Followers

Tuesday 3 May 2011

FONDANT

Bhn2 fondant..
63 ml air
1 sdb gelatin
125 ml syrup glucose
1 1/2 sdb gliserin
2 sdb shortening
1 kg gula aising - d ayak dulu
Pwrna pilihan
Sdkt tepung jagung

Cara2nya..
1. Tuang air dlm cwn n masukkn gelatin. Kacau n biarkn sbntr lbh krg 1 mnt spy gelatin kembang.
2. Double boiler larutan gelatin dlm cwn td n kacau shingga larut dgn mgunakn whisk dlm stainless steel bowl.
3. Kemudian masukkn glucose, gliserin n shortening ke dlm bhn yg sdh larut td. Kacau shingga sumenya larut.
4. Stlh sume bhn2 larut, ttp api n biarkn bhn td sejuk ato suam2.
5. Stlh bhn2 suam, masukkn sikit2 gula icing lebih kurang 500gm n kaup balikkn shingga adunan sebati n doh tdk melekit d tgn. Jgn masukkn gule icing sume. Agak2. Kalu melekit tmbhkn lg gula icing sikit2. Proses mguli bole dteruskn mggunakn breadmaker ato teruskn dgn uli mggunakn tgn.
6. Doh yg sdh siap akn jd spt gmbr dbwh.
7. Biarkn doh smlman utk hasil yg lbh baik. Bgks doh dlm plastik n smpn dlm bekas kedap udara. Smpn dlm suhu bilik. Jgn masuk dlm peti ais. Bole dgunakn dlm masa sminggu.
8. Proses mwarnakn doh. Bahagikn doh kpd beberapa bhgn. Titiskn sdkt shj pwrna shingga dpt wrna pilihan.

Bhn2 royal icing..
1 bj putih telur
200 gm gula aising - d ayak
1 sdb jus lemon

Cara2nya..
1. Pukul putih telur hngga berbuih, masukkn gula aising sdkt2 bsama jus lemon hngga habis, pukul hngga pekat. Alih royal icing ke dlm bekas kedap udara utk mgelakkn ianya keras.

Cara2 mhias fondant pd kek..  
1. 1 bj kek buah ato kek butter, jgn gunakn kek span krn ia tdk bole mnampung berat fondant. Gunakn bhgn kek yg rata n sapu lpsn nipis royal icing. 
2. Tabur sdkt tepung jagung pd meja kerja, canai fondant lbh krg 1/2 cm tebal n besarnya hndk la lbh bsr dr saiz kek.
3. Gulungkn fondant pd roll pcanai n dgn bhati2 selimutkn kek td dgn fondant.
4. Biarkn fondant jatuh elok dtepi2 kek, ratakn dgn tgn yg kering hngga rata.
5. Potong lbhn fondant td. Sapu tapak tgn dgn sdkt tepung jagung n urut pmukaan fondant plahan2 hngga rata n licin.
6. Masa mula2 sapu, mmg kelihatan tompokan tepung jagung tp lama2 akn hilang, cuma perlu d urut dgn plahan.
7. Akhir skali hias mgikut kreativiti msg2.
8. Fondant yg lbh, bungkus dgn plastik n smpn dlm bekas kedap udara. JANGAN  masukkn dlm peti sejuk. 

Tip n panduan..
1. Jgn dedahkn doh lama2 krn ia akn kering. Slps dgunakn smpn dlm plastik.
2. Doh adalah lembut n bole dbentuk bunga, daun, reben n sbginya.
3. Utk wrnkn doh, ambil lidi n celupkn dlm pwrna, kemudian calitkn ats doh n uli hngga wrna rata.
4. Doh sesuai dcanai ats meja marble ato meja stainless steel. Meja kayu tdk sesuai krn akn melekat.
5. Apabila mcanai, taburkn gula aising ats meja spy tdk melekat.
 ·  · 

10 comments:

  1. As Salam kak, tumpang tanya pasal fondant. Saya tak pernah guna fondant dan ini baru first time nak guna tapi hanya dgn membuat tulisan sahaja. Saya nak wat kek yg ada cream cheese yg mana kene boh dalam fridge bersama tulisan fondant. Tapi saya riki2 dr tenet kata fondant tak boleh boh dalam fridge. Camner tu kak? Sila tunjuk ajar.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      mmg betul fondant x bule masuk peti sejuk sbb nti fondant akan berpeluh tp kalu fondant yg digunakan hanya huruf2 tulisan boleh ya..kalu nk resepi jgn ikut yg ini ya..yg ini lama punya susah dan leceh nk buat..bule tgk kt tajuk yg satu lgi ya..kalu x silap dlm tajuk 4 tier wedding cake..cuba cari ya..

      Delete
    2. :-) Kalau saya pakai yang ready-made fondant boleh ke? Sbb saya tak pernah pakai fondant dan tetiba ada cust yg request utk tulisan fondant. Kalau selain fondant, marzipan leh guna untuk tulisan dan disimpan dalam fridge?

      Delete
    3. fondant ready made bule sis, mmg bule..selalunya kalu sikit2 deco i beli juga sis..kecuali kalu memerlukan fondant yg byk baru i buat sendiri..

      Delete
    4. Tima kasih sis. Ada lagi satu nk tanya. Sori byk tanya..ada terbaca yang kalau fondant huruf tu yg dah diwarnakan, kalau letak atas kek yang boh dalam peti ais, betul ke warna dia akan mencair?

      Delete
    5. sama2 kembali sis..
      betul sis..tapi warna akan cair apabile frosting cair..sbb tu disarankan tunggu frosting kering baru tepekkan huruf fondant ya..

      Delete
    6. Orait noted. Sis, tima kasih sis :-)

      Delete
  2. Assalam..sis..agak2 klu cupcake yg ada tlsn fondant blh d smpn pti sjk smlmn x sebelum d gunakan esoknya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..

      Sis, fondant alah dengan peti sejuk ya sis..jadinya x boleh sebab nanti fondant akan berpeluh dan jd melekit..

      Delete