Bhn2..
500 gm siput sedut - potong hujungnya - cuci bersih - toskn
1 bj peria - potong serong
1 helai daun kunyit - hiris halus
2 keping asam gelugor
Garam n gula scukupnya
Bhn2 kisar..
3 bj bwg merah
2 ulas bwg putih
15 bj cili api
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 cm cekur
5 helai daun pudina
1 btg serai
250 ml kotak santan
250 ml air
Cara2nya..
1. Masukkn bhn2 kisar dlm periuk, biarkn mdidih sbntr.
2. Masukkn siput sedut, peria, daun kunyit, asam gelugur, garam n gula scukupnya, kacau sbati n biarkn mereneh ats api selama 15 mnt.
3. Bole dhdgkn bsama nasi pns.
alamakkk...suka suka....huhu sedap neh...tapi lama tak buat pasai malas nak bersihkan siput tuh...
ReplyDeletehuuiihhh kena cube buat lg mak qis hehhe..
ReplyDelete