Assalamualaikummmmmmmm..ptg ni mmg free cket x buat ape..so fikir punyer fikir buat la biskut nih..resepi amek kt buku terbitan SEASHORE COLLECTION..tp dlm resepi ni i ade tmbh2 cket bhn2 yg ade, bile dh rse biskut nih, ok laa mmg sedap..tp x la sedap giler..biase2 ajee..selera ikut msg2, x bole la i nk naik lif tekan sendiri yer x..biarla org tekankan hahhahaha..x baik tau hehhe..so jom la kite kaji selidik resepinya ya puan puan..
Bhn2..
110 gm butter
50 gm gula castor
2 kuning telur
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
80 gm keju parmesan
Beberapa titik pewarna kuning
160 gm tepung gandum*
40 gm susu tepung*
40 gm tepung jagung* - *satukan n ayak
Inti nenas secukupnya
1 kuning telur
Keju parmesan secukupnya
Cara2nya..
1. Pukul butter n gula shingga gebu.
2. Masukkn kuning telur, esen vanilla, jus lemon, keju parmesan n pewarna kuning, pukul lg shingga sbati.
3. Masukkn campuran tepung, gaul shingga menjadi doh.
4. Ambil doh dlm 6 gm, leperkn kemudian isikn dgn inti nenas, bulat2kn mjadi sprt guli n susun ats loyang, buat shingga abis.
5. Sapukn kuning telur ke ats adunan n taburkn keju parmesan d atsnya.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 180C selama 20 mnt ato shingga masak mgikut oven msg2.
jue cayang dier kita mmg dah kiv rcp ni ce citer rasanya tu jue tambah apa?
ReplyDeletechik mimi cyggkuu..rasenya ok laaa..tp xla sedap sgt, mgkn tekak ni dh x lalu nk mkn biskut2 kek2 ni kan..so xleh nk feling lebih2 hehehhe..selera msg2kn..
ReplyDelete