Followers

Saturday, 4 June 2011

MINI BUN

Assalamualaikummm sumeee...eeeeee lamenya x jumpe u all kan, rinduu gilerr tau..mana x nyerr 1hb g kl ade hal kecemasan..tdo la kl semalam tp sblm tu ade la gak 2 3 ari x baking, mlm smlm br laa ade mood nk membaking semulaa..tu pn ade org oder benji roll..bile mood membaking dh dtg, ape pl pg td buat laa mini bun ni haa, mmg lembut sesgt roti nih..citernya mase p kl aritu, jumpe kwn2 fb SHULAIHA SHAMSUDIN & HNEY MATCHAL..kitaorg jumpe kt kawasan rehat aje..pastu sue pulak bwk lerr roti ni haa..sedap tu xyh ckp la kan..kang asik ckp sedappppp aje, mcm naik lift tekan sdiri pulak kan hahhaha..so senang ckp roti ni yg bestnya lembutttttttt uuu..rugi kalu u all x cube, resepi amek dr sue laa..so arini dpt buat sdiri mmg puas ati..sbb ape?? sbb mmg lembut sgt laa..dh petang ni ha pun masih lembutttt..tm kasih sueeeeeeeeee muaahhh..jom tgk resepinya..


Bhn2 doh..
100 gm air
250 gm tepung protein tinggi
25 gm susu tepung
50 gm gula castor
11 gm yis
5 gm bread improver
5 gm bread softener
1 bj telur A
50 gm butter

Bhn2 inti..
4 batabg sosej - hiris halus
1 cwn sayur campur kacang hijau, lobak merah n jagung
1 cwn sos cili
1 cwn mayonis

Cara2nya..
Kaedah breadmaker..
1. Masukkn sume bhn2 doh dlm mangkuk breadmaker mgikut urutan.
2. Tekan setting "dough" mengikut breadmaker msg2 n tunggu shingga siap.
3. Keluarkn adunan tepung n gaul2kn bsama sdkt tepung, ambil adunan dlm 25 gm, bulat2kn n isikn dlm bekas aluminium ato pn ape2 bekas yg sesuai, buat sampai abis.
4. Dgn mengunakn berus, beruskn sos cili ke ats adunan roti, buat sampai abis, kemudian taburkn sosej n sayuran cmpur, buat sampai abis.
5. Masukkn sdkt cili sos ke dlm piping bag n pipekn scara zigzag ke ats doh.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 180C selama 20 mnt ato shingga masak, mgikut oven msg2.
7. Keluarkn roti, masukkn mayonis dlm piping bag n pipekn scara zigzag d ats roti td.
8. Siap utk dmkn.

2 comments:

  1. akak kalo xde breadmaker guna mixer @uli guna tgn boleh x...?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. bule diya..campurkan semua bahan2 cket2 pastu uli sebati..last skali baru buh butter yaa..pastu uli sampai btol2 rata..mau patah tangan tu diya heheheh..kalu uli guna tangan butter xyah cairkan yaa..

      Delete