Bhn2..
250 gm tepung optima
4 bj telur A
50 ml susu segar
80 gm butter - cairkn
Cara2..
1. Pukul tepung n telur shingga sbati.
2. Masukkn air, pukul lg biar rata.
3. Tuangkn butter yg telah dcairkn n gaul biar sbati.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C dlm loyang 8 inci selama 35 mnt ato shingga masak.
5. Bila masak keluarkn kek dr oven n sejukkn. Kecilkn sdkt kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga mjd 7 x 7 inci. Kemudian potong mdatar sbnyk 3 keping.
Bhn2 kastard..
1050 ml santan
200 gm gula castor
10 gm serbuk jelly
1 sdk perasa pandan
100 gm tepung Hoen Kwee - warna hijau
75 ml jus pandan - kisar 4 helai daun pandan + 75 ml air - tapiskn
Secubit garam
Utk kastard..
1. Satukn semua bhn2 utk kastard dlm bekas tahan pns.
2. Masak atas air mdidih scara double boiler, gunakan wisk, kacau hingga pekat n berkilat.
3. Matikn api n biar suam sdkt sblm dlapis dgn kek.
Utk mbuat lapis pandan..
1. Gunakan tin berukuran 8 x 8 x 3 inci. Tuang 1/3 adunan kastard n ratakn. Lapiskn dgn sekeping kek, tekan sdkt.
2. Tuang lagi 1/3 kastad n lapiskn dgn sekeping lagi kek. Ratakn biar memenuhi bhgn yg kosong.
3. Lapiskn lg dgn sekeping kek n kemudian kastard n d akhiri dgn kek.
4. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
5. Kemudian masukkn dlm peti sejuk skurang2nya 1 jam.
6. Keluarkn kek dr acuan, kalu x bule keluarkn sejukkn semula dlm 1 jam lg n salut dgn kelapa kering.
7. Bahagian yg berkastard d atas n kek dbwh. Ini bmakna kek dmulai dgn bhgn kastard n akhir dgn kek.
8. Gunakn tin utk mbakar kek td, cuci tp x payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, kemudian keringkn, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin masih ada n ini memudahkan kek yg telah dlapis dgn kastard utk dkeluarkn.
salam puan jue cayanggggggggkalo jual berape rm nie huwaaa tulun2
ReplyDeleteeyda..aritu dh bgtau ka hehehhe..
ReplyDelete