Followers

Saturday, 28 May 2011

TALAM TOKYO

Assalamualaikumm..sume sht yerr..aminnn alhmdlhh..ni nk citer..kuih ni mmg dh lameeee nk buat x buat buat..pastu lak pas tghr td nk ler buat kek..dh terbantuutt..sbb ape?? sbb api xde..tnb dh bg memo arini xde api dr kul 10 pagi sampai 5 ptg..jd planning nk buat kek terus x jd..ape yg jd..i buat ler talam tokyo ni haa..sedappp laa uuu, suami pn ckp sedappp, lg2 suami x suke kuih2 n manis2, ni kuih pertama kali suami ckp sedap alhmdlhhh..kuih ni kan, bile mkn jeww mcm ilang mkn aje mcm ilang aikkk, ilang masuk perut leee hehehe..mula2 rse cm kureng tp dh mkn 2 ketul rse sedappppp..gmbr yg ni x sabar nk tgu sejuk dh potong sbb tu rupenya jd cmne hahhahaha..jom la kite tgk resepi yg i cedok dr cmg..tqvm cmg yaa..


Bhn2 lapisan bwh..
30 gm soo hoon - potong pendek n rendam 25 mnt - toskn
125 gm bj sago rumbia - cuci n rendam 30 mnt - toskn
50 gm kelapa parut putih
3/4 sdk garam
200 ml santan

Bhn2 lapisan atas..
130 gm gula pasir
50 gm tepung kastard
400 ml santan*
5 helai daun pandan - cuci n potong kecil* - *dkisar n tapis
1 bj telur
1/4 sdk garam
Beberapa titik pewarna hijau


Cara2nya..
Utk lapisan bwh..
1. Pnskn kukusan, alas tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dgn plastik bersih.
2. Gaul semua bhn2 utk lapisan bwh bsama santan.
3. Masukkn dlm tin kek td, ratakn n kukus 15 mnt. Tutup pmukaan tin kek dgn tudung periuk.
4. Bila masak tekan2 sdkt. Ketepikn.


Utk lapisan ats..
1. Satukn semua lapisan atas n kacau dgn whisk hingga semua rata n gula hancur, tapis n masukkn dlm bekas tahan pns.
2. Masak dgn kaedah double boiler sambil dkacau hingga bancuhan sdkt pekat sprti susu pkt manis. Matikn api.


Utk talam tokyo..
1. Tuang lapisan atas td plahan2, guna kaedah dgn meletakkn senduk ats lapisan bwh n tuang lapisan ats d dlm senduk td n biar bancuhan mlimpah scara plahan2.
2. Ratakn n kukus kembali dgn api sdrhna slama 30 mnt. Sejukkn betul2 sblm dpotong.



No comments:

Post a Comment