Assalamualaikummmmm sumee..jumpe gak kite arini kan wpn dh lewat mlm, bukan ape, siang td dok menyiapkn kek ni haa, ank dara kt umah ni agaknya dh 3 minggu mintak, arini br berkesempatan mbuatnya..kek ni mmg sedap bukan nk naik lift tekan sdiri tp mmg ikhlas sedap n bole tahan laaa, bole la bg 4/5 bintang..resepi mcm biase korek2 kt tenet tp ni i dh byk sgt tuka resepinya..nasib baik jd koooo..kalu x naya ajee..jom skodeng resepinyaa..
Bhn2..
330 gm tepung gandum*
2 sdk soda bikarbonat*
1 sdk baking powder*
60 gm serbuk koko* - satukan n ayak
165 gm butter
100 gm gula castor
100 gm gula perang
4 biji telur A
2 sdk esen vanilla
250 gm sourcream
300 ml susu segar
Cara2nya..
1. Pnskn oven dgn suhu 170C, lenserkn loyang 9 inci dgn butter n lapikkn dgn kertas minyak n lenserkn lg.
2. Pukul butter n kedua2 gula shingga berkrim n kembang.
3. Masukkn telur sebiji2 n pukul biar sbati.
4. Masukkn esen vanilla n sourcream, pukul lg bg rata.
5. Masukkn bhn2 ayak berselang seli dgn susu. Gaul adunan dgn spatula, gaul biar rata.
6. Tuang adunan dlm loyang n bakar selama 50 mnt ato shingga masak mgikut oven msg.
Cream cheese frosting..
500 gm cream cheese
250 gm butter
200 gm gula aising - ayakkn
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
Cara2nya..
1. Pukul cream cheese n butter shingga berkrim.
2. Masukkn gula aising sdkt2, pukul lg biar rata.
3. Masuk pula esen vanilla n jus lemon, pukul shingga sbati.
Chocolate ganache..
200 ml whipping cream
400 gm coklat masakan - cincang halus
1 sdb hyfat/butter
Cara2nya..
1. Pnskn whipping cream scara double boiler, jgn sampai mengelegak.
2. Masukkn coklat masakan. Angkat n letak tepi, biar sejuk sbntr.
AMERICAN CHOCOLATE CAKE..
1. Potong kek pd 3 keping, letak lapisan bwh d ats papan kek.
2. Sapukn cream cheese pd seluruh kek kemudian letak pula kek lapisan yg ke dua, sapu cream cheese lg n buat utk kek yg seterusnya kemudian sapu cream cheese pd keseluruhan kek. Sejukkn dlm peti sejuk dlm 1 jam.
3. Tuang sedikit2 n perlahan2 chocolate ganache ats kek dgn mgunakn senduk, biar ganache meleleh dgn sdiri.
4. Masukkn 2 senduk ganache ke dlm piping bag n pipekn d tepi2 sisi kek biar rata keseluruhannya. Sejukkn dlm peti ais dlm 30 mnt.
5. Tuang ganache utk lapisan kedua, ikut seperti cara nombor 3 n 4. Ambil spatula, ratakn ganache dtepi sisi kek dgn hati2 n skali sapu. Bersihkn dtepi2 papan kek n deco ikut citarasa msg2. Sejukkn dlm peti sejuk dlm 30 mnt lg.
masyaAllah..terliur tengok..harus cuba ni..harus..
ReplyDeletesmileyeisha..cepat2 buat sis hehehe..
ReplyDeletenk tumpang tnya.. yg decoration segi 3 kt tepi tu nama apa ye? itu choc jgk kn?
ReplyDeletekechik..yg tu i panggil chocolate decoration aje..beli yg ready made..
ReplyDelete