Bhn2..
1 kilo tulang
2 liter air
1 bt serai - dketuk*
1 btg kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
5 bj buah pelaga*
1 sdb serbuk ketumbar**
1 sdb serbuk lada hitam**
Garam secukupnya**
1 bunjut sup**
1 kuib lembu**
10 bj cili api - dbelah dua**
2 keping daun limau purut**
1 sdb jus limau**
1 mangkuk daun bwg - potong kasar***
1 mangkuk daun sup - potong kasar***
Bawang goreng - hiasan
Bhn2 tumbuk..
1 bj bwg merah besar
3 ulan bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara2nya..
1. Rebus tulang bsama air selama 1 jam, kalu kurang airnya tambahkn lg.
2. Masukkn bhn2 yg bertanda * n bhn2 tumbuk, kacau biar rata.
3. Masukkn bhn2 yg bertanda **, kacau lg n biarkn mereneh dlm 1 jam.
4. Masukkn bhn2 bertanda ***, gaul rata n bole dhdgkn bsama sambal cili kicap n bhn hiasan.
sangat sedap hirup kuahnya tu..makan cicah roti pon sedap!
ReplyDeletenuwairani..a'aa btol tu sis..dh mkn x toleh kiri kanan dh heheh..
ReplyDelete