ade yg kata kalu x perap nti kakinya xde..perap suhu bilik pn ok aje sis..

    ReplyDelete
  4. Salam...
    Kak, perap semalaman tu simpan dalam peti sejuk ke?

    ReplyDelete
  5. wslm ana..dlm fridge pn bole kt luar pn bole..tp kalu smpan kt luar 1 ari aje yaa..

    ReplyDelete
  6. nor 2211..mmg senang norr..cuba laa..

    ReplyDelete
  7. salam kak,

    nak tanye kalo timbang putih telur tu, agak2 brape gm ye? sebab saya ade simpan putih telur tapi tak sure brape biji. plis advise ek.tqvm kak =)

    ReplyDelete
  8. mamasyifa..wslm wbt..masyaallah br nmpk comment u sis..maaf yaa..telur putih tu kalu timbang dlm 50-60 gm laa..

    ReplyDelete