Followers

Saturday, 21 May 2011

MASAK LEMAK SIPUT SEDUT

Assalamualaikumm skali lg pd ari yg same tp masa jer yg berlainan heheh..arini x masak tengahari lg..mkn nasi goreng pg td jerr..lgpn ank2 sume kenyang lg..asben pn xde..so skrg ni dh dkt kul 5 ptg brrrr leerr masakk..masak apee?? haaa arini masak lauk kegemaran ank bujangku..MASAK LEMAK SIPUT SEDUT..nyooott nyooott nyoottt..jgn tersedak udahh yer nakkk..heheh..jom mkn..


Bhn2..
500 gm siput sedut - potong hujungnya - cuci bersih - toskn
1 bj peria - potong serong
1 helai daun kunyit - hiris halus
2 keping asam gelugor
Garam n gula scukupnya

Bhn2 kisar..
3 bj bwg merah
2 ulas bwg putih
15 bj cili api
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 cm cekur
5 helai daun pudina
1 btg serai
250 ml kotak santan
250 ml air

Cara2nya..
1. Masukkn bhn2 kisar dlm periuk, biarkn mdidih sbntr.
2. Masukkn siput sedut, peria, daun kunyit, asam gelugur, garam n gula scukupnya, kacau sbati n biarkn mereneh ats api selama 15 mnt.
3. Bole dhdgkn bsama nasi pns.

2 comments:

  1. alamakkk...suka suka....huhu sedap neh...tapi lama tak buat pasai malas nak bersihkan siput tuh...

    ReplyDelete
  2. huuiihhh kena cube buat lg mak qis hehhe..

    ReplyDelete